«Πολιτιστική Ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία – Πρόταση σύνδεσης Παιδείας – Πολιτισμού»



Ο Πολιτισμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο χάρτη ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία, αλλά συγχρόνως είναι και μία παρεξηγημένη έννοια, αφού ουδέποτε συνδέθηκε με την πραγματικότητα της περιοχής.

Το παραπάνω αποτελεί βασικό συμπέρασμα της ενδιαφέρουσας Θεματικής Ενότητας που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 9/3/2014 στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ο περιφερειακός συνδυασμός ΑλλαΖουμε Εποχή, με θέμα: «Πολιτιστική Ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία – Πρόταση σύνδεσης Παιδείας – Πολιτισμού».

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θέμης Μουμουλίδης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του συνδυασμού και τη νέα αντίληψη που φέρνει για τον Πολιτισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος. Εξαιρετική συμβολή στην εκδήλωση, οι πολλές και σημαντικές προτάσεις και απόψεις πλειάδας ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον Πολιτισμό. Αυτό το υλικό θα αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση του τελικού και ολοκληρωμένου προγράμματος που θα ανακοινώσει μετά το Πάσχα ο συνδυασμός ΑλλαΖουμε Εποχή.

«Με την τελική μας πρόταση προς την κοινωνία, η οποία θα έχει όχημα τον Πολιτισμό, θέλουμε να συνδέσουμε κάθε άλλη δραστηριότητα της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα, μέσα από ένα καινούργιο μοντέλο που θα έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Αυτό το μοντέλο δεν κοστίζει ιδιαίτερα και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από το ερχόμενο καλοκαίρι, με μία μεγάλη γιορτή της Δυτικής Μακεδονίας, που θα την καθιστά επίκεντρο των εξελίξεων και μια περιοχή με ευρωπαϊκό πρόσημο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Θ. Μουμουλίδης. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η δύσκολη προσπάθεια που ξεκινήσαμε, αυτός ο ωραίος αγώνας, θα δικαιώσει πιστεύουμε τις προσδοκίες όλων όσων θέλουμε να εκφράσουμε».

Υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής, μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο χάρτη που θα βοηθήσει τον τουρισμό, την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, κυρίως όμως μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη των χαρακτηριστικών που δικαιούται αυτή η γη.

Αναφερόμενος στο θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ – τον οποίο σημειωτέον υπηρέτησε επί σειρά ετών από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή – ο Θ. Μουμουλίδης επέκρινε τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για τη συστηματική απαξίωση του θεσμού. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το 2014 οι επιχορηγήσεις βρίσκονται στα επίπεδα του 2000. Μεγάλη είναι η αδικία για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, το οποίο λαμβάνει μόλις 46.000 ευρώ(!), αντί 210.000 ευρώ που δικαιούται.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις ανθρώπων του Πολιτισμού στην εκδήλωση, με πρώτη ομιλήτρια την διευθύντρια της Λ΄ ΕΠΚΑ, Χριστίνα Ζιώτα, η οποία αναφέρθηκε στο πλούσιο ανασκαφικό έργο και στο μεγάλο πολιτιστικό στολίδι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το οποίο αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με  συνέπειες στην επισκεψιμότητα του Μουσείου, το οποίο υποδέχεται 10.000 επισκέπτες και 3.000 μαθητές ετησίως.

Στη λαϊκή αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών αναφέρθηκε ο Κώστας Δεσποτίδης, στο ρόλο των Δημόσιων Βιβλιοθηκών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστίασε ο Παναγιώτης Μάνιος, τις δικές τους πολιτιστικές ανησυχίες και εμπειρίες κατάθεσαν η Τάσα Σιώμου, ο Τάσος Γκλούμπος, ο παραγωγός ταινιών μικρού μήκους Νίκος Κουρούς και ο Δημήτρης Μυλωνάς, ενώ για τη σύνδεση Πολιτισμού – Παιδείας, για το πολιτιστικό έργο που παράγεται στα σχολεία και για τα προβλήματα της ανώτατης, δευτεροβάθμιας και δημοτικής εκπαίδευσης μίλησαν οι Γιώργος Χιωτίδης, Κώστας Μπουράκης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, Στάθης Κοκκινίδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Εορδαίας και Γιώργος Χαλβατζής, πρόεδρος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Κοζάνης.

Κλείνοντας τις εργασίες ο Θέμης Μουλουλίδης, αφού υπογράμμισε τις ενδιαφέρουσες προτάσεις, γνώμες και επισημάνεις, διαβεβαίωσε ότι θα αποτελέσουν τον γνώμονα για την τελική διαμόρφωση του ολοκληρωμένου προγράμματος του συνδυασμού ΑλλαΖουμε Εποχή. Ως νέα Περιφερειακή Αρχή, επικέντρωσε στο τρίπτυχο της πρότασης για:

-Ένα μεγάλο διαδημοτικό φορέα για τον Πολιτισμό
-Τη δημιουργία Εθνικής Σκηνής Δυτικής Μακεδονίας
-Σύνδεση όλων των πολιτιστικών δράσεων σε ένα μεγάλο ποτιστικό γεγονός.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ
https://www.youtube.com/watch?v=A5HkCdMzS6A

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Δ.Μ ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ
https://www.youtube.com/watch?v=imYvF0TJDew

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.