Όλο το χρονικό με τις αρκούδες στην Καστοριά!



arkouda_me_arkoudakiaΑναλυτικό ρεπορτάζ της Καστοριανής Εστίας

-Όλο το χρονικό
-Ο πανικός στην Κρεπενή
-Οι λύσεις Ροδόπη και “Φούσια” και οι αντιδράσεις
-Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη και Δασάρχη…

Πανικό προκαλεί στους κατοίκους της Κρεπενής και της ευρύτερης περιοχής του Δισπηλιού, η επανεμφάνιση της γνωστής πλέον αρκούδας, με την ασυνήθιστα επιθετική συμπεριφορά σε κατοικημένους χώρους. Η οποία τον περασμένο μήνα, είχε εντοπισθεί δύο φορές, από την ραδιοσήμανση που φέρει στον λαιμό, να περιφέρεται στο ύψωμα “Προφήτης Ηλίας” της χερσονήσου της Καστοριάς, όπου εικάζεται ότι βρέθηκε εκεί αφού διέσχισε καλυμπώντας την λίμνη!

Η επανεμφάνιση της αρκούδας, συνδυάστηκε με μια πραγματική εισβολή σε αγροικία της περιοχής κοντά στο Δισπηλιό, όπου προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε οικόσιτα ζώα!
Το γεγονός έφερε σε απόγνωση τον ιδιοκτήτη της αγροικίας, ο οποίος εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, και απειλούσε να πέσει στο κενό από τον δεύτερο όροφο, αν δεν δοθεί άμεση λύση από τους αρμόδιους στο πρόβλημά του!

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου, με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Π. Χαρούμενου, του διευθυντή δασών Χ. Λιάμη και εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων “Καλλιστώ” και “Αρκτούρος”, αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπιησης του φαινομένου, μέσα στα πλαίσια του νόμου, που είναι υπερπροστατευτικός για την αρκούδα, χωρίς όμως να απουσιάσουν και οι ακραίες φωνές, που έκαναν λόγο για αυτοδικία!

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, όταν η εκπρόσωπος των κατοίκων, που απειλούνται από την αρκούδα κ. Ελένη Γεωργίου, κατηγόρησε τον εκπρόσωπο της “Καλλιστώς” ότι “ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία της αρκούδας και όχι για την προστασία των ανθρώπων από την αρκούδα”!

Αμέσως μετά την σύσκεψη, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Σαββόπουλος, με συνέντευξή του προς την “Καστοριανή Εστία” δήλωσε: “Πράγματι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στους κατοίκους διότι τα περιστατικά εμφάνισης της αρκούδας, σε κατοικημένους χώρους, έχουν περισσέψει…
Το συγκεκριμένο ζώο παρουσιάζει μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, που δεν έχει καταγραφεί παρόμοια μέχρι σήμερα στην βιβλιογραφία.

Στόχος μας είναι να συλληφθεί η συγκεκριμένη αρκούδα και αφού ναρκωθεί, να μεταφερθεί όσο γίνεται πιο μακριά”.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι πρώτες κρούσεις που έγιναν από το Δασαρχείο της Καστοριάς, για την μεταφορά του ζώου στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, συνάντησαν την σθεναρή άρνηση των αρχών της Κομοτηνής που δεν ήθελαν με τίποτα να “χρεωθούν” την προβληματική συμπεριφορά, ενός επικίνδυνου ζώου!

Μια δεύτερη σκέψη, για την μεταφορά της αρκούδας σε γειτονικούς νομούς όπως Γιάννενα, Γρεβενά ή Φλώρινα, προσέκρουσε στο γεγονός ότι κι αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια αν όχι μεγαλύτερα προβλήματα με τις αρκούδες.

Ακόμα και η περίπτωση να μεταφερθεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα της περιοχής “Φούσια”, βρίσκει αντίθετους τους κτηνοτρόφους που είναι εγκατεστημένοι εκεί το καλοκαίρι, με ζωϊκό κεφάλαιο πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα.

Αν συνεχισθεί αυτή η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά της αρκούδας, τότε δεν αποκλείεται οι αρμόδιες αρχές να αναζητήσουν πιο “αποτελεσματικές” λύσεις.

Διότι όπως τονίζει ο αρμόδιος δασάρχης Χ. Λιάμης: “Η αρκούδα είναι ένα υπερπροστατευόμενο είδος και οποαδήποτε απόφαση για την θανάτωσή της, θα πρέπει να έχει την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Γι΄ αυτό θα πρέπει να σταλεί επιστολή από τους διαχειριστές του προγράμματος Life προς το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία να τονίζεται ότ πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας της αρκούδας, αλλά όχι σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών”.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των αρκούδων, σε σημείο που να μην αντέχει άλλο ο βιότοπος της Καστοριάς και με δεδομένο ότι κάθε ζώο, οριοθετεί με την οσμή των κοπράνων, το χώρο που κινείται για την τροφοδοσία του.

Οι εκτιμήσεις της “Καλλιστώς” ανεβάζουν τον αριθμό σε 75 για τον νομό της Καστοριάς, ενώ ο “Αρκτούρος” υπολογίζει ότι ξεπερνούν τα 130 άτομα!

Μόνο στην δασική έκταση του Αλιάκμονα από το ύψος της Ποριάς και προς τα πάνω, έχουν καταγραφεί 12 αρκούδες.

Τελευταία εμφάνιση αρκούδας, με αρκουδάκι που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη, παρουσιάστηκε στην… παιδική χαρά του Άργους Ορεστικού!

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη αλλαγή της συμπεριφοράς στην αναζήτηση τροφής και στις διατροφικές συνήθειες, καθιστά πλέον τις αρκούδες σαν ένα από τα πλέον επικίνδυνα σαρκοφάγα ζώα της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΑΝ.ΚΑΣ, το περιβόητο πρόγραμμα Life, που αποσκοπεί στην “ειρηνική συνύπαρξη” της αρκούδας με τον άνθρωπο στο σύγχρονο περιβάλλον.

Κρίνοντες εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνουμε ότι αυτή η “συνύπαρξη” μόνο αναίμακτη δεν είναι, με ορατό τον κίνδυνο να θρηνίσουμε θύματα, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, για τον άνθρωπο, από τους αυτόκλητους “προστάτες” της αρκούδας!

Ένα από τα σημεία, που πάσχει το πρόγραμμα, είναι η αρπόβλεπτη αλλαγή στη συμπεριφορά της αρκούδας. Προφανώς από την… μη πρόσληψη ψυχολόγου, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει από ένα… ψυχογράφημα στα προβληματικά ζώα!

Και γι αυτό είμαστε όλοι υπεύθυνοι…

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

“ Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα Life θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ακραίων συμπεριφορών της αρκούδας και γι΄ αυτό έχουμε όλοι τις ευθύνες μας.
Όμως η κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος, έχει να κάνει με την πρόληψη και την αποτροπή ατυχημάτων σε σύγκρουση με αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατία.
Από το συνολικό πακέτο του 1.150.000 ευρώ περίπου, το μεγαλύτερο κομμάτι περνάει σε έξοδα παράστασης της ‘Καλλιστώς” και σε διάφορες μελέτες για το τμήμα Κορομηλιά – Κρυσταλλοπηγή του κάθετου άξονα της Εγνατία.
Με δική μας παρέμβαση πέρυσι τροποποιήσαμε τον κωδικό και μειώσαμε τα έξοδα για σεμινάρια και ημερίδες, που δεν προσφέρουν και πολλά πράγματα. Αντίθετα ενισχύσαμε τον κωδικό για την χρηματοδότηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, που είναι πιο αποτελεσματικές, στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας από τους κατοίκους”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

“ Η δική μας αρμοδιότητα είναι να προστεύουμε την αρκούδα, επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχε ανακηρυχθεί προστατευόμενο είδος προς εξαφάνιση και η μείωση του πληθυσμού της είχε φτάσει στο “κόκκινο”!
Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως, με την παρουσία της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, γι΄ αυτό επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και προτείνουμε μια άλλη διαχείριση του ζητήματος.
Προσωπικά θα πρότεινα, ως έσχατη λύση, την θανάτωση ενός τέτοιου επικίνδυνου ζώου, προκειμένου να αποφύγουομε ανθρώπινα θύματα.
Φανταστείτε τι αντίκτυπο θα έχει στην τοπική κοινωνία, ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο”

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.