Οι Γιορτές της Γης στη Βλάστη Κοζάνης – Μία εναλλακτική πρόταση διακοπών συνδυασμένη με διασκέδαση



giortes_tis_gis_pista456745«Πρόκειται για ένα οικολογικό φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε το 2001. Θέλαμε να πραγματοποιείται σ’ ένα απομονωμένο μέρος για να μην έχει καμία σχέση με τ’ άλλα φεστιβάλ. Είναι μία απάντηση στην οικονομική κρίση, διότι συνδυάζεται με κάμπινγκ και η είσοδος είναι πολύ οικονομική» αναφέρει ο κ. Σταύρος Υφαντής από την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ που με την Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης, μια νέα, μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους της Βλάστης, είναι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Όσοι συμμετέχουν φέρνουν τις σκηνές τους και τις τοποθετούν στο δάσος σ’ ένα χώρο περιτρυγυρισμένο από οξειές και βελανιδιές. «Το σημαντικότερο είναι ότι τη διοργάνωση την στηρίζει η τοπική κοινωνία αφού η Βλάστη, μετά από μία και πλέον δεκαετία Γιορτών της Γης, έχει μπει στον τουριστικό χάρτη, με την έλευση εκατοντάδων ταξιδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ αυτό διαφημίστηκε από στόμα σε στόμα και προωθεί μία νέα αντίληψη στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστικής διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου ακόμα και εναλλακτικής διατροφής. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποκτήσει φανατικούς φίλους, οι οποίοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στη γιορτή» αναφέρει ο κ. Υφαντής.

Το συναυλιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Los Mujeros, μία μπάντα με πολυεθνικό ήχο των νότιων Βαλκανίων, τους Soup, μια νεανική μουσική παρέα από την Κοζάνη, τους Balkan Colla, τους Yacine & The Oriental Groove από την Ισπανία, τους Koco King Agusevi Orkestar, Celal Agusev και τους Tarantavirus από την Ιταλία.

Την Κυριακή, 17 Ιουλίου, διοργανώνεται το καθιερωμένο γλέντι, το οποίο ξεκινά με χάλκινα και στη συνέχεια συμμετέχουν κι άλλες μπάντες, στο δάσος ενώ όλες τις μέρες θα λειτουργεί παζάρι βιολογικών προϊόντων με φρούτα, ζυμαρικά και μαρμελάδες. Θα λειτουργεί και παζάρι χειροτεχνιών, αλλά και παιδότοπος τις πρωινές ώρες στο κάμπινγκ και τις απογευματινές στο συναυλιακό χώρο.

Το εισιτήριο διαρκείας είναι 15 ευρώ για τις 4 ημέρες και περιλαμβάνει το κάμπινγκ,την συμμετοχή σε ολόκληρο το συναυλιακό πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις. Για την Πέμπτη το εισιτήριο είναι 5 ευρώ και για τις υπόλοιπες μέρες 8 ευρώ. Η είσοδος για τους άνεργους είναι ελεύθερη (με την επίδειξη της κάρτας του ΟΑΕΔ).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 6939/398969 και 2310/277997.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012
• Los Mujeros (9.30 μ.μ.)
Mια swing-balkan collectiva με ισχυρές επιρροές από τον παραδοσιακό, πολυεθνικό ήχο των νότιων Βαλκανίων, “χειροποίητη” μουσική, συγχρονισμένη στα δεδομένα του 21ου αιώνα.
• Συναπάντημα λύρας (Κώστας Παναγιωτίδης – Κώστας Κυριτσάκης) (11.30 μ.μ.)
Δύο δεξιοτέχνες λυράρηδες, στην ποντιακή λύρα ο πρώτος, στην κρητική ο δεύτερος, μαζί με νταούλι και λαούτο, σε ένα κεφάτο πρόγραμμα που αναμιγνύει χορούς και παραδόσεις.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012
• Soup (9.30 μ.μ.)
Μια νεανική μουσική παρέα από την Κοζάνη, με grunge, funk και reggea ήχο που δένεται με rock διάθεση. Η ένταση, η ζωντάνια, ο ρυθμός και η μελωδία είναι στοιχεία που σιγο-βράζουνε μέσα σε αυτή την σούπα.
• Balkan Colla (x cabaret Balkan) (10.30 μ.μ.)
H Balkan Colla δεν είναι αναψυκτικό! Eίναι 5 μουσικοί που έχουν αποκωδικοποιή-σει τις Balkan διαθέσεις των ACDC, Black Eyed Peas, Metallica κ.α. Βγαλμένοι μέσα από την Rock-Punk-Pop σκήνη των Balkan Beat Box, Gogol Bordelo και Shantel, επιστρέφουν κατασταλαγμένοι με απώτερο σκοπό να σας propabantisoun!
• Yacine & The Oriental Groove (Ισπανία) (12.00 μ.μ.)
Ένα γκρουπ γεμάτο ενέργεια, ηλεκτρικό αλλά και παραδοσιακό αραβικό ήχο, ρυθμούς που μπλέκονται μεταξύ τους, μουσικές καινοτομίες και απρόσμενες εναλλαγές! Δεν πρόκειται για άλλη μια φορά για ένα “fusion” ή για μια αναζήτηση του εξωτικού ηχοχρώματος. Οι Yacine & The Oriental Groove αναπαράγουν τον νέο ήχο της urban μουσικής της Μεσογείου.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012
• Koco King Agusevi Orkestar, Celal Agusev (FYROM) (9.30 μ.μ.)
Σ’ αυτή τη γωνιά της γης τα χάλκινα πνευστά ζεσταίνουν την ψυχή του πληθυσμού της και η τρομπέτα είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο όργανο, που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε σημαντικό γεγονός. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τις Γιορτές της Γης. Φιλοξενούμε λοιπόν, φέτος την Koco King Agusevi Orkestar, του Celal Agusev από την Στρούμνιτσα της γειτονικής μας FYROM.
• BAiLdSA (10.30 μ.μ.)
Ένα γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με post punk αισθητική. Το ύφος της μπάντας τροποποιήθηκε σταδιακά μπολιάζοντας με νέα στοιχεία ska, reggae, rap το ήδη υπάρχον βαλκανικό γυφτοπάνκ υπόβαθρο.
• Tarantavirus (Ιταλία) (12.00 μ.μ.)
Οι ΤarantaVirus, είναι ένα project της μουσικής κολλεκτίβας 11/8 Records και του κορυφαίου τρομπετίστα Cesare Dell’ Anna (τους γνωρίσαμε και πέρσι όταν συμμετείχαν στις Γιορτές της Γης με ένα άλλο project, τους Opa Cupa). Εκπροσωπεί την “μείξη” του μεσογειακού πνεύματος και των νέων ηλεκτρονικών τεχνολογιών, δημιουργημένη για ένα νεανικό και underground μουσικό γούστο. Οι ενορχηστρώσεις τους ενσωματώνουν την επιρροή της world μουσικής και τον ρυθμών της, έτσι ώστε να ανανεώνουν την παραδοσιακή μουσική του Salento με τζαζ και ηλεκτρονικές αναζητήσεις.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011
• Γλέντι στο δάσος (2.00 το μεσημέρι)
Έχει καθιερωθεί πλέον, κάθε χρόνο το διονυσιακό γλέντι της Κυριακής, μέσα στο δάσος είναι το χαρακτηριστικό των Γιορτών της Γης. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας το όργανό σας, θα χρειαστεί για το ατέλειωτο τζαμάρισμα που θα ακολουθήσει. Φέτος πάντως το γλέντι αρχίζει με τα χάλκινα της Koco King Agusevi Orkestar. Και οι χοροί θα κρατήσουν μέχρι τελικής πτώσεως.

και ακόμη…
• Βασίλης Βασιλάτος “Percussion System”, σε καθημερινά happenings, επιδείξεις και σεμινάρια κρουστών, …νταούλια, congas, ταμπούρα, cajon και κάθε λογής κρουστά, συνδυάζονται με κουβάδες, λεκάνες κι’ άλλα χρηστικά αντικείμενα και με βάση ένα πρωτότυπο υλικό από συνθέσεις για κρουστά διαμορφώνουν ένα δυναμικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος.
• X-Saltibagos θέατρο δρόμου
• Απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ
• Συζητήσεις και σεμινάρια, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπος, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

tovima.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.