Απάντηση Σπάρτακου σε Greenpeace για την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5

deikozani 00 500x400

Όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, η αξιοποίηση των εγχώριων λιγνιτών υποκατέστησε τις ακριβές εισαγωγές πετρελαίου και στήριξε για δεκαετίες την εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη με τις χαμηλές τιμές ρεύματος.

Η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην Πτολεμαΐδα θα ενισχύσει αποφασιστικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας για αρκετές δεκαετίες.

Σε διαφορετική περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή που δεν υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη επένδυση,  θα αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και σε ενεργειακές πρώτες ύλες.

Μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση – με εγκατάλειψη της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής – σημαίνει: αυξημένοι κίνδυνοι μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων σε περιόδους έκρηξης των διεθνών ενεργειακών τιμών.

Επιπλέον, ο μονομερής προσανατολισμός της χώρας μόνο για νέες επενδύσεις ΑΠΕ, θα αυξήσει τους κινδύνους για μεγάλα ελλείμματα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε περιόδους όπου επικρατούν νεφώσεις (οπότε δε δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά) είτε σε

περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κατά της θερινούς μήνες, όταν επικρατεί πλήρης άπνοια (οπότε τα αιολικά πάρκα έχουν μηδενικές αποδόσεις).

Περαιτέρω, σε όλους τους έχοντες επιλεκτική μνήμη, να θυμίσουμε ότι: Oταν δύο φορές στα τελευταία χρόνια σταμάτησαν πλήρως οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ ήσαν εκείνοι που κάλυψαν πλήρως τη συνολική ζήτηση.

Σε  ό,τι έχει να κάνει με το σημείο της ανακοίνωσης στων δύο οργανώσεων όπου  υποστηρίζουν ότι:

«Η υλοποίηση της μονάδας Πτολεμαΐδα V θα παρατείνει τις καταστροφικές συνέπειες της καύσης λιγνίτη, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία, μιας και, κοινωνικοοικονομικά, αποτελεί το πιο ακριβό ορυκτό καύσιμο…», απαντάμε ευθέως:

Είναι παντελώς ατεκμηρίωτος ο σχετικός ισχυρισμός αφού: λόγω της μεγάλης λιγνιτικής παραγωγής η Ελλάδα εξακολουθεί – χάρη στους λιγνίτες της ΔΕΗ – να έχει τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Eνωσης και τις χαμηλότερες μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου του 2012, το ηλεκτρικό ρεύμα στην «πράσινη Δανία» – πρότυπο χώρας για ανάπτυξη των ΑΠΕ – ήταν ακριβότερο κατά 123% σε σχέση με την Ελλάδα.

Τον ίδιο μήνα, Ισπανία και Πορτογαλία – χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα με τα δικά μας οικονομικά προβλήματα – είχαν ακριβότερο ρεύμα για οικιακούς καταναλωτές κατά 60% και 58% (αντίστοιχα) σε σχέση με την Ελλάδα που στηρίζεται σημαντικά στο λιγνίτη. Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία ότι στην Ισπανία περιορίσθηκαν οι πανάκριβες «εγγυημένες τιμές» για τις ΑΠΕ, όπως και στη Βρετανία αλλά και αλλού.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε παρά να διερωτηθούμε:

Γιατί αφού ο λιγνίτης είναι «το πιο ακριβό ορυκτό καύσιμο» – όπως ισχυρίζονται οι δύο οργανώσεις – «τρώνε τα σωθικά τους» ιδιώτες και Τρόικα για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ;

Γιατί επιβλήθηκε ειδικός φόρος στον εγχώριο λιγνίτη προκειμένου να ανέβει το κόστος παραγωγής ρεύματος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος των ιδιωτών, που καίνε εισαγόμενο φυσικό αέριο;

Ατεκμηρίωτες απόψεις…

Οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ακόμα, ότι με την προώθηση της σχετικής επένδυσης θα υπάρξουν «…δυσμενείς επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην Δημόσια  Υγεία…»

Καλό θα ήταν λοιπόν να γνωρίζουν ότι:

Η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει την πλέον σύγχρονη και πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία – αντίστοιχη με αυτήν που εξασφαλίζουν οι πλέον οικονομικά προηγμένες χώρες –  με πολύ υψηλές θερμικές αποδόσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικό όφελος όλων των Ελλήνων οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Από πουθενά και από καμία επίσημη επιστημονική έρευνα δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα ότι, οι λιγνιτικές μονάδες προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Πολύ προηγμένες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία κ.λ.π., που αναπτύσσουν λιθανθρακικές και λιγνιτικές μονάδες δεν ενδιαφέρονται για την προστασία της υγείας των κατοίκων τους;

Δεν ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις στην «πράσινη Δανία» για την υγεία των πολιτών τους, όταν το 48,6% της ηλεκτροπαραγωγής τους στηρίζεται σε εισαγωγές άνθρακα έναντι 55,3% που είναι για την Ελλάδα;
Πάγια τακτική

Μόλις προ εξαμήνου η Greenpeace -με καταχώρηση στην ιστοσελίδα της- είχε ισχυριστεί ότι «η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, μόνο για το 2009, προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 500 συμπολιτών μας και επιβάρυνε την εθνική οικονομία έως και 3,9 δις».

Όπως τότε έτσι και τώρα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταδικάζει την πάγια τακτική της οργάνωσης να βάλλει κατά του λιγνίτη και να προσπαθεί απροκάλυπτα να αγγίξει ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων μέσα από αυθαίρετους συσχετισμούς και αμφίβολα στοιχεία.

Είναι καιρός πια να καταλάβουν ότι ΔΕΝ πείθουν.

«Σπάρτακος»

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.