Νέος φόρος – σοκ στα ακίνητα από το 2013 – Δείτε αναλυτικάxaratsi akiniton8765Την επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά και ένα εκατομμύριο νομικά πρόσωπα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Μόνο που ο νέος φόρος, θα επιβάλλεται ακόμη και σε ακίνητα που σήμερα φοροαπαλλάσσονται, όπως οι αγροί και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης ή εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.

Τα μόνα ακίνητα που δεν θα φορολογηθούν θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις, που ανήκουν σε αγρότες και καλλιεργούνται.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. Επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων ή οικισμών. Σε όσες περιοχές εντός σχεδίων πόλεων οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται για τα μεν κτίσματα με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ανά τ.μ. για τα δε οικόπεδα με βάση τις εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΟΥ, θα καθοριστούν αντικειμενικές αξίες.

2. Κατάργηση του “χαρατσιού” και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος δεν έχει ακόμα εισπραχθεί ούτε για το 2010, ούτε για το 2011, ούτε για το 2012.

3. Οι παραπάνω φόροι, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Έτσι, θα καθιερωθεί το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), το οποίο θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Από το ΕΤΑΚ θα εξαιρείται μόνο η αγροτική γη που ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την επιβολή του νέου αυτού φόρου θα πρέπει να είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

newsbomb.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.