Κυτταρίτιδα: Νοκ αουτ με 5 χτυπήματα! Άρθρο της Διαιτολόγου Βασιλικής Γκέσου



kittaritida_banner9769Δεν υπάρχει γυναίκα στον κόσμο που να μην τρομοκρατείτε από την ιδέα της κυτταρίτιδας. Η λέξη «κυτταρίτιδα» εμφανίζεται στη δεκαετία του 1920, ενώ η πρώτη επίσημη αναφορά γίνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’60 στο περιοδικό Vogue. Όλες μας είτε δεν έχουμε είτε έχουμε σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό αγωνιζόμαστε να την εξαλείψουμε εντελώς και να αποκτήσουμε την αψεγάδιαστη επιδερμίδα. Ας δούμε λοιπόν τα 5 χτυπήματα για να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στη κυτταρίτιδα!!!

Χτύπημα 1ο: Μειώστε το σωματικό σας λίπος
Η κυτταρίτιδα φαίνεται να οφείλεται σε διαταραχές στη μορφολογία των λιποκυτάρρων του σώματος, όπου με ταυτόχρονη κακή αιμάτωση προκαλείτε αυτό που ονομάζουμε «όψη φλοιού πορτοκαλιού». Έτσι λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος. Αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες. Ακόμη και οι γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος μπορούν με το κατάλληλο διατροφικό πλάνο και γυμναστική να διατηρήσουν τα κιλά του αμετάβλητα, μειώνοντας όμως το σωματικό τους λίπος και να φτιάξουν ένα καλλίγραμμο σώμα χωρίς κυτταρίτιδα!!!

Χτύπημα 2ο: Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο
Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω της ζωής μας. Η σωστή διατροφή σημαίνει υγεία και ομορφιά. Έχετε στη διατροφή σας όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι ομάδες τροφίμων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το λίπος και τα δημητριακά. Τα τρόφιμα, εκπρόσωποι από την κάθε ομάδα, παίζουν το κάθε το ρόλο του. Πέρα από τη γεύση και την απόλαυση που μας δίνουν το καθένα κουβαλάει ένα φορτίο θρεπτικών συστατικών, τα οποία εμπλέκονται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας  και τον βοηθούν να δουλεύει σωστά, και στην περίπτωση μας: να νικήσει την κυτταρίτιδα!!!

Χτύπημα 3ο: Αυξήστε την κατανάλωση αντιοξειδωτικών
Τα περίφημα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, βλαβερές ουσίες, εμπλέκονται σε μηχανισμούς εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, προκαλούν γήρανση του δέρματος και υποβάθμιση των ιστών με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Γεμίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Και ποια είναι αυτά; Φρούτα & λαχανικά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, καφές, τσάι, σοκολάτα κ.ά.. Επιλέξτε φρούτα & λαχανικά φρέσκα και εποχής και όση μεγαλύτερη ποικιλία μπορείτε. Καταναλώστε τα υπόλοιπα με μέτρο καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες, και βγείτε νικητής στη μάχη με την κυτταρίτιδα!!!

Χτύπημα 4ο: Αποφύγετε το «γρήγορο» φαγητό
Το γνωστό ρητό αναφέρει «Είμαστε ότι τρώμε». Τα κακής ποιότητας έτοιμα γεύματα  είναι κατά κύριο λόγο φτιαγμένα από κακής ποιότητας πρώτες ύλες. Τροφές πλούσιες σε θερμίδες, κενές σε θρεπτικό περιεχόμενο. Προγραμματίστε και επιλέξτε καλύτερα τα γεύματα σας. Μπορείτε να καταναλώσετε τα πάντα αρκεί να είναι παρασκευασμένα με το σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, φτιάξτε μόνοι σας στο σπίτι τη πίτσα που θα παραγγέλλατε με πίτα ή τορτίγια στην οποία θα βάλετε τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα, πιπεριές, ελιές, ντομάτα και θα έχετε μέσα σε 10 λεπτά έτοιμο ένα νόστιμο και πάνω από όλα υγιεινό γεύμα και κατ’επέκταση… ένα  σώμα υγιές και χωρίς κυτταρίτιδα!!!

Χτύπημα 5ο: Δραστηριοποιηθείτε
Η φυσική δραστηριότητα θα ενισχύσει τον οργανισμό σας, θα μειώσει το σωματικό σας λίπος, θα σας κάνει πιο σφριγηλές. Άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα ιδρώτα σε ένα διάδρομο γυμναστηρίου. Βρείτε ένα χόμπι που να σας ικανοποιεί. Ξεκινήστε τένις ή αερόμπικ μέσα στο νερό ή χορέψτε. Κάντε κάτι που σας ικανοποιεί και παράλληλα σβήνει την κυτταρίτιδα διασκεδαστικά!!!

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.