Διοργανωτής του River Party: Στόχος μας η διεθνοποίηση του Φεστιβάλ!



RiverParty34o 1hmera00«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα του νομού Καστοριάς, που ήταν αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του river party, εμείς όμως αντιπαρέρχομαστε στην όποια δυσπιστία και προχωράμε, θέτοντας νέους στόχους και βάζοντας τον πήχη κάθε χρόνο υψηλότερα», τονίζει στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο διοργανωτής του φεστιβάλ κ. Διονύσης Ποτσολάκης.  

Το 34ο River party αποτέλεσε αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού! Ήταν πόλος έλξης πολλών επισκεπτών που κατέκλυσαν το Νεστόριο Καστοριάς την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Για πέντε ημέρες και νύχτες, η ελληνική πολιτιστική παράδοση και η σύγχρονη δημιουργία αντάμωσαν με την υπέροχη φύση, προσφέροντας στους χιλιάδες επισκέπτες συγκλονιστικές στιγμές, αξέχαστες εμπειρίες και μαγευτικές αναμνήσεις..

Η μεγάλη επιτυχία, όπως δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο διοργανωτής του φεστιβάλ κ.  Διονύσης Ποτσολάκης, έγκειται στην άψογη και συντονισμένη διοργάνωση, καθώς και στο πολυσυλλεκτικό και συναυλιακό πρόγραμμα.  
      

Ωστόσο, ο κ. Ποτσολάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα υποδομής κάτι που όπως δήλωσε « θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε. Ήδη αυξήσαμε τον αριθμό στις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. Όλα αυτά τα κάνουμε βήμα-βήμα, δεν είναι εύκολο στις όχθες ενός ποταμού να πας να χτίσεις τουαλέτες. Δεν στο επιτρέπει το ίδιο το κράτος».
    

Ο κ. Ποτσολάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δυσπιστία που υπάρχει από την τοπική κοινωνία για τους νέους διοργανωτές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «αντιπαρέρχομαι στην όποια δυσπιστία, την καταλαβαίνω.

Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι να κάνουμε την δουλειά μας έτσι όπως γνωρίζουμε και να προχωράμε θέτοντας νέους στόχους και βάζοντας τον πήχη κάθε χρόνο υψηλότερα».      

Τέλος ο διοργανωτής έκανε ειδική αναφορά και στη μουσική, η οποία όπως είπε, εξακολουθεί να είναι πηγή ενέργειας και ζωντάνιας για το λαό μας. « Μπορεί τον τελευταίο καιρό με ότι μας συμβαίνει σαν λαός, η μουσική  να υποβαθμίζεται, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια δύναμη πολιτισμού και κουλτούρας που μας κρατάει ζωντανούς».

Έκλεισε τις πύλες του το 34ο river party. Πείτε μου το ιστορικό αυτό φεστιβάλ είχε τα αποτελέσματα που περιμένατε;

Οι προσπάθειες που γίνονται επί μια τριετία τώρα δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα. Παραλάβαμε ένα φεστιβάλ από το δήμο Νεστορίου και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, το οποίο είχε απίστευτες δυσκολίες. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος Νεστορίου, ο κ. Γκοσλιόπουλος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει το 2010, είτε να το σταματήσει είτε να το παραχωρήσει σε κάποιον ενδιαφερόμενο. Εμείς συμμετείχαμε στο διαγωνισμό καθ’ όλα νόμιμα και η εταιρεία μας το ανέλαβε. Κάποιος θα το αναλάμβανε, απλά ήμασταν εμείς. Από τότε μέχρι τώρα, έχουν περάσει τρία river party.. Νομίζω ότι τα πήγαμε πολύ καλά, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ότι κάνει ο άνθρωπος .

Πιστεύετε ότι το river party είχε τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθεί τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών;

Είναι αλήθεια  ότι δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πλήρως αυτό τον κόσμο σε ένα επίπεδο που αρμόζει εν έτη 2012. Μην ξεχνάμε ότι το river party στεγάζεται στην ουσία σε ένα πάρκο. Δημοτικό πάρκο, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Αυτό το δημοτικό πάρκο είναι φτιαγμένο όχι για να φιλοξενεί 60.000 κόσμο. Επίσης, ο δήμος Νεστορίου είναι ένα δήμος ο οποίος έχει 1.000 κατοίκους και αντίστοιχα υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού για 1.000 κατοίκους. Δεν έχει υποδομές για δέκα και δώδεκα χιλιάδες κατοίκους. Είναι μια τεράστια προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Όπως  ξέρετε  η  κατασκήνωση  δεν χρεώνεται, ενώ  σε οποιοδήποτε κάμπινγκ της Ελλάδος που δεν προσφέρει καμιά συναυλία, χρεώνει μίνιμουμ 10€ την ημέρα το άτομο, όμως  εμείς δεν χρεώνουμε τίποτα. Όχι μόνο δεν χρεώνουμε, αλλά έχουμε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από 25 επώνυμους τους οποίους κάποιος αν πήγαινε να τους δει έναν -έναν θα πλήρωνε τουλάχιστον 10€ τον καθένα εισιτήριο. Εάν ο θεατής πλήρωνε 150€ τότε ομολογουμένως θα είχε όλα τα δίκια με το μέρος του να ζητάει τις τέλειες υποδομές, τις οποίες εμείς δεν παρέχουμε και αυτό το γνωρίζουμε. Προσπαθούμε όμως να βελτιωθούν και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας αυτό να γίνει πράξη. Ήδη φέτος αυξήσαμε τον αριθμό στις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. Προχωράμε βήμα-βήμα. Δεν είναι εύκολο να πας να χτίσεις τουαλέτες στις όχθες ενός ποταμού, δεν στο επιτρέπει το ίδιο το κράτος. Το απαγορεύει η πολεοδομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες ατέλειες του 34ο river party, σκοπεύετε να προβείτε σε κάποιες αλλαγές για το 35ο river party;

Ξεκινήσαμε κ Κωτσοπούλου μια συνέντευξη η οποία μιλάει για ατέλειες, συζητάμε δηλαδή για τα αρνητικά. Ας μιλήσουμε και για τα θετικά. Τo river party σε αυτή την  τριετία, έχει εξελιχθεί, αυξήθηκε σε πληθυσμό, διαφημίστηκε σε όλη την Ελλάδα και αντλεί πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αν υποθέσουμε ότι από τους 10.000-12.000 ημερήσιο πληθυσμό του river party, οι 6.000-7.000, ενδεχομένως και 8.000 δεν είναι από το νομό Καστοριάς. Ήρθαν άνθρωποι από την Κρήτη, τη νότια Πελοπόννησο, τη Θράκη, περιοχές από τις οποίες χρειάζονται 7-8 ώρες ταξίδι για να φτάσεις. Επίσης ένα συν, ήταν και το πρόγραμμα που αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς φιλοξενήσαμε ότι καλύτερο υπάρχει στην ελληνική μουσική σκηνή. Το διανθήσαμε με δυο εξαιρετικά ξένα συγκροτήματα τα οποία μέχρι τώρα πήγαιναν μόνο μέχρι την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος πλήρωνε αδρά για να τα δει. Νομίζω λοιπόν ότι αυτά είναι τα θετικά. Δώσαμε μια νότα αισιοδοξίας στον νέο κόσμο αυτής της χώρας και τη δυνατότητα να κάνει διακοπές και να διασκεδάσει με πολύ φτηνές και ανταγωνιστικές τιμές. Τόσο πολύ φτηνές μάλιστα, που δεν υπάρχουν  όχι στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ο κόσμος σε περίοδο κρίσης ανελέητης που ζούμε τώρα, το εκτίμησε.

Τι σημαίνει για τον δήμο Νεστορίου και για το νομό Καστοριάς το river party;
    
Το river party για να λειτουργήσει, χρειάζεται περίπου 400 άτομα προσωπικό. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι αλήθεια. Χωρίς να υπολογίζω τους εργαζόμενους στα καλλιτεχνικά σχήματα τα οποία είναι άλλα 200 άτομα, σύνολο 600 άτομα . Το  80% των ανθρώπων αυτών είναι από την Καστοριά. Και λέω όχι το 100% γιατί υπάρχουν κάποιοι ειδικευμένοι που αναγκαστικά έρχονται από άλλού, διότι δεν υπάρχουν εδώ αντίστοιχοι. Νομίζω ότι είναι αρκετά μεγάλη προσφορά εργασίας. Παράλληλα, το φεστιβάλ παρέχει σίτιση, δηλαδή  ο επισκέπτης έχει τη  δυνατότητα να φάει και να πιει. Όλες οι προμήθειες αυτού του εγχειρήματος, προέρχονται από το νομό Καστοριάς. Άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη δραστηριότητα, η οποία συντελείται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου που αφορά την περιοχή και προσφέρει σε ένα μεγάλο αριθμό καστοριανών μια οικονομική ανάσα.

Πως δέχτηκε η τοπική κοινωνία του δήμου Νεστορίου αλλά και του νομού Καστοριάς το γεγονός ότι το river εδώ και 3 χρόνια έχει αλλάξει χέρια;

Το νόμισμα έχει δυο όψεις. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα του νομού Καστοριάς που δεν τον απασχολεί ποιος κάνει το river party διότι αρέσκεται να πηγαίνει και να περνάει καλά και δεν τους ενδιαφέρει αν είναι ο δήμος Νεστορίου, ή αν είναι μια ιδιωτική εταιρεία η οποία έχει έδρα την Αθήνα. Υπάρχει όμως μια άλλη μερίδα του κόσμου, η οποία αυτή την αλλαγή την αντιμετωπίζει με δυσπιστία και σκεπτικισμό.. Αυτό τον σκεπτικισμό και τη δυσπιστία την συναντάω παντού. Πάντοτε κάτι ξένο μας παραξενεύει, τουλάχιστον μέχρι να το γνωρίσουμε καλά. Μέσα στην ψυχολογία των ανθρώπων υπάρχει ένα συναίσθημα που λέγεται ζήλια, φθόνος «που είναι πάντα γιατί αυτός και όχι εγώ»; Αυτό που πρέπει όμως να σκεφτούμε είναι ότι ο δήμος Νεστορίου, όταν αποφάσισε να δώσει το φεστιβάλ σε ιδιώτη, δεν έθεσε όρους για το από πού θα πρέπει να είναι οι διοργανωτές, από την Αθήνα ή από αλλού. Είναι κατά την γνώμη μου τουλάχιστον απρεπές ένας να έχει αντίρρηση για αυτό το πράγμα από την στιγμή που είχε όποια ευκαιρία ήθελε να πάει και ο ίδιος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και εμπράκτως να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Παρόλα αυτά, αντιπαρέρχομαι την όποια δυσπιστία. Την καταλαβαίνω. Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι να κάνουμε τη δουλειά μας έτσι όπως γνωρίζουμε και να προχωράμε θέτοντας νέους στόχους και βάζοντας τον πήχη κάθε χρόνο υψηλότερα.

Είστε ευχαριστημένος από την όλη πορεία του φεστιβάλ; Τα επόμενα χρόνια σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι τόσο στο χαρακτήρα όσο και στην ταυτότητα του θεσμού;

Είμαι ευχαριστημένος με τα νέα δεδομένα, διότι παραλάβαμε ένα φεστιβάλ σε συνθήκες δύσκολες και αντίξοες σε μια περιοχή που δεν έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει ένα τέτοιου μεγέθους φεστιβάλ και με μια νοοτροπία που είχε αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια εντελώς λανθασμένη κατά την ταπεινή μου άποψη.  Είχε δημιουργηθεί κυρίως στον τοπικό κόσμο ότι το river party είναι ένα φεστιβάλ ‘’πάτε σκύλοι αλέστε’’ όπου ο καθένας έμπαινε πληρώνοντας ενδεχομένως ελάχιστα ή και καθόλου, χωρίς έλεγχο .Κάποιος πρέπει να πληρώσει. Αυτό έπαθε ο δήμος Νεστορίου και για αυτό το φεστιβάλ εκείνο έσβησε, πέθανε. Εμείς ήρθαμε και στην ουσία αγοράσαμε μόνο το όνομα, όλο το υπόλοιπο ήταν ήδη νεκρό. Στόχος μας ήταν να δώσουμε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ τη διάσταση του ανοίγματος στο ευρύτερο ελληνικό κοινό. Αν αυτό το φεστιβάλ δεν  ανοίξει τους ορίζοντες του στο ευρύτερο ελληνικό κοινό δεν έχει μέλλον και θα κλείσει. Δεν έχει νόημα να συνεχίζει να είναι όπως ήταν, δηλαδή ένα περιφερειακό μικρό φεστιβαλάκι. Δεν επιβιώνει έτσι… Εμείς δώσαμε βαρύτητα  στο να  γίνει το φεστιβάλ διεθνές και προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε.

Το μήνυμα σας που θέλετε να στείλετε σε όλους τους φίλους του θεσμού που το στηρίζουν εδώ 34 χρόνια;

Εμείς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν και να τους πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους αλλά και την κατανόηση σε τυχόν προβλήματα που προέκυψαν.  Επιπλέον, ένα μεγάλο ευχαριστώ και εκ μέρους όλων των καλλιτεχνών,  οι οποίοι μου μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους, ειδικά οι Έλληνες, γιατί τους δόθηκε η δυνατότητα να δουν όλο αυτό το άπλετο κοινό και να νοιώσουν ότι η μουσική εξακολουθεί να είναι εδώ και είναι πηγή ενέργειας και ζωντάνιας για τον λαό μας. Μπορεί τον τελευταίο καιρό να μας συμβαίνουν πολλά σαν λαός και να υποβαθμίζονται τα πάντα, όμως η  δύναμη του πολιτισμού και κουλτούρας που έχουμε μέσα μας,  μας κρατάει ακόμη ζωντανούς.

ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
το είδαμε στο oladeka.blogspot.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.