Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι Δήμοι της Δυτ. Μακεδονίας



Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκονται οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες τους λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης αλλά και της έλλειψης προσωπικού. Αυτό τονίστηκε στη  συνάντηση  των Δημάρχων της περιοχής, που έγινε στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη.

Οπως τόνισε  η Πρόεδρος της ΠΕΔ Βίκυ Βρυζίδου «μια πρώτη γενική διαπίστωση είναι ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή πλειάδας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που ακολούθησε, πλήττεται όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού

Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση. Και όλα αυτά όταν η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται μόλις στο 0,9% και όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων έχουν μειωθεί κατά 11% ενώ οι αντίστοιχες της Κεντρικής Κυβέρνησης έχουν αυξηθεί κατά 32% σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών».

Σύμφωνα με την κα Βρυζίδου  «οι συνεχείς μειώσεις στα έσοδα των δήμων, (πάνω από 60% την τελευταία τριετία), η καθυστέρηση απόδοσης των έστω και μειωμένων πόρων, καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 για περαιτέρω  μειώσεις στα έσοδά της αυτοδιοίκησης, οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρες αδιέξοδο και σε κατάρρευση τις κοινωνικές τους δομές, τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που έχει δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα».

Επιπρόσθετα η Δήμαρχος Εορδαίας ανέφερε πως   «οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες στη Δυτική Μακεδονία με τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, επιβαρύνουν δραματικά το κόστος λειτουργίας των σχολείων, των προνοιακών μονάδων και των δήμων επιδεινώνοντας δραματικά την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Σε ενδεικτικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκαν οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε στο θέμα της διαθεσιμότητας τονίζοντας πως ήταν ενα θέμα που ξεσήκωσε τους Δημάρχους. «Δεν είμαστε αντίθετοι με την κινητικότητα των υπαλλήλων. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με αξιολόγηση και αφούν εντοπιστούν που υπάρχει πλεόνασμα και έλλειψη προσωπικού. Αντί για αυτό είδαμε μια ανακόλουθη διαδικασία, χωρίς να εξεταστούν οι ανάγκες των φορέων και απομακρύνοντας προσωπικό,όπως στην περίπτωση του Δήμου Κοζάνης, που είναι απαραίτητο».

Ο κ. Μαλούτας πρόσθεσε πως με την παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τ.Α. από 1/1/2013 θα δημιουργηθούν νέα σοβαρά προβλήματα.

Για στοχοποίηση του θεσμού της Τ.Α. έκανε λόγο ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης , ενώ η Δήμαρχος Βοίου Παναγιώτα Ορφανίδου απευθυνόμενη στους πολίτες σημείωσε πως «ο κάθε Δήμος είναι μια οικογένεια. Όπως οι οικογένειες των δημοτών μας βίωσαν μεγάλες περικοπές και δεν μπορούν να βρουν τον μπούσουλα για να  να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους, έτσι και οι Δήμοι. Με τις περικοπές στη χρηματοδότηση δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα προνοιακά επιδόματα, στους αποχιονισμούς, στα σχολεία, στη συντήρηση του οδικού δικτύου, στην αποκομιδή των σκουπιδιών κ.α «.

Ο Δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος  τόνισε πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε συναντήσει μια μεγάλη αναξιοπιστία από πλευράς κυβέρνησης όσον αφορά τη χρηματοδότηση των Δήμων» και πρόσθεσε πως η μεγάλη μείωση στις αποζημιώσεις των αιρετών , αντιδημάρχων, Πρόεδρων Δημοτικών Συμβουλίων κτλ. θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στο να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με τα κοινά, γεγονός που όπως τόνισε θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας με ανακοίνωση της ζητά να δρομολογηθούν τα εξής:  * Η επιπλέον χρηματοδότηση των δήμων σε περιοχές της Α´Ζώνης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών θέρμανσης των σχολείων και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για δαπάνες θέρμανσης σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν οι Σχολικές Επιτροπές τους αναγκαίους πόρους. Σε περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, θα υπάρχει αδυναμία πλέον λειτουργίας των σχολείων μετά τις εορτές.
 
* Η άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η επιβολή του κατ´ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» των δήμων.

* Η οικονομική υποστήριξη των δήμων, στον καθημερινό τους αγώνα για την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.

* Η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των δήμων στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση, ώστε να μην διατρέξει κανένα κίνδυνο απόλυσης ούτε ένας υπάλληλος.
 
* Η αποκέντρωση εξουσίας και στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.

* H συνέχιση της χρηματοδότησης των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, όπως και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ για την απασχόληση.
    
* Η εκταμίευση μέχρι τέλους του έτους του υπολοίπου παρακρατηθέντων 2012, και της ΣΑΤΑ ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, και να τονωθεί η τοπική αγορά με μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
    
* Η διασφάλιση συνέχισης της χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, καθώς και την απεμπλοκή της χρηματοδότησης των δομών αυτών για φέτος μετά την απόφαση του Ζ´ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.