Ανηλεής «ψεκασμός» με αιωρούμενα σωματίδια! Μια εβδομάδα πνιγμένο στο νέφος το λεκανοπέδιο

deh_kozani_ptolamaida_425x023032065

Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε το λεκανοπέδιο όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο η κατάσταση προχτές Κυριακή, οπότε και επικράτησαν συνθήκες ασφυξίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Δυστυχώς, αν και το νέφος έπνιξε την περιοχή επί σειρά ημερών, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε από τη ΔΕΗ. Το ευτύχημα ήταν ότι ήρθε η ξαφνική μπόρα το βράδυ της Κυριακής, η οποία έδιωξε το νέφος, ενώ το αεράκι που φύσηξε έδωσε ανάσα στους πολύπαθους κατοίκους.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που δημιούργησαν οι αλόγιστες εκπομπές ρύπων των ορυχείων και του ΑΗΣ Καρδιάς, σε συνδυασμό με την άπνοια και την υπερβολική ζέστη, ενέτειναν τη δυσφορία και έκαναν την κατάσταση για τους χιλιάδες κατοίκους αφόρητη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε για άλλη μία φορά στην περιοχή των ορυχείων, όπου όλη την εβδομάδα η μέση ημερήσια συγκέντρωση ήταν τέσσερις φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3, σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών μέτρησης της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος. Έτσι στους Ανάργυρους σημειώθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από 140 έως 200 μg/m3, στον οικισμό της ΔΕΗ από 120 έως 245 μg/m3, στη Μαυροπηγή 85-110 μg/m3 και στην Ποντοκώμη 75 – 120 μg/m3.

Ο βομβαρδισμός με αιωρούμενα σωματίδια οφείλονταν στους σταθμούς και στα ορυχεία. Κατά κύριο λόγο το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου οι μονάδες 1 και 2 εξέπεμπαν για μία εβδομάδα τόνους τέφρας. Πηγή του νέφους ήταν όπως πάντα και τα ορυχεία, καθώς όχι μόνο οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν σε μείωση των δραστηριοτήτων, αλλά δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Πάντως, οι επόμενες μέρες είναι επικίνδυνες για νέα περιβαλλοντικά επεισόδια, καθώς καιρικές συνθήκες ευνοούν τις μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.