Μία… Ι-σπάνια ομάδα!



ispania_omada_ethniki4356Εγραψαν ιστορία οι Φούριας Ρόχας, που διέλυσαν την Ιταλία 4-0 στον τελικό του Euro 2012 και έγιναν η μοναδική ομάδα που κατακτά τρεις σερί μεγάλες διοργανώσεις!

Στα βιβλία της Ιστορίας πέρασε η Ισπανία. Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε συνέτριψε με 4-0 την Ιταλία και έγινε η πρώτη που κατακτά τρεις μεγάλες κούπες. Η La Roja επιβεβαίωσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι είναι μακράν η καλύτερη στον κόσμου τα τελευταία χρόνια και πλέον περνάει στο πάνθεον της ιστορίας σαν μία από τις κορυφαίες που είδε ποτέ το άθλημα. Είναι η μοναδική που κατακτά το Euro δύο σερί φορές αλλά και η 2η μετά την Γερμανία, που φτάνει στους τρεις τίτλους!

Ο Τσάβι έκανε τη ματσάρα που περίμενε σε όλο το τουρνουά με δύο ασίστ, εκπληκτικό φινάλε με γκολ για τον Αλμπα, ματσάρα από Σίλβα και Φάμπρεγας, Χρύσο Παπούτσι για τον Τόρες που έφτασε τα 3 και σκόραρε για δεύτερο σερί τελικό. Μέσα σε όλα τα εκπληκτικά, η Ισπανία έφτασε τα 10 σερί νοκ άουτ ματς χωρίς να δεχθεί γκολ, ενώ ο Ντελ Μπόσκε έγινε ο δεύτεροw προπονητής, μετά τον Χέλμουτ Σεν, που μετά το Mundial κατακτά και το Euro.

Πως έπαιξαν
Με τη συνταγή που κράτησε το γλυκό δεμένο μέχρι τον τελικό πήγαν οι δύο προπονητές στην προσπάθεια για την κατάκτηση του τροπαίου. Με σύστημα χωρίς καθαρό φορ η Ισπανία, κάτι σαν 4-6-0. Κασίγιας στο τέρμα, Ράμος-Πικέ στόπερ, Αρμπελόα δεξιά στην άμυνα, Αλμπα αριστερά. Αμυντικό χαφ Μπουσκέτς, δίπλα του Τσάβι και Τσάμπι Αλόνσο, πιο μπροστά οι Ινιέστα και Σίλβα και ψευτο-επιθετικός ο Σεσκ Φάμπρεγας. Από την άλλη, η Ιταλία πήγε ξανά με 4-3-1-2, μία διάταξη που μπορεί να μεταφραστεί σε 4-3-2-1 αλλά και 4-4-1-1 ανάλογα με τις θέσεις των Κασάνο και των κεντρικών μέσων. Στο τέρμα ο Μπουφόν, αριστερό μπακ Κιελίνι, δεξί Αμπάτε και στόπερ οι Μπαρτσάλι-Μπονούτσι. Καθαρός κόφτης ο Ντε Ρόσι, δίπλα του οι Μαρκίζιο και Πίρλο λίγο πιο μπροστά ο Μοντολίβο, όπως και ο Κασάνο. Μόνος καθαρός φορ ο Μπαλοτέλι.

Η Σκουάντρα Ατζούρα ξεκίνησε τον αγώνα με πρόθεση να πιέσει όσο πιο ψηλά μπορούσε με σκοπό να κόψει την ανάπτυξη της Ισπανίας από την άμυνα, όμως εκτός από τα πρώτα λεπτά αυτό δεν λειτούργησε. Ο Ράμος έδινε από το ξεκίνημα μάχες με τον Μπαλοτέλι και ήταν αυτός που έκανε τις δύο πρώτες ευκαιρίες για τους Φούριας Ρόχας. Στο 6′ είχε φάουλ άουτ και στο 7′ η κεφαλιά του από κόρνερ του Τσάβι πέρασε έξω από την εστία του Μπουφόν.

Αμέσως ηνία στην Ισπανία
Παρά την πίεση της Ιταλίας, η Ισπανία δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τα ηνία και με καλό passing game και ξεμαρκαρίσματα έγινε το αφεντικό, αφού οι Ατζούρι αδυνατούσαν να κρατήσουν μπάλα. Στο 10′ ο Φάμπρεγας έδωσε στον Τσάβι, όμως το σουτ του Καταλανού πέρασε άουτ, ενώ όσο η ώρα περνούσε οι Ιβηρες έκοβαν όλο και πιο εύκολα τις προσπάθειες των Ιταλών πριν περάσουν το κέντρο. Το γκολ έμελλε να έρθει γρήγορα. Στο 14′ τα γρήγορα χαφ του Ντελ Μπόσκε έκρυψαν το τόπι, με τον Ινιέστα να κάνει κάθετη στον Σεσκ, εκείνος πήρε την «εσωτερική» από τον Κιελίνι, γύρισε τη μπάλα για τον Σίλβα, ο οποίος με υπέροχη κεφαλιά-ψαράκι την έστειλε στο παραθυράκι του Μπουφόν για το 1-0.

Προσπάθησε…
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ιταλία βρέθηκε πίσω στο σκορ σε αυτό το Euro και έπρεπε να αντιδράσει. Πρώτη προσπάθεια έγινε το φάουλ του Πίρλο στο 16′ και στη συνέχεια με σερί κόρνερ, ενώ στο 21′ έγινε αναγκαστική αλλαγή ο Κιελίνι και τη θέση του στο αριστερό άκρο της άμυνας πήρε ο Μπαλτσαρέτι. Η συνέχεια ήταν όλη Μπλε, με την Ιταλία να έχει το καλύτερο κομμάτι της στον αγώνα (22′-34′) και να κλείνει στο μισό την Ισπανία. Χωρίς αντίκρισμα. Στο 29′ μετά από ωραία ενέργεια και σουτ ο Κασάνο είδε τον Κασίγιας να μπλοκάρει, στο 33′ η προσπάθεια του άσου της Μίλαν σταμάτησε ξανά στον «Αγιο Ικερ», ενώ στο 41′ η βολίδα του Μπαλοτέλι έφυγε ψηλά.

…αλλά το δέχθηκε η Ιταλία
Και υπήρχαν και χειρότερα για την ομάδα του Πραντέλι, που αντί να δουν τις προσπάθειές τους να αποφέρουν καρπούς, είδαν την Ισπανία να απαντάει με γκολ. Η La Roja που άντεχε τις επιθέσεις μέχρι το 35′ έκανε τρομερή κόντρα στο 41′ με τον Τζόρντι Αλμπα να σφραγίσει το εξαιρετικό τουρνουά που έκανε με ένα γκολ στον τελικό. Ο αριστερός μπακ, που αποκτήθηκε πριν μερικές μέρες από την Μπαρτσελόνα, έκανε τρομερή κούρσα, έδωσε και πήρε μαγική πάσα από τον Τσάβι και στο τετ α τετ πλάσαρε σαν έμπειρος φορ τον Μπουφόν για το 2-0. Πριν λήξει το πρώτο μέρος ο Μοντολίβο είδε τον Κασίγιας να είναι για ακόμα μία φορά πόλυτα σταθερός στο σουτ που δοκίμασε.

Μπήκε για το τρίτο
Με φόρα από το σαφές προβάδισμα και την εξαιρετική εμφάνιση του πρώτου μέρους η Ισπανία μπήκε στην επανάληψη για να τελειώσει τις όποιες ελπίδες των Ιταλών για ανατροπή. Μετά την κεφαλιά άουτ του Ντι Νατάλε (πέρασε αλλαγή στο ημίχρονο στη θέση του Κασάνο), ο Φάμπρεγας έφτασε κοντά το γκολ στο 48 και το 49′, ενώ στο 49′ δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι υπέρ των πρωταθλητών κόσμου για (απλωμένο) χέρι του Μπονούτσι σε κεφαλιά-ψαράκι του Σέρχιο Ράμος. Οι Ατζούρι απάντησαν με το σουτ του Ντι Νατάλε στο 51′ (σταμάτησε στον βράχο Κασίγιας) και αυτό του Μπαλοτέλι στο 58′ (άουτ).

Μότα και… τέλος
Αδοξο φινάλε είχε για την Ιταλία η προσπάθεια για ανατροπή με τους τραυματισμούς να προδίδουν την ομάδα του Πραντέλι. Στο 59′ ο Τιάγκο Μότα πέρασε στη θέση του Μοντολίβο και δύο λεπτά αργότερα (προφανώς από κακό ζέσταμα) έπαθε τράβηγμα και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες για τα επόμενα 30 λεπτά. Κάπου εκεί τελείωσε και ο τελικός.

Φάνηκε σαν σεβασμός
Η Ισπανία με προβάδισμα 2-0 αλλά και αριθμητικό πλεονέκτημα δεν φόρτσαρε για να πετύχει τρίτο γκολ, ίσως από σεβασμό στην αντίπαλό της. Οι Φούριας Ρόχας έπαιξαν το γνωστό tiqui taka χωρίς να απειληθούν αλλά και χωρίς να φτιάξουν τη μεγάλη ευκαιρία. Το πάρτι στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου του Κιέβου ξεκίνησε από νωρίς, με τους Ισπανούς φιλάθλους να ξέρουν ότι η Εθνική τους ομάδα γίνεται αθάνατη, έχοντας πετύχει με κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ όσο υπάρχει ποδόσφαιρο.

Ομως…
Τελικά δεν έμελλε η Ιταλία να μείνει σε απλά μία ήττα αφού δεν απέφυγε τη συντριβή από τους Ισπανούς με τους Τόρες και Μάτα να μπαίνουν στο τέλος αλλαγή και να σκοράρουν και οι δύο. Από ασίστ του Τσάβι ο ξανθομάλλης επιθετικός στο 84′ ανέβασε το δείκτη του σκορ για το 3-0 και στο 88′ σέρβιρε στον συμπαίκτη του στην Τσέλσι, Μάτα ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

gazzetta.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.