Προτάσεις του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας για τη δημιουργία μικρών τηλεθερμάνσεων με χρήση ξηρού λιγνίτη για τους οικισμούς της Δυτ. Μακεδονίαςtee_banner-tdm_neo_copyΤο ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε στους συναρμόδιους φορείς τις προτάσεις του για αξιοποίηση ξηρού λιγνίτη σε μικρής κλίμακας αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα. Η αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας προέκυψε από το δυσβάσταχτο κόστος για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας ιδιαίτερα μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και την αρνητική τους επίπτωση στα εισοδήματα της Περιφέρειας (θέσεις που το ΤΕΕ/ τμ Δυτικής Μακεδονίας εγκαίρως από το Φεβρουάριο του 2011 έχει γνωστοποιήσει).  Από την προκαταρκτική έρευνα του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτει ότι:

Η κατασκευή τηλεθερμάνσεων με καύσιμο ξηρό λιγνίτη δείχνει να αποτελεί μία βιώσιμη επένδυση

Η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων σε οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της Περιφέρειας

Η χρέωση στον καταναλωτή μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, αντίστοιχα με εκείνα των εν λειτουργία τηλεθερμάνσεων

Προτείνεται η δημιουργία μιας πιλοτικής μονάδας η οποία να έχει τη δυνατότητα καύσης και άλλων καυσίμων (όπως βιομάζα ή/και φυσικό λιγνίτη). Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας είναι στη διάθεση των φορέων να αναλύσει επαρκώς τις προτάσεις του.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΔΜ
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Μαυροματίδης

Δείτε το κείμενο που είναι αναρτημένο στο www.tdm.tee.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.