Σε επενδύσεις στην Κοζάνη προχωρεί η εταιρεία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι»



Στην υλοποίηση επενδύσεων στο νομό Κοζάνης για την εξόρυξη ολιβίνη προχωρά η εταιρεία, «Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΜΒΝΕΕ», η οποία λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ορυχείο εξόρυξης και εμπλουτισμού μαγνησίτη στη Χαλκιδική.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, όπως πρόσφατα παρουσίασαν στην Κοζάνη, τόνισαν ότι θα αναπτύξουν την εκμετάλλευση ολιβίνη (βιομηχανικό ορυκτό, που χρησιμοποιείται ως πυρίμαχο υλικό) στην περιοχή του Χρωμίου, ενώ ανέφεραν ρητά πως θα τηρηθούν σε όλη τους την έκταση οι περιβαλλοντικοί όροι, που θα εγκριθούν από το ΥΠΕΚΑ. Η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στο πεδίο των μεταλλευμάτων – ορυκτών από το 1914, ενώ είναι μια από τις ελάχιστες μεγάλες ιδιωτικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων.

Βασικό αντικείμενο της είναι η εξόρυξη, ο εμπλουτισμός και η καμίνευση μαγνησίτη με σκοπό την παραγωγή και εμπορία πυρίμαχων μαζών, καυστικής και διπύρου Μαγνησίας, καθώς και ωμού λευκόλιθου. Τα βασικά κοιτάσματα της εταιρείας, καθώς και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Γερακινή και τις Καλύβες Χαλκιδικής. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της για την καυστική και δίπυρο μαγνησία είναι περίπου 200.000 μ.τ. και 50.000 μ.τ. πυρίμαχων μαζών.

Οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 93% του κύκλου εργασιών, με κύριους προορισμούς κατά σειρά της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Αφρικής.

Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης κυμαίνεται στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της στην Ελλάδα ανέρχεται στα 325 άτομα (άμεση απασχόληση) και παράλληλα απασχολούνται έμμεσα πολλοί ακόμη εργαζόμενοι. Τέλος, στο εξωτερικό η «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» απασχολεί (μέσω των συμμετοχών – θυγατρικών της) 290 άτομα.

imerisia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.