Ο δήμος Κοζάνης αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία



dimarxeio_koz345345Στην καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας προχωρά ο δήμος Κοζάνης, ο οποίος υπέγραψε για το σκοπό αυτό προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ενημέρωση για το περιεχόμενο της Προγραμματικής Σύμβασης έγινε προχτές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ειδικότερα προβλέπεται καταγραφή και ψηφιακή αρχειοθέτηση της ακίνητης περιουσίας σε σύστημα CIS, καθώς και η εκπόνηση σεναρίων αξιοποίησης. Πρόκειται για δημοτικά κτίρια, κληροδοτήματα, σχολεία, ακόμη και παρεκκλήσια που βρίσκονται στην κατοχή του δήμου Κοζάνης. Σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στο δήμο, καθώς για όλα τα παραπάνω ακίνητα δεν υπάρχουν πλήρεις φάκελοι ιδιοκτησίας και χρήσης, ούτε στοιχεία για υφιστάμενα τεχνικά και τυπικά προβλήματα περιορισμού χρήσης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, σημείωσε ότι στο δημοτικό διαμέρισμα Κοζάνης είχε γίνει μία συστηματική δουλειά με αφορμή το «κτηματολόγιο» Τώρα στον «Καλλικρατικό» δήμο Κοζάνης προωθούμε μία προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από την οποία θα επιχειρήσουμε και θα ολοκληρώσουμε την καταγραφή όλων των δημοτικών ακινήτων σε ολόκληρο το δήμο, ενώ θα εκπονήσουμε κάποια σενάρια για την αξιοποίησή τους.

Είναι μία δουλειά ιδιαίτερα συστηματική, η οποία θα μας εφοδιάσει ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο, με τις δυνατότητες αξιοποίησης κάθε ακινήτου. Νομίζω την περίοδο που περνάμε η ακίνητη περιουσία της αυτοδιοίκησης είναι ένα στοιχείο που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις οικονομικές προσόδους που μπορεί να έχει η αυτοδιοίκηση από αυτόν τον πόρο.

Υπεύθυνος εκ μέρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι ο Πέτρος Πατιάς, καθηγητής Αγρονόμος – Τοπογράφος.

Πάντως, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άννα Νανοπούλου, επέκρινε τη δημοτική αρχή για «καθυστερήσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έπρεπε να είχε γίνει χτες» η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του δήμου. Εξέφρασε ωστόσο τη συμφωνία του συνδυασμού της στην Προγραμματική Σύμβαση, αρκεί όπως είπε «να υπάρχει χρηματοδότηση». Τη συμφωνία τους εξέφρασαν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης, πλην του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ακόμη, στο προχτεσινό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το κονδύλιο για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Κοζάνης. Ειδικότερα εγκρίθηκε το ποσό των 76.000 ευρώ, ενώ θα δαπανηθεί και ένα ποσό 75.000 ευρώ για παρεμβάσεις στην Αίθουσα Τέχνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.