Ο Απόστολος και ο Νίκος Γκουντούλας απο τα Σέρβια έβαλαν πλώρη για το Λονδίνο!



gkountoulas_nikos_apostolos34653Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα, στο αναψυκτήριο της λίμνης των Σερβίων Κοζάνης, ένιωσαν τον κεραυνοβόλο έρωτα. Μια αραγμένη κωπηλατική βάρκα, αναζητούσε “καπετάνιους”. Οι πιτσιρικάδες (τότε), Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας, αρχικά αντιμετώπισαν χιουμοριστικά την περίσταση. Δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν την (ομολογουμένως) μαγική συνέχεια.

Ένα αστείο, εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής και τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου, αφού εκτός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη δίκωπο, κατέκτησαν και το παγκόσμιο στην ίδια κατηγορία. Οφείλουν πολλά στον προπονητή τους, Σάκη Αθανασιάδη.

Φρόντισε να καλλιεργήσει μέσα τους το μικρόβιο της κωπηλασίας, να τους μάθει τα μυστικά που οδηγούν στη κορυφή. Από τότε διέκρινε το ταλέντο τους. Όταν έκλεισε ο κωπηλατικός όμιλος της Κοζάνης, άπαντες ήρθαν αντιμέτωποι μιας καθοριστικής απόφασης που περιλάμβανε, μετακόμιση στη Θεσσαλονίκη. Νερό στο κρασί τους έριξαν και οι γονείς τους, καθότι, ως άνθρωποι της εκπαίδευσης είχαν τις αντιρρήσεις τους.

Τελικώς, χατίρι δεν χάλασαν κι έτσι οι 15χρονοι (τότε) μετακόμισαν στη Νύφη του Θερμαϊκού Κόλπου και εξελίχθηκαν στους πλέον εκλεκτούς γαμπρούς.

Η μία από τις δύο μεγαλύτερες αδερφές τους, η Εύη, ήταν ήδη εκεί. Σπούδαζε γυμναστική ακαδημία και πέραν της εκγύμνασής τους, φρόντισε (και) για την διατροφή τους. Ετσι γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες της ιστορίας των εκπληκτικών γνησιοδίδυμων Γκουντούλα που έχουν βάλει πλώρη για να κατακτήσουν και το… Big Ben στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ακρίβεια, στον τεχνητό κωπηλατικό στίβο του Ίτον θα “τρέξουν” με τη δίκωπό τους.

Ενα Πάσχα στη λίμνη

Ακόμη και οι κολλητοί τους, δύσκολα τους διακρίνουν. Δεν μπορούν εξάλλου να αντιληφθούν με γυμνό μάτι ότι ο Απόστολος είναι ψηλότερος κατά 1½ πόντο. “Εγώ (σ. σ. ο Νίκος) κουρεύω πιο κοντά τα μαλλιά μου σε σχέση με τον Αποστόλη”, ήταν η οδηγία. Τα κοινά σωματικά χαρακτηριστικά στοιχειοθετούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, ως πλήρωμα. Γι’ αυτό εξάλλου, δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν την κατηγορία των ελαφροβαριστών (έως 72,5 κιλά). “Για να διατηρήσουμε τα κιλά μας τρώγαμε ελάχιστα, ενώ πολλές φορές παθαίναμε αφυδάτωση. Αλλάξαμε κατηγορία, τρώμε. πιο ελεύθερα. Καθημερινά καταναλώνουμε 5.000 θερμίδες”, εξήγησε ο Απόστολος. Αν και γνησιοδίδυμοι, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, εξαιρώντας την τρέλα τους για της μηχανές και την ταχύτητα.

“Προσωπικά, είμαι λίγο υπερόπτης. Τώρα ‘μαλώνουμε’ για το ποιος θα ηγηθεί στη βάρκα”, είπε αστειευόμενος ο Νίκος και συμπλήρωσε. “Ο Απόστολος είναι απίστευτα ήρεμος σε εκνευριστικό βαθμό”. Αυτό επιβεβαιώθηκε και το Πάσχα του 2010. Βρισκόμενοι στη λίμνη των Σερβίων, αψήφησαν την έντονη ομίχλη και αποφάσισαν να “τρέξουν”. Μόνο που δεν είχαν οπτικό πεδίο και ουσιαστικά περιπλανιόντουσαν στη λίμνη. “Ξαφνικά βρεθήκαμε να μας σημαδεύουν κάποιοι κυνηγοί που είχαν πάει εκεί για να σκοτώσουν πάπιες”, θυμήθηκε ο και τότε ήρεμος Απόστολος.

“Να γίνει εξωστρεφής η κωπηλασία”
Η ιστορία έχει γράψει ότι τα αδέρφια Γκουντούλα, όπου έχουν “τρέξει”, κατέκτησαν μετάλλιο. Πλέον, τα αποταμιεύουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είναι ο χορηγός τους. “Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον χορηγό μας, για την υποστήριξη και τη συμπαράσταση. Γενικότερα όμως, εκτιμούμε ότι η κωπηλασία θα πρέπει να γίνει εξωστρεφής. Να μην περιμένει να έρθουν πρώτα οι επιτυχίες και μετά να προσελκύσει χορηγούς. Θέλουμε να δικαιώσουμε όλους όσοι μας υποστηρίζουν και εκτιμούμε ότι με ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τα καταφέρουμε. Το μόνο που φοβόμαστε είναι οι καιρικές συνθήκες στο Ίτον. Γιατί ο αέρας που συνήθως πνέει, δεν είναι δίκαιος”.

sport.gr

Το είδαμε στο vetonews.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.