Στην Α’ ζώνη η Δυτική Μακεδονία-Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης!petrelaio4Στην πρώτη ζώνη των Νομών της χώρας ου δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης πρόκειται να ενταχθούν, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

Όπως αναφέρεται σχετικά, στην πρώτη αυτή ζώνη το επίδομα, για όσους το δικαιούνται, θα  είναι 300 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος και αυξάνεται στα 340 ευρώ για δύο μέλη, στα 370 για τρία και 400 για τέσσερα και πάνω. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο εάν το επίδομα θα δοθεί μέσα στο 2012, καθώς φαίνεται πως αυτό συναντά την αντίρρηση της τρόικας, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Έθνους», σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα δύο βασικά σενάρια που έχουν επεξεργασθεί οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι ιδιαίτερα αυστηρά με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και να μειωθεί το σχετικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό.

Στο παρά πέντε της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα εκτινάξει τη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,40 ευρώ το λίτρο το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανέτοιμο να εφαρμόσει το μέτρο, καθώς «σκοντάφτει» σε πολλά ζητήματα όπως η εξεύρεση του κονδυλίου ύψους 120-150 εκατ. ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση του επιδόματος και το οποίο δεν έχει προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκαν αρχικά οι δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου προκαταβολικής καταβολής επιδόματος θέρμανσης, πριν από την εξίσωση των φόρων. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως τα δύο βασικά σενάρια προβλέπουν συνδυασμό κριτηρίων (εισοδηματικά, γεωγραφικά, περιουσιακά, οικογενειακά) και χαμηλό ποσό επιδόματος που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ για τη χειμερινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, το ένα σενάριο προβλέπει ότι το επίδομα θα χορηγηθεί μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούν ως καύσιμο θέρμανσης το πετρέλαιο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

– για νοικοκυριά με ένα μέλος ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 ή 9.000 ευρώ

– για νοικοκυριά με 2 μέλη μέχρι 13.000 ή 14.000 ευρώ

– για νοικοκυριά με 3 μέλη το όριο είναι 15.000 ή 16.000 ευρώ

– για νοικοκυριά με 4 μέλη 18.000 ή 19.000 ευρώ

– για νοικοκυριά με 5 μέλη 20.000 ευρώ

Πέραν των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων, δεν θα λάβουν το επίδομα όσοι διαθέτουν πισίνα, αεροσκάφος ή σκάφος μήκους άνω των 8 μέτρων.

Για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να πληρούνται και περιουσιακά κριτήρια. Ετσι για τον άγαμο το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είναι 100.000 ευρώ. Για τους έγγαμους 200.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται με βάση γεωγραφικά και οικογενειακά κριτήρια και κλιμακώνεται από 100 έως 400 ευρώ. Ειδικότερα:

– στην Α” ζώνη το επίδομα είναι 300 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος και αυξάνεται στα 340 ευρώ για δύο μέλη, στα 370 για τρία και 400 για τέσσερα και πάνω. Στην Α” ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.

– στη Β” ζώνη είναι 200 ευρώ και φθάνει τα 300 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη Β” ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.

– στη Γ” ζώνη είναι 135 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 200 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.

– στη Δ” ζώνη είναι 100 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκει η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία κ.ά.

Για την καταβολή του επιδόματος προβλέπονται 2 επιλογές: είτε να δοθεί απευθείας από τη ΓΓΠΣ με αποστολή επιταγής σε μια δόση είτε με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στη ΓΓΠΣ όπου θα υπάρχει άμεση έγκριση ή απόρριψη με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ποιες λύσεις εξετάζονται

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια (γεωγραφικά, περιουσιακά, οικογενειακά, εισοδηματικά) αλλά το επίδομα θα δοθεί μόνο σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και τα στοιχεία τους για να πιστωθεί το επίδομα στον λογαριασμό τους ύστερα από έλεγχο.

Προτείνεται και δεύτερη λύση: Θα ενσωματώνεται κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης ένα κουπόνι έκπτωσης το οποίο θα λάβουν οι δικαιούχοι φορολογούμενοι από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης θα αφαιρούν την αξία του κουπονιού από την αξία του πετρελαίου και θα παραδίδουν το κουπόνι στον πρατηριούχο.

Ο πρατηριούχος στη συνέχεια θα καταχωρίζει τα στοιχεία των κουπονιών που θα μαζεύει στο σύστημα διακίνησης πετρελαίου Ήφαιστος προκειμένου να πιστωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον λογαριασμό του.

Ερώτηση για το επίδομα θέρμανσης από τη βουλευτή Ευγενία Ουζουνίδου

Χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα σχετικά με την εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και το σχετικό επίδομα θέρμανσης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης αρκέστηκε χθες,  απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης Ε. Ουζουνίδου, να υποστηρίξει πως το υπουργείο συζητάει τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων θέρμανσης, ενώ πρόσθεσε πως από την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμο να προχωρήσει στις όποιες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της βουλευτή, «σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα για την πάταξή του» και «στοχευμένες ενέργειες», αλλά χωρίς και πάλι να δώσει σαφείς απαντήσεις, παραπέμποντας απλά, για άλλη μια βδομάδα παραπέρα, τις όποιες ανακοινώσεις.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Ε. Ουζουνίδου υπογράμμισε από την πλευρά της πως με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και την εκτίναξη της τιμής του, προωθείται το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση της τιμής κατά 40% με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που γίνεται τάχα στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας- «τάχα» γιατί αν υπήρχε πολιτική βούληση το λαθρεμπόριο θα μπορούσε άμεσα να παταχθεί- θα έχει τραγικά αποτελέσματα, ακόμη και ανθρώπινες απώλειες.

Απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό, η Ε. Ουζουνίδου τον κάλεσε να απαντήσει για το πως πιστεύει ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να προμηθευθούν καύσιμα για το βαρύ χειμώνα που έρχεται και πότε το υπουργείο σκοπεύει να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης. Αναφερόμενη μάλιστα στις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών προς τα ΜΜΕ, ότι δηλαδή το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται στο «αστρονομικό» ποσό των 100 έως των 400 ευρώ, αναρωτήθηκε πως με τα χρήματα αυτά μπορεί ένα μέσο νοικοκυριό να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες που έχει και μάλιστα αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει τι προτίθεται η κυβέρνηση να πράξει και πότε, σχετικά με την τελική τιμή πετρελαίου θέρμανσης, ώστε άμεσα και έγκαιρα οι πολίτες και ειδικότερα των ορεινών περιοχών της χώρας, να προμηθευτούν φθηνά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακόμη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ επισήμανε προς τον κ. Γ. Μαυραγάνη, το ερώτημα αν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διατεθειμένοι, λειτουργώντας με στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, να καταπολεμήσουν ουσιαστικά την λαθρεμπορία, ώστε όχι μόνο να μην υπάρξει αύξηση ΕΦΚ, αλλά η όποια εξίσωση της τιμής του πετρελαίου να γίνει προς τα κάτω».Τέλος, τον κάλεσε να απαντήσει τι θα γίνει με το Φ.ΠΑ Πετρελαίου.

από τον Πρωινό Λόγο

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.