Δυτική Μακεδονία: Διήμερο πολιτισμού και παράδοσης



glenti aulioton2012Πλούσιο Σαββατοκύριακο σε όλη την Δυτική Μακεδονία, με εκδηλώσεις πολιτισμού, γιορτές τοπικών προϊόντων, παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις με ποδήλατο ή αναρρίχηση.

Πτολεμαΐδα: Ιώνεια 2012

Αφιερώματα σε καλλιτέχνες, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και γλέντι θα περιλαμβάνουν φέτος οι εκδηλώσεις «Ιώνεια», που διοργανώνει Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαϊδας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ με την θεατρική παράσταση από τα τμήματα εφήβων και ενηλίκων του Συλλόγου, που είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία και γλέντι με το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα», που πλαισίωσε την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδας, από το ομώνυμο έργο της Μαρίας Ιορδανίδου. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Μικρασιατικής Στέγης Πτολεμαϊδας

Κοζάνη: LAKE PARTY στην Καισαρειά

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το «LAKE PARTY» στην Καισαρειά Κοζάνης, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει για σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου λαϊκή βραδιά με τον Μάκη Δημάκη. Το «LAKE PARTY» θα ολοκληρωθεί με Karaoke Party την Κυριακή 26 Αυγούστου. Το Beach Bar θα παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο, ενώ καθημερινά διεξάγεται τουρνουά Beach Volley σε χώρο που έχει διαμορφωθεί από το 2006, που διεξάγονται αγώνες. Το «LAKE PARTY» στην Καισαρειά Κοζάνης είναι ευρύτερα γνωστό καθώς πραγματοποιείται από το 1998 σε ένα πανέμορφο τοπίο στην θέση Παναγιά, δίπλα από την λίμνη, όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Ρουσόπουλος και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Σέρβια: Γιορτή κρασιού σε Ροδίτη και στην Μεσσιανή

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού. Σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στη Μεσιανή διοργανώνεται γιορτή κρασιού και παραδοσιακή βραδιά στο σχολείο, ενώ την ίδια ώρα στον Ροδίτη θα πραγματοποιηθεί ποντιακή βραδιά με τον Στάθη Νικολαϊδη. Την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο Βελβενδό θα ανέβει στο θεατράκι του σταδίου η παιδική θεατρική παράσταση «Το μαύρο ψαράκι». Στον Ροδίτη στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί γιορτή κρασιού με παρουσίαση χορευτικών τμημάτων και ποντιακή παραδοσιακή βραδιά.

Ρύμνιο: 4ο αντάμωμα Ρυμνιωτών

Το 4ο αντάμωμα Ρυμνιωτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στις 9 το βράδυ στο Ρύμνιο Κοζάνης και το οποίο διοργανώνει ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ρυμνίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποντιακή και δημοτική μουσική.

Κοζάνη: «Όπερα του ζητιάνου» στο Υπαίθριο

Η «Όπερα του ζητιάνου» του Τζόν Γκέι, θα παρουσιαστεί στο Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης το Σάββατο 25 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ.

Κοζάνη: Αυλαία για την «Άγονη γραμμή»

Με τις δύο τελευταίας παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στην πόλη της Κοζάνης το ΔΗ.ΠΗ.ΘΕ. Κοζάνης και η ομάδα “Χ-αίρεται” εγκαινιάζουν θεατρικά την αυλή του Δρίζειου Δημοτικού Ωδείου. Η παράσταση με τίτλο “ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ”, θα δοθεί στις 9:15 το βράδυ. Οι συντελεστές της παράστασης: Χρήστος Πίτσας, Βάσια Χρήστου και Στέλιος Χλιαράς. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 €, Φοιτητικό-μαθητικό-Φίλοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ: 8 €.

Εορδαία: φεστιβάλ Ελπίδας

Με τον Μίλτο Πασχαλίδη συνεχίζονται σήμερα στη Βλάστη στην περιοχή Τζούμκα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελπίδας. Αύριο Κυριακή 26 Αυγούστου το Φεστιβάλ φιλοξενεί τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Σέρβια : «Αντάμωμα»και εκλογές στο Φρούριο

To ετήσιο «Αντάμωμα» των απανταχού Φρουριωτών και των φίλων τους, διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 ο Σύλλογος Φίλων και Ενεργών Πολιτών Φρουρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου από τις 8 το βράδυ, με την ορχήστρα του Σπ. Στραπάτσαλου. Νωρίτερα, στις 11το πρωί, θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου Φίλων και Ενεργών Πολιτών Φρουρίου, στο καφενείο του χωριού.

Βόιο: «Ήταν Κάποτε» στον Πεντάλοφο

Η θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης «Ήταν Κάποτε» θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, στον Πεντάλοφο στην αίθουσα «ΒΟΥΓΙΑ»

Βοίο: Κριτσμάς 2012

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με την επωνυμία «Κρίτσμας 2012» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μικροκάστρου στις 9 το βράδυ. Στην εκδήλωση με τη συνοδεία της ορχήστρας Δυτικομακεδόνες θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Θρακικής Εστίας Εορδαίας, του Πολιτιστικού συλλόγου Δεσκάτης Γρεβενών και τα Παιδικά τμήματα του πολιτιστικού Συλλόγου Μικροκάστρου.

Βόιο: Διήμερο εκδηλώσεων στον Αλιάκμονα

Με Πάρτυ νεολαίας συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στον Αλιάκμονα Βοϊου. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την 4η Συνάντηση Αλιακμονιτών και παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Σιάτιστα: Μια βραδιά για την αιμοδοσία!

ΟΣύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας» «Ο Άγιος Παντελεήμων», διοργανώνει μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, την Κυριακή 26 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Γ. Παπαγεωργίου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η ορχήστρα «Κοζανίτικο Τακίμι» και τον Στέλιο Παπαδήμο στο τραγούδι.Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα κληρωθεί ένα ποδήλατο, προσφορά του Συλλόγου η εκδήλωση ξεκινά στις 9 το βράδυ και η τιμή εισόδου είναι στα 2 ευρώ.

Γρεβενά: γιορτές του Βενέτικου

Αυτό το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Αυγούστου 2012 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «Γιορτές Βενέτικου», που διοργανώνει στη Γέφυρα Σπανού ο πολιτιστικός σύλλογος Κρανιάς Γρεβενών. Οι Γιορτές θα ξεκινήσουν σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου με τους «ΧΑΪΝΗΔΕΣ» και την παράσταση «Θεοί και Δαίμονες» και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 με τις συναυλίες των: ON THE ROAD και του Δημήτρη Ζερβουδάκη με τη Σοφία Γεωργαντζή.

Γρεβενά: Γιορτή κρασιού στο Τρίκωμο

Με τη δημοτική ορχήστρα του Κώστα Τσιοτίκα και τη Ντίνα Αλεξοπούλου στο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Τρίκωμο Γρεβενών το Σάββατο 25 Αυγούστου η καθιερωμένη Γιορτή Κρασιού από το Φιλοπροοδευτικό σύλλογο των Απανταχού Τρικωμιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ». Η γιορτή κρασιού, θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Τρικώμου.

Καστοριά: 11η γιορτή φασολιού στον Μελισσότοπο

Την 11η γιορτή φασολιού πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσοτόπου “Οι Άγιοι Ανάργυροι” στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού κέντρου στον Μελισσότοπο Καστοριάς αύριο Σάββατο 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν τα εκλεκτά φασόλια σούπας και φούρνου της περιοχής. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα Τοιχιού και Πολυκάρπης,  με τη συνοδεία της ορχήστρας “κρυστάλλινος ήχος”

Καστοριά: Εκδηλώσεις στο Ντολτσό

Εκδηλώσεις στην περιοχή Ντολτσό Καστοριάς πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αφοί Εμμανουήλ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου λαϊκή βραδιά με την Μακεδονική Φάλλαγα. Την Κυριακή 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφική βραδιά και Παιδικό Πάρτυ με τα Χάλκινα Καστοριάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε βράδυ στις 9.

Κοζάνη: έργα των αποφοίτων ΤΕΕΤ στο Βαλταδώρειο

Την έκθεση με τίτλο «2012: Έργα Αποφοίτων», παρουσιάζει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, στην πόλη της Κοζάνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των απόφοιτων του τμήματος που εδρεύει στην Φλώρινα, που φιλοτέχνησαν και αποτελούν μία ολοκληρωμένη καταγραφή του έργου που πραγματοποίησε το Τμήμα στα πέντε αρχικά χρόνια λειτουργίας του.  Στην έκθεση παρουσιάζονται εργασίες με ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, φωτογραφία) και αισθητικής προσέγγισης. Η έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου και λειτουργεί στο Βαλταδώρειο  Γυμνάσιο Κοζάνης από Τρίτη έως Παρασκευή, 2 το μεσημέρι με 10 το βράδυ και Σαββατοκύριακα 6 το απόγευμα με 10 το βράδυ.

Καστοριά: «Μικρογραφίες και Συγγίλια»

‘Έκθεση μικρογραφιών και χειρογράφων από το Scriptorium του Αντιγράφου Αλέξιου Γεώργιου Σπανίδη θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, στο αρχοντικό Βέργου στο πλαίσιο του 1ου Μεσαιωνικού και Βυζαντινού Φεστιβάλ του Δήμου Καστοριάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Κοζάνη: Σεμινάρια μουσικής

Ολοκληρώνεται σήμερα στις 8 το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, με συναυλία των μαθητών του σεμιναρίου, το Σεμινάριο μουσικής. Στο Σεμινάριο που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιεί ο Δήμος Κοζάνης στο πλαίσιο των  εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, από τον τουρκικό ζυγό. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εορδαία: 5ος ορειβατικός Μουρίκιος δρόμος

Αυτή την Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Ορειβατικός Μουρίκιος Δρόμος, ο οποίος περιλαμβάνει διαδρομές 10 και 25 χιλιομέτρων. Η αφετηρία και ο τερματισμός θα είναι στην Πλατεία Εμπορίου και η ώρα εκκίνησης των 25 χλμ θα είναι στις 9:30 το πρωί και των 10 χλμ στις 9:40. Ο αγώνας των 25 χλμ διεξάγεται μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και με υψομετρική διαφορά 800 μέτρων.

Γρεβενά: 4η αναρριχητική συνάντηση στην Αετιά

Την 4η αναρριχητική συνάντηση στο Στόμιο της Αετιάς διοργανώνει το Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Γρεβενών έως και αύριο Κυριακή 26 Αυγούστου 2012. Αναρρίχηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ. Την Κυριακή 26 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερη αναρρίχηση.

Κοζάνη:1η ποδηλατοβόλτα Ξηρολίμνης

Η 1η ποδηλατοβόλτα Ξηρολίμνης Κοζάνης διοργανώνεται από κατοίκους του χωριού, την Κυριακή 26 Αυγούστου. Με τίτλο «μικροί μεγάλοι κάνουμε …πηδάλι», στις 11 το πρωί οι ποδηλάτες θα συναντηθούν στην διασταύρωση Ξηρολίμνης – Σκήτης -Μεταμόρφωσης (βενζιναδικο shell). Η ποδηλατοβόλτα που περιλαμβάνει την διαδρομή 10 χιλιομέτρων από Ξηρολίμνη έως Μεταμόρφωση και επιστροφή, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κοινότητας Ξηρολίμνης και θα διεξαχθεί με την συνδρομή της Τροχαίας Κοζάνης, της Δημοτικής αστυνομίας, του τμήμα εθελοντισμού του δήμου Κοζάνης, του Ερυθρού Σταυρού, της Ελληνικής Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) και των ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Δέσποινα Αμαραντίδου, Μάκης Νασιάδης, Κώστας Δαβάνης, Θεοδότα Τσιόπρα, Τάσα Παπαντώνη

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.