Επέκταση της Τηλεθέρμανσης στα χωριά σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα – Του Γιώργου Μητλιάγκα



Η τηλεθέρμανση αποφασίστηκε κατ’ αρχήν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης το 1987 στη δεύτερη θητεία του Δημάρχου Γιάννη Παγούνη. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από την ΑΝ.ΚΟ. και της εξεύρεσης των κονδυλίων χρηματοδότησης του έργου, η εφαρμογή έγινε στην πρώτη δημαρχιακή περίοδο του κ. Π. Κουκουλόπουλου.

Πρέπει να σημειωθεί για την ιστορία ότι οι κ.κ. Κουκουλόπουλος και Βλατής ως Δημοτικοί Σύμβουλοι τότε, όταν παρουσιάστηκε η μελέτη στο Κοβεντάρειο, αρχικά είχαν αρνητική στάση, με τη δικαιολογία ότι η πόλη θα είναι γεμάτη με λάσπες για πέντε χρόνια!

Στην Πτολεμαΐδα την περίοδο μελέτης και εφαρμογής του έργου ήταν Δήμαρχος ο κ. Μαυρομάτης.

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εκτέλεση και λειτουργία της τηλεθέρμανσης, ιδιαίτερα στην Πτολεμαΐδα, είναι γνωστό το μεγάλο όφελος-αγαθό που είχαμε και έχουμε οι κάτοικοι των δύο πόλεων στις κατοικίες και στις επαγγελματικές στέγες.

Μπορούσε βέβαια και έπρεπε να προβλεφθεί από την αρχή η σύνδεση με την τηλεθέρμανση των χωριών μέσα ή δίπλα από τα οποία περνούσε ο αγωγός τηλεθέρμανσης( π.χ. Δρέπανο, Χαραυγή, Προάστειο κ.τ.λ.), καθώς και η δυνατότητα χρήσης της για επαγγελματικές δραστηριότητες στη γεωργία και τη βιοτεχνία.

Στη συνέχεια γίνονταν συζητήσεις και προτάσεις για επέκταση της τηλεθέρμανσης στα χωριά γύρω από τις πόλεις, ιδιαίτερα μετά τον Καποδίστρια, αλλά δυστυχώς μείναμε μόνο στις συζητήσεις.

Με τα σημερινά απαγορευτικά τιμολόγια πετρελαίου θέρμανσης και την οικονομική εξαθλίωση που μας οδήγησαν τα δυόμισι κυρίως τελευταία χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, σήμερα οι κάτοικοι των χωριών δυσκολεύονται αφάνταστα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της θέρμανσης στον επερχόμενο μακρύ και βαρύ χειμώνα για την περιοχή μας.

Από τον περασμένο χρόνο, αλλά κυρίως φέτος, αναγκάζονται οι περισσότεροι να κόβουν είτε τα δένδρα από τα κτήματά τους, μερικοί να κόβουν παράνομα ξύλα από τα δάση ή κάποιοι ακόμα και να «ψοφήσουν από το κρύο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη γειτονική Αλβανία, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ε. Χότζα και Αλία και την οικονομική κρίση που ακολούθησε στη δεκαετία του 1990, κόπηκαν και καταστράφηκαν όλα τα δάση για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει ο κόσμος.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την τεράστια ζημιά που θα προκύψει στο φυσικό περιβάλλον και στην ίδια τη ζωή μας. Είναι άμεση ανάγκη οι Δήμοι Κοζάνης και Πτολεμαΐδας σε συνεργασία και με τη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, να αποφασίσουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ την επέκταση της τηλεθέρμανσης στα χωριά. Κι αυτό να γίνει ΤΩΡΑ που η ΔΕΗ ανήκει ακόμα στο Δημόσιο, πριν την ξεπουλήσουν οι «ξύπνιοι» που μας κυβερνούν. Στο κάτω-κάτω χρωστάνε πολύ περισσότερα στην περιοχή μας, που εδώ και 60 χρόνια περίπου, αρπάζουν τον υπόγειο πλούτο και μολύνουν τη ζωή μας, χωρίς καμιά ουσιαστική ανταπόδοση.

Αγαπητοί συμπολίτες Ή ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ.

Ας ξεσηκωθούμε όλοι, τοπικοί φορείς και συνδικάτα της ΔΕΗ και να απαιτήσουμε το αυτονόητο, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που μας οδήγησαν οι «ΣΩΤΗΡΕΣ» μας.

vetonews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.