Εμιμορφωτική ημερίδα στην Κοζάνη με θέμα: «Διαφορετικότητα και εκπαίδευση – Προτάσεις διδασκαλίας για την προώθηση της αποδοχής»



ddd76yt8u7gtigiio9opΟ Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας προσκαλεί εκπαιδευτικούς και φοιτητές/τριες στην Επιμορφωτική Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 14.30 στο 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης, με θέμα:

«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ»

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχτούν προσεγγίσεις με τις οποίες η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει ακόμη πιο ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της αποδοχής και της αλληλεγγύης, μέσα από μεθόδους που εμπλέκουν ενεργά τα παιδιά στη μαθησιακή διαδικασία.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος Καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, κ. Γεώργιος Τσιάκαλος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη:

Προτάσεις διδασκαλίας και παιδαγωγικής διαχείρισης, από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Δύο παράλληλα βιωματικά εργαστήρια, για τη συμμετοχή στα οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Μετά τα παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι/ες για την παρακολούθηση της ημερίδας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ψηφιακή φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση https://goo.gl/LywkDu, επιλέγοντας το βιωματικό εργαστήριο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, βάσει των πληροφοριών που παρέχονται στο συνημμένο πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες, δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας στα τηλέφωνα 6987920929 (Α. Πάτσιου) και  6973675667 (Ά. Μπαφίτη).

Η Γενική Γραμματέας, Άννα Μπαφίτη             Η Πρόεδρος, Αναστασία Πάτσιου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

10.00 π.μ. Έναρξη
Χαιρετισμοί
«Ο ρόλος του σχολείου στην προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» – Γεώργιος Τσιάκαλος, Καθηγητής Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.
«Ένα επειδή… σε κάθε γιατί (;)»: Οι Κοινωνικές Επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση – παράδειγμα διδακτικής προσέγγισης της μετανάστευσης  – Νανά Μιμιλίδου, Σχολική Σύμβουλος Κοινωνιολόγων
«Εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από την τέχνη» – Αναστασία Πάτσιου, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος ΣΕΚ Δυτικής Μακεδονίας
«Συναισθηματικές ιστορίες για να μεγαλώνουμε μαζί»: Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας –     Παρασκευή Γρηγοριάδου, Δασκάλα
«Καλλιεργώντας την αίσθηση του ανήκειν στο σχολείο: Αυτοδιερεύνηση του/της εκπαιδευτικού και παιδαγωγική αλληλεπίδραση» – Άννα Μπαφίτη, Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, M. Ed.
12.00-12.15 Διάλειμμα
«Στερεότυπα και προκαταλήψεις: Βιωματική διδασκαλία» – Μαρία-Άννα Γαβρινιώτου, Κοινωνιολόγος
«Ένα διαπολιτισμικό σχέδιο διδασκαλίας για προγράμματα αγωγής υγείας» – Γεώργιος Καδιγιαννόπουλος, Διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μαρία Καραβίδα, Msc στις Παιδαγωγικές Επιστήμες
13.00-14.30 Παράλληλα βιωματικά εργαστήρια (βλ. συνημμένες πληροφορίες)
14.30 Λήξη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Βιωματικό εργαστήριο Α
«Καθένας  μοναδικός και διαφορετικός, μαζί με άλλους πορεύεται……»
Συντονίστρια: Ελευθερία Καλώτα, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος του  Κέντρου Πρόληψης Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ΜΑ Σπουδές στην Εκπαίδευση
____________________________________________________________
Στο βιωματικό εργαστήριο θα δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουμε τη μοναδικότητα μας, την έννοια της αυτοεκτίμησης και τη σημασία της για τη σωματική, ψυχοκοινωνική και πνευματική υγεία του ατόμου μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους.
_____________________________________________________________

Βιωματικό εργαστήριο Β
¨Δημιουργική γραφή και διαφορετικότητα»
Συντονίστρια: Ελένη Γκόρα, Φιλόλογος, Εκπαιδεύτρια δημιουργικής γραφής
Το βιωματικό εργαστήριο συνδυάζει την ενεργητική εκπαιδευτική τεχνική της δημιουργικής γραφής με το κοινωνικό θέμα του ρατσισμού. Με αφορμή ένα λογοτεχνικό κείμενο, που πραγματεύεται τη συνύπαρξη και τις σχέσεις μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, θα προσεγγίσουμε το φαινόμενο και θα διατυπώσουμε σκέψεις για την περιθωριοποίηση των θυμάτων του ρατσισμού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.