Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης με ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμα



100xronia apeleutherosi koz bannerΦτάνοντας στην κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης, ενημερώνουμε για ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα. Οι τροποποιήσεις οφείλονται είτε σε οργανωτικούς λόγους, είτε σε λόγους οικονομικών δυσκολιών.

Αναβλήθηκε η παρουσίαση της έκδοσης της Ιστορίας της Κοζάνης για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2013, οπότε και θα διανεμηθεί στους μαθητές. Εντός του μηνός θα προκηρυχθούν οι λογοτεχνικοί και εικαστικοί αγώνες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα την απελευθέρωση (η παρουσίαση της έκδοσης είχε προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου)

Η ημερίδα για τις χαμένες πατρίδες και την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς και το αφιέρωμα στον Χρύσανθο, αναβάλλεται για τον Νοέμβριο, για να συνδυαστεί με μια ευρύτερη εκδήλωση, μετά την ματαίωση του Ευξείνιου κύκλου, λόγω οικονομικών δυσχερειών (η ημερίδα και το μουσικό αφιέρωμα είχε προγραμματιστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου)

Ο Λασσάνειος δρόμος αναβάλλεται και θα οριστεί σε συνεννόηση με τον ΣΕΓΑΣ, εφ’ όσον περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του. Η ποδηλατοδρομία και η ημερίδα – έκθεση αθλητικής ιστορίας της πόλης θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με τον Λασσάνειο δρόμο (οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 21-23 Σεπτεμβρίου)

Η έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών αναδιαμορφώνεται σε

ατομικές εκθέσεις των επώνυμων ζωγράφων της Κοζάνης σε ημερομηνίες που θα επιλέξουν οι ίδιοι (τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου)

Θα πραγματοποιηθεί κανονικά το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Κοζάνη, 600 χρόνια ιστορίας», στο Κοβεντάρειο, από Πέμπτη 27 έως Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στη σειρά «Αγάλματα της πόλης», με φετινό θέμα τον Κωνσταντίνο Δρίζη, αναβάλλεται για το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, για καλύτερη προετοιμασία. Θα δοθούν δύο επί πλέον παραστάσεις την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου (η παράσταση είχε προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου)

Κανονικά θα γίνει η παρουσίαση των πολεμικών επιχειρήσεων της απελευθέρωσης της Κοζάνης, στην Αίθουσα Φίλιππος, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ. Εισηγητής ο υποστράτηγος ε.α. και πρόεδρος της ΕΑΑΣ παράρτημα Κοζάνης Μιχάλης Καψάλης.

Η ημερίδα 100 χρόνια αυτοδιοικητικής και πολιτικής ιστορίας αναβάλλεται για καλύτερη προετοιμασία και διαχωρίζεται από το αφιέρωμα μνήμης στον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα Φίλιππος στις 11 το πρωί (οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου)

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Επί χάρτου» (9-10 Οκτωβρίου – Αρχοντικό Λασσάνη), το 12ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας (11-12 Οκτωβρίου – Κοβεντάρειο), τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών χαρτών του 1912 (11 Οκτωβρίου – Αρχοντικό Λασσάνη) και η ημερίδα του Οργανισμού κτηματολογίου και χαρτογραφήσεων Ελλάδος (13 Οκτωβρίου – Κοβεντάρειο)

Η μουσική βραδιά με τη χορωδία «Ελίμεια» θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα Φίλιππος (είχε προγραμματιστεί για την Αίθουσα Τέχνης)

Το πρόγραμμα της 11ης Οκτωβρίου παραμένει το ίδιο με διαφοροποιήσεις στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τέχνης. Σε αντικατάσταση της συμφωνικής ορχήστρας του ΑΠΘ, η συναυλία θα γίνει με Κοζανίτες μουσικούς και με μικτή χορωδία, παρουσιάζοντας συνθέσεις  Βαξεβάνου, Δόδουρα και μια καινούρια σύνθεση του Παναγιώτη Δημόπουλου, με παράλληλες αφηγήσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερης Κοζάνης. Για την Πανδώρα θα γίνει ξεχωριστό αφιέρωμα, σε μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου και θα κλείσει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια.

Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ με το έργο του Γ. Παφίλη «Αναστάσεως ημέρα» θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, αντί την Κυριακή 14 που είχε προγραμματιστεί.    

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.