Διαγραφή χρεών έως και 20.000 ευρώ προς τράπεζες και Δημόσιο – Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια



Ανάσα για ευάλωτες οικονομικές ομάδες φέρνει η νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας καθώς σύμφωνα με αυτή θα μπορούν να απαλλαχθούν με ταχείες διαδικασίες από χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ.

Η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές. Βάσει αυτής προβλέπεται η επιτάχυνση της διευθέτησης υποθέσεων που αφορούν οφειλές μικρών ποσών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα προσωρινής απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη του για διάστημα 18 μηνών. Παράλληλα, με την πάροδο του διαστήματος θα μπορεί να γίνεται ακόμα και οριστική διαγραφή των χρεών του.

Οι διατάξεις αφορούν νοικοκυριά χωρίς ακίνητη περιουσία, με μηδενικά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.000 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες για να πετύχουν τη διαγραφή θα πρέπει να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία.

Στο ποσό των 20.000 ευρώ οι οφειλέτες θα μπορούν να συμπεριλάβουν και χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν είναι τα μοναδικά αλλά συνδυάζονται μέχρι του συγκεκριμένου ποσού και με χρέη προς τράπεζες ή ιδιώτες.

Επιπλέον, υπάρχουν περαιτέρω προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες – οφειλέτες ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αυτές είναι:  

    Να μην διαθέτουν κατά την ημέρα υποβολής αίτησης οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία.
    Άλλη περιουσία συμπεριλαμβανομένων καταθέσεών να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
    Το ύψος των οφειλών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
    Όλα τα εισοδήματα το τελευταίο έτος να είναι μηδενικά.
    Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
    Να είναι συνεργάσιμοι σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.