Πως θα γίνει η επιστροφή φόρου σε 1.500.000 δικαιούχους



forologiki030312Χρωστάτε στην εφορία και έχει προκύψει επιστροφή φόρου από την εφετινή εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης; Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμψηφισμό της οφειλής του φορολογούμενου με το επιστρεφόμενο ποσού και αν από το αποτέλεσμα είναι να εισπράξει χρήματα ο πολίτης τότε θα τα εισπράττει από την εφορία.

Ειδικά στην περίπτωση που υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά και το ποσό της επιστροφής είναι πάνω από 1.500 ευρώ τότε θα πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμενος ότι για να επιστρέψει η εφορία τα χρήματα θα πρέπει να τις προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά που θα συνόδευαν τη δήλωση αν την υπέβαλε χειρόγραφα. Στη συνέχεια θα γίνει έλεγχος και αν προκύψει ότι όλα τα δικαιολογητικά είναι εντάξει τότε θα του επιστρέφεται το ποσό. Τα παραπάνω προβλέπονται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη που στάλθηκε στις εφορίες για εφαρμογή.

Ειδικότερα, η Γ.Γ.Π.Σ., στις περιπτώσεις που από την εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων τρέχοντος έτους προκύπτει ποσό για επιστροφή, θα κατατάσσει τους δικαιούχους στις εξής κατηγορίες:

Α΄ Κατηγορία

Περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι που το επιστρεφόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στην πηγή και Ο.Γ.Α. φόρου που είναι από 5 ευρώ μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς και ποσό επιστρεφόμενης προκαταβολής, ανεξαρτήτως ύψους αυτής.
Η Γ.Γ.Π.Σ. με την ενημέρωση από τις Τράπεζες για την πίστωση των έντοκων λογαριασμών ή για τη μεταφορά των ποσών στους άτοκους μεταβατικούς λογαριασμούς με βάση τον Α.Φ.Μ. εκδίδει και αποστέλλει στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Η ειδοποίηση αυτή θα έχει τα στοιχεία:
– Το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου.
– Τη διεύθυνση της κατοικίας του.
– Το επιστρεφόμενο ποσό.
– Τον Α.Φ.Μ.
– Τον αριθμό του λογαριασμού για όσους η επιστροφή θα γίνει μέσω έντοκου λογαριασμού.
– Την ημερομηνία μετά από την οποία μπορούν να κάνουν ανάληψη ή να εισπράξουν το επιστρεφόμενο ποσό
– Την Τράπεζα που μπορούν να κάνουν την ανάληψη ή την είσπραξη.
Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από το φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μία φορά.

Β΄ Κατηγορία

Περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι που το επιστρεφόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε στην πηγή και Ο.Γ.Α. φόρου που είναι άνω των 1.500 ευρώ.

Οι δικαιούχοι αυτοί θα συμπεριλαμβάνονται σε κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία και η επιστροφή θα πραγματοποιείται μέσω των Τραπεζών μετά από σχετικό έλεγχο που θα διενεργούν οι Δ.Ο.Υ.

Στους δικαιούχους αυτούς αμέσως μετά την εκκαθάριση των οικείων φορολογικών δηλώσεων, θα αποστέλλονται εκκαθαριστικά σημειώματα χωρίς την ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος. Ειδικά για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη δήλωση φόρου εισοδήματος ηλεκτρονικά θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα σχετική σημείωση για την υποχρέωση προσκόμισης της δήλωσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών. Μετά την επεξεργασία της κατάστασης επιστροφών όσοι από τους φορολογούμενους δικαιούνται επιστροφής, θα συμπεριλαμβάνονται σε μαγνητικές ταινίες και παράλληλα θα ενημερώνονται με τις σχετικές ειδοποιήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος οι οποίες θα έχουν τα πιο πάνω στοιχεία.

Για τους δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος της Β΄ Κατηγορίας του θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η Γ.Γ.Π.Σ. θα εκδίδει για κάθε Δ.Ο.Υ. κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία σε τρία αντίγραφα η οποία θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο του επιστρεπτέου ποσού.
Το αρμόδιο Τμήμα ή γραφείο Φορολογίας εισοδήματος της Δ.Ο.Υ., όταν παραλάβει την κατάσταση, θα προβαίνει στον έλεγχο των επιστρεπτέων ποσών, με βάση τα αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων, τα αντίγραφα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και των λοιπών στοιχείων που έχει στην διάθεσή του

Το Γραφείο Επιστροφών όταν θα παραλαμβάνει την κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία, θα συμπληρώνει με βάση τα μηχανογραφικά δελτία χρεών ή άλλων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του τις απαιτούμενες για κάθε περίπτωση πληροφορίες:

– Το ποσό που συμψηφίζεται με οφειλή του δικαιούχου προς το Δημόσιο, υπολογιζόμενων των τυχόν προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 2 Ιανουαρίου του ιδίου οικον. έτους της δήλωσης (ημερομηνία απόσβεσης των αμοιβαίων απαιτήσεων) ή κατόπιν πρότασης συμψηφισμού. Στο ποσό αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και το ποσό της απλήρωτης προκαταβολής. Οι Δ.Ο.Υ., για τα ποσά που συμψηφίζονται θα δημιουργούν ατομικό Α.ΦΕΚ επιστροφής και στην συνέχεια θα τα συμψηφίζουν.

– Το τελικό προς επιστροφή ποσό μέσω Τραπεζών ή Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Στις περιπτώσεις που το επιστρεφόμενο ποσό αφορά προκαταβολή προηγούμενου οικονομικού έτους και έχει βεβαιωθεί σε άλλη Δ.Ο.Υ, θα γίνονται οι ακόλουθες ενέργειες: Θα επιβεβαιώνεται κεντρικά η βεβαίωση του ποσού καθώς και αν υπάρχει ανείσπρακτο υπόλοιπο. Στη συνέχεια σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές θα συμπληρώνεται η κατάσταση επιστροφών για επεξεργασία και για το συμψηφισμό του υπολοίπου προ είσπραξη ποσού θα εκδίδεται γραμμάτιο είσπραξης διαχείρισης μετρητών στο λογαριασμό «Γραμμάτια Συμψηφισμού». Το πρωτότυπο της κάθε κατάστασης θα στέλνεται στη Γ.Γ.Π.Σ. το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παραλαβή της από το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η Γ.Γ.Π.Σ. μετά την εκκαθάριση των καταστάσεων επιστροφών για επεξεργασία και αφού συμφωνήσει τις οικείες στήλες αυτής θα εκδίδει και θα στέλνει σε όλες τις Δ.Ο.Υ. ονομαστική κατάσταση σε δύο (2) αντίγραφα των δικαιούχων μέσω Τραπεζών ή Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην οποία θα υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία των φορολογούμενων, το επιστρεφόμενο ποσό, η ημερομηνία πίστωσης του έντοκου ή άτοκου λογαριασμού από τις Τράπεζες, καθώς επίσης και η Τράπεζα, όπου θα γίνει η ανάληψη ή η πληρωμή.

Γ΄ Κατηγορία
Περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι επιστροφής που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών στην περίπτωση που συμμετέχουν στην επιστροφή. Η Γ.Γ.Π.Σ. για τους δικαιούχους της κατηγορίας αυτής θα αποστέλλει, στις Δ.Ο.Υ μαγνητικά ατομικά εκκαθαρισμένα Α.ΦΕΚ και εκκαθαριστικά σημειώματα στους δικαιούχους χωρίς την ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος. Ειδικά για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τη δήλωση φόρου εισοδήματος ηλεκτρονικά θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα σχετική σημείωση με την υποχρέωση προσκόμισης της δήλωσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., για τον έλεγχο των επιστρεφόμενων ποσών.

Στις περιπτώσεις οφειλών προς το Δημόσιο θα διενεργούνται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί και εάν απομένει ποσό για επιστροφή, αυτό θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο από τη Δ.Ο.Υ. Για όσους δικαιούχους έχουν γίνει παρατηρήσεις στην κατάσταση από το τμήμα εισοδήματος, θα αναμένεται το αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης και κατόπιν θα γίνεται η εξόφληση των Α.ΦΕΚ

Δεν θα εξοφλούνται σε καμία περίπτωση μαγνητικά εκκαθαρισμένα Α.ΦΕΚ επιστροφής που αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ.

tovima.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.