Δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις – Κλειστά σχεδόν όλα τα εμπορικά σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα



Με κύριο χαρακτηριστικό τη συμμετοχή πολύ κόσμου και την καθολική σχεδόν συμμετοχή των εμπόρων της περιοχής στις κινητοποιήσεις, μέσα από το κλείσιμο των καταστημάτων τους, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΕΣΕΕ.

Στην Κοζάνη το πρωί της Πέμπτης έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικά σωματεία.  Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Σπύρος Τολιόπουλος, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Ντέντης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Αθανάσιος Κακάλης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χ. Καλημέρης, οι οποίοι κάλεσαν τους εργαζομένους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Στην συνέχεια τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κοζάνης κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης  με μεγάλη συμμετοχή.

Στην Πτολεμαίδα η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία, ενώ την ίδια ώρα ξεχωριστή συγκέντρωση έγινε στο παλιό Πάρκο από το ΠΑΜΕ, το οποίο συνέχισε με πορεία και με χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου μέσα από τις κεντρικές οδούς της πόλης. Στο μεταξύ καθολική ήταν η συμμετοχή των εμπόρων στις κινητοποιήσεις, ενώ δύο λεωφορεία έφυγαν από την Πτολεμαϊδα τα ξημερώματα της Πέμπτης,  μεταφέροντας εμπόρους που συμμετείχαν στο πανεμπορικό συλλαλητήριο της ΕΣΕΕ στην Αθήνα.
Κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου στην Πτολεμαίδα ήταν ο οργανωτικός γραμματέας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε «είμαστε θεατές ενός έργου που δεν έχει τέλος.

Συμμετέχουμε ως Εργατικό Κέντρο στις κινητοποιήσεις και απαιτούμε από τους ηγέτες της Ε.Ε. να ακούσουν τη φωνή μας. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και καλούμε όλους να συμμετέχουν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας Νικόλαος Πολυχρονιάδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι και την αναγκαιότητα να έχουν το μέλλον που τους αξίζει. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και το σωματείο εργαζομένων στο δήμο Εορδαίας, του οποίου ο πρόεδρος Χαράλαμπος Παναγιωτίδης δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι αντιδρούν κατά της φτωχοποίησης», ενώ η εκπρόσωπος των γυναικών του ΠΑΜΕ κ. Ιωαννίδου δήλωσε πως «πρέπει να μπούμε πρώτοι στον αγώνα για όλα αυτά που ταλανίζουν τη ζωή μας και να αντισταθούμε στα αντεργατικά μέτρα».

Ψήφισμα της Απεργιακής Συγκέντρωσης της Πέμπτης 18.10.2012

Εμείς οι απεργοί συγκεντρωθήκαμε για άλλη μία φορά και διαδηλώνουμε στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου   2012 .

Καταγγέλλουμε τα μνημόνια γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει, τα μέτρα διευρύνουν τα αδιέξοδα στην κοινωνία και την οικονομία, και οδηγούν τη χώρα  και την κοινωνία στη χρεοκοπία.

Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα 18/10/2012 να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, την οργή των εργαζομένων και να αναθεωρήσουν ριζικά τη λανθασμένη και αδιέξοδη ασκούμενη Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Τα  συνδικάτα  θα  συνεχίσουν  τον  αγώνα  ώστε  να  µπει  τέλος  στην  αδιέξοδη, νεοφιλελεύθερη  και  αντεργατική  πολιτική  που  εφαρμόζει  η  κυβέρνηση  κατ´  εντολή των δανειστών

Εργαζόμενοι & κοινωνία απεργούν – διαδηλώνουν – διεκδικούν:

*Να  απορριφθεί κατηγορηματικά  κάθε  σκέψη  ή  πρόταση  για  νέες  περικοπές  και ανατροπές  στους  Eµμισθούς,  τις  συντάξεις,  τις  εργασιακές      σχέσεις,  καθώς  και  για νέες φοροεπιδροµές κατά των «µόνιµων υποζυγίων» μισθωτών και συνταξιούχων.
*Ριζική  αλλαγή  της  ασκούμενης  οικονομικής  πολιτικής,  κατάργηση  των  επαχθών και αδιέξοδων πολιτικών του µνηµονίου, που καταστρέφουν τη ζωή μας, την κοινωνία και την οικονομία
*Αλλαγή  του  ρόλου  της  Ε.Κ.Τ.,  έκδοση  ευρωοµολόγου  που  θα  ενισχύει  τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και συνοχή.
*Νέο  αναπτυξιακό  μοντέλο  που  θα  δημιουργεί  νέες  και  σταθερές  θέσεις  εργασίας που  θα  αντιμετωπίζει  το  εφιαλτικό  πρόβληµα  της  ανεργίας  κυρίως  για  τους  νέους και τις γυναίκες και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή
*Απόρριψη  και  ακύρωση  της  απόφασης  της  Ε. ¸νωσης  περί«σταθερότητας  του ευρώ»  που  νοµοθετεί  και  συνταγµατοποιεί  τη  λιτότητα  και  την  κατάργηση  των κοινωνικών παροχών των εργαζομένων.
*Κατάργηση  της 6ης  Πράξης  του  Υπουργικού  Συµβουλίου  που  ακυρώνει  το  θεσµό των ΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγµατεύσεων, των ΟΕΚ-ΟΕΕ.
*Επαναφορά  της 13ης και 14ης  σύνταξης  σε  όλους  τους  συνταξιούχο µε προτεραιότητα στους χαµηλοσυνταξιούχους
*Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ  και των ΚΑΡΤΕΛ. Ποινικοποίηση των αθέµιτων µονοπωλιακών συναλλαγών. Πάγωµα Τιµών και όχι µισθών και συντάξεων.
*Κατάργηση  της  ψευτοαπασχόλησης,  της  µαύρης  και  ανασφάλιστης  εργασίας,  των ελαστικών µορφών  απασχόλησης,  της«εφεδρείας»  εργαζομένων.  ∆ήµευση περιουσιών για µεγαλοοφειλέτες και εισφοροκλέπτες της Κοινωνικής Ασφάλισης.
*Αναστροφή  αλλά  και  ακύρωση  των  συνταγών  εκποίησης  των  ∆ΕΚΟ,  των στρατηγικής  σηµασίας  επιχειρήσεων  του  δηµοσίου  και  των  επιχειρήσεων  κοινής ωφέλειας. ¼χι στην εµπορευµατοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
*Υπεράσπιση του ΙΚΑ και του ∆ηµόσιου Ασφαλιστικού Συστήµατος. Επιστροφή των ληστευθέντων  χρηµάτων  των δοµηµένων  οµολόγων,  διεύρυνση  της  λίστας  των Βαρέων  και  Ανθυγιεινών  Επαγγελμάτων.
*Καθιέρωση  κοινωνικού  πόρου  υπέρ  της κοινωνικής     ασφάλισης. Χρηματοδότηση και ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
*Αναβάθµιση και ενίσχυση της ∆ηµόσιας ∆ωρεάν Παιδείας- Υγείας- Πρόνοιας.
*Καθιέρωση  του  θεσµού “Συνήγορος  του  εργαζόµενου”.  Προώθηση  εργατικού  και κοινωνικού ελέγχου, ίδρυση φορέα επαγγελματικού κινδύνου.
*Απαγόρευση  των  απολύσεων  σε  επιχειρήσεις  που  έλαβαν  κρατική χρηµατοδότηση  ή  επιδοτήσεις,  αύξηση  και  επιµήκυνση  του  επιδόµατος  ανεργίας,  ουσιαστικά µέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και µείωσης     της ανεργίας.
* Μείωση  και  όχι  αύξηση  των  συντελεστών  ΦΠΑ  στα  είδη  ευρείας  λαϊκής  κατανάλωσης, καθώς  και  των  τιµών  προϊόντων  και  υπηρεσιών  του  ∆ηµοσίου  και  των  οργανισµών κοινής ωφέλειας.
*Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
*Καμία εφεδρεία και απόλυση στο στενό δημόσιο  και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.