Το ΠΑΣΟΚ φταίει…



pasok_metanastes_me_simaiesΓράφει ο pitsirikos

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές δεν είναι άσχετη με την κατάρρευση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει το Κράτος. Οπότε, χρεοκόπησαν και τα δυο μαζί. Λογικό. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι το Κράτος – αυτό που έχει απομείνει.

Διαβάζοντας τις αναλύσεις για το ΠΑΣΟΚ -και την πορεία του-, έχω την εντύπωση πως τις γράφουν άνθρωποι με Αλτσχάιμερ.

Το ΠΑΣΟΚ -σε αυτές τις αναλύσεις- αντιμετωπίζεται σαν ένα ενιαίο πράγμα από τη δημιουργία του ως σήμερα. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του 1974 και του 1981 είναι το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του 2000 και του 2009.

Αν πιστέψουμε αυτά που γράφονται, το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα σωστό ή, έστω, αναγκαίο. Έπαιζε στο παιχνίδι της εξουσίας για σχεδόν 40 χρόνια και το μόνο που έκανε ήταν να προετοιμάζει το έδαφος για την τωρινή χρεοκοπία της χώρας.

Η χώρα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση -πριν εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ- και ήρθε το ΠΑΣΟΚ και την διέλυσε. Ανοησίες.

Πολλοί αναφέρονται στην «κατάντια» του ΠΑΣΟΚ, για να κρύψουν την δική τους κατάντια.

Πριν το ΠΑΣΟΚ γίνει το σημερινό πολιτικό πτώμα, εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν ΠΑΣΟΚ, για να βολέψουν και να βολευτούν. Και σήμερα διαμαρτύρονται για την κατάντια του ΠΑΣΟΚ. Τη δική τους κατάντια δεν την βλέπουν.

Τους πρόδωσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί ήταν φτιαγμένοι για τα αγνά και μεγάλα ιδεώδη του σοσιαλισμού και ήρθε το ΠΑΣΟΚ και τους διέφθειρε. Αυτοί δεν πρόδωσαν τίποτα – είχαν δεθεί στα κατάρτια σαν τον Οδυσσέα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ πρόδωσε.

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς πως έγινες «ΠΑΣΟΚ» πολύ πριν το ΠΑΣΟΚ γίνει «ΠΑΣΟΚ». Εσύ το έκανες «ΠΑΣΟΚ».

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ στο ξεκίνημά του -και αντιμετωπίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ- ήταν όλοι αυτοί που έσπευδαν να γίνουν μέλη του, επειδή οσμίστηκαν την εξουσία.

Οι φωνές αυτών που έλεγαν να μην ανοίξει το κόμμα σε κάθε οπορτουνιστή και σε κάθε καρυδιάς καρύδι δεν εισακούστηκαν και η αντίστροφη μέτρηση για το ΠΑΣΟΚ άρχισε εκείνη ακριβώς την στιγμή.

Περιέργως, κανείς δεν θυμάται αυτούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ -και ήταν πολλοί- επειδή έβλεπαν τη μετάλλαξή του και επειδή συνειδητοποιούσαν πως στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ είχαν βρεθεί πια ακόμα και φασίστες.

Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ουρανοκατέβατο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τα μέλη του, τα στελέχη του και όλοι αυτοί που κουνούσαν με περηφάνια τη σημαία του – δηλαδή, ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Αν θέλαμε να πάμε παρακάτω και αυτή η χώρα να σηκώσει κεφάλι, θα πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ πιο χρήσιμο από το να βρίζουμε και να δαιμονοποιούμε το ΠΑΣΟΚ.

Θα πρέπει να παραδεχτούμε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν το μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Δυστυχώς.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.