Κραυγή αγωνίας από τη Φλώρινα



Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Βυθισμένοι στην απόγνωση και αντιμέτωποι με τα λουκέτα είναι οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της ακριτικής Φλώρινας, οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να ψυχορραγούν. Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πελατών τους έφερε και τη στροφή τους προς τις φτηνές αγορές της γειτονικής ΠΓΔΜ, βουλιάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Όπως έχει υπολογιστεί, κάθε μέρα χάνονται από την τοπική αγορά κατά μέσο όρο 200.000 ευρώ!

Το πρόβλημα της διασυνοριακής μετακίνησης για την περιοχή δεν είναι καινούργιο πλην όμως έχει ενταθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αφού το πέρασμα των συνόρων μετατρέπεται για ολοένα και περισσότερους Φλωρινιώτες σε καθημερινή συνήθεια. Η οικονομική αιμορραγία λόγω των καθημερινών μετακινήσεων στην Μπίτολα που βρίσκεται μόλις δέκα λεπτά με το ΙΧ από τη Φλώρινα, έχει «χτυπήσει κόκκινο» στην περιοχή με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία.

Ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις βιώνουν και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα και σε νησιά που γειτνιάζουν με τα τουρκικά παράλια. Το νούμερο που έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, είναι συγκλονιστικό: Κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα μας και τις τοπικές αγορές των παραμεθόριων περιοχών 5,5 δισ. ευρώ μόνο εξαιτίας του καθημερινού πηγαινέλα για ψώνια εκτός συνόρων, για το γέμισμα του καλαθιού της νοικοκυράς ή για το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ. Μόνο προς την ΠΓΔΜ η συνολική εκροή από τη χώρα φτάνει τα 900 εκατ. δολ. ετησίως, ενώ η αγορά της Φλώρινας έχανε μέχρι πρότινος 200.000 ευρώ ημερησίως(!), αφού οι κάτοικοι της πόλης και των γειτονικών χωριών πηγαίνουν στη γειτονική Μπίτολα για να ψωνίσουν τα πάντα, από τρόφιμα μέχρι νυφικά και μπομπονιέρες.

Χάθηκαν πελάτες
Κι όσο βαθαίνει η κρίση και το διαθέσιμο εισόδημα των κατοίκων του ακριτικού νομού μειώνεται, η τάση αυτή εντείνεται προκαλώντας στον εμπορικό κόσμο έντονη ανησυχία η οποία πλέον στηρίζεται και σε αριθμούς. Τα ευρήματα της έρευνας την οποία διενήργησε για το διασυνοριακό εμπόριο και ειδικά για τη Φλώρινα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά: επτά στους 10 επιχειρηματίες της Φλώρινας δηλώνουν ότι έχουν χάσει πελάτες, οι οποίοι πλέον προτιμούν αντίστοιχες επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα λόγω χαμηλότερων τιμών. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σύγκριση με τη Φλώρινα, οι επιχειρήσεις του Αμυνταίου φαίνεται να πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό: το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 78%, παρότι η περιοχή είναι πιο απομακρυσμένη από το διασυνοριακό σταθμό.

Η μέση μείωση του τζίρου εξαιτίας των καταναλωτών οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στην τοπική αγορά υπολογίστηκε σε 32%, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες (40%) για τις παλιές επιχειρήσεις, ενώ περίπου 4 στους 10 κατοίκους της Φλώρινας και του Αμυνταίου (36%) έχουν συμπεριλάβει την Μπίτολα στις περιοχές εκτός συνόρων στις οποίες πραγματοποιούν τις βασικές τους αγορές. Ενας στους δέκα πηγαίνει στην ΠΓΔΜ για ψώνια πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των καταναλωτών που περνούν τα σύνορα και η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζονται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας αλλά και από το εισόδημα. Οι οικογένειες με ένα παιδί μεταβαίνουν στην ΠΓΔΜ σε μεγαλύτερο ποσοστό (πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις οικογένειες δυο ατόμων), ενώ τα νοικοκυριά με περισσότερα από τρία μέλη έχουν πενταπλάσιο ποσοστό εβδομαδιαίας επίσκεψης στην εν λόγω εμπορική αγορά έναντι των υπολοίπων. Πιο τακτικοί επισκέπτες στην Μπίτολα για ψώνια είναι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Στα παζάρια
Τρεις στους τέσσερις κατοίκους της Φλώρινας περνούν τα σύνορα για το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ με αμόλυβδη και ακολουθούν –ως επιλογές- τα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Τα δυο τρίτα των σταθερών καταναλωτών δαπανούν μηνιαίως έως 100 ευρώ στη γειτονική χώρα, ενώ το ένα τέταρτο δαπανά από 100 έως 300 ευρώ. Οι οικογένειες με ένα παιδί εμφανίζονται να δαπανούν 100 με 300 ευρώ το μήνα στην εμπορική αγορά της ΠΓΔΜ. Επίσης ένα στα δέκα νοικοκυρά που δαπανούν μηνιαίως έως 100 ευρώ, τρία στα δέκα με δαπάνες από 100 έως 300 ευρώ και οκτώ στα δέκα με 300 έως 500 ευρώ, δηλώνουν ότι εξοικονομούν με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 1.000 ευρώ το χρόνο.

Πηγή: agelioforos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.