Πόσους βουλευτές θα έβγαζαν τα κόμματα αν ΔΕΝ είχαμε τον νόμο ΕΚΤΡΩΜΑ Σκανδαλίδη – Παυλόπουλου;;;vouli_300Αν ίσχυε και στην υπανάπτυκτη πολιτικά χώρα μας, όπως ισχύει σε όλα τα σύγχρονα πολιτισμένα κράτη, που σέβονται τη βούληση των πολιτών τους,  η απλή αναλογική και όχι ο αντιδημοκρατικός ολιγαρχικός εκλογικός νόμος που ισχύει, τότε, το κάθε κόμμα και με βάση τα ποσοστά που πήρε χθες, θα ελάμβανε τις πιο κάτω έδρες:

Η ΝΔ με ποσοστό 29,66%, θα ελάμβανε 89 έδρες και όχι 129 που πήρε τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,89%, θα ελάμβανε 81 έδρες και όχι 71 που πήρε τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,28%, θα ελάμβανε 37 έδρες και όχι 33 που πήρε τώρα.

Οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 7,51%, θα ελάμβαναν…

23 έδρες και όχι 20 που πήραν τώρα.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με ποσοστό 6,92%, θα ελάμβανε 21 έδρες και όχι 18 που πήρε τώρα.

Η ΔΗΜΑΡ  με ποσοστό 6,25%, θα ελάμβανε 19 έδρες και όχι 17 που πήρε τώρα και

Το ΚΚΕ με ποσοστό 4,51%, θα ελάμβανε 13 έδρες και όχι 12 που πήρε τώρα.

Στα πιο πάνω θα πρέπει να προσθέσετε και το φασιστικό όριο του 3%, το οποίο θα έδινε στα εκτός της σημερινής Βουλής κόμματα, 17 έδρες και το οποίο όριο, μαζί με το bonus στο πρώτο κόμμα, κτίζουν ένα κλειστό ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα με κατευθυνόμενες ψήφους, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Όπως ίσως θα παρατηρήσατε στην πιο πάνω ανάλυση, η απώλεια των εδρών περιορίζεται όσο το κόμμα μικραίνει και αυξάνει όσο το κόμμα μεγαλώνει. Αυτή είναι η πανουργία του εκλογικού νόμου (Σκανδαλίδη – Παυλόπουλου). Πετάει τυράκι στα μικρότερα κόμματα και τους κλείνει το στόμα ώστε να μην ζητάνε απλή αναλογική. Ενώ αντίθετα όσο το κόμμα μεγαλώνει και γίνεται κόμμα εξουσίας, τόσο πιο πολύ δεν έχει ούτε και αυτό συμφέρον να ζητήσει απλή αναλογική, καθόσον αναμένει τα κερδίσει τα πλεονεκτήματα που θα του χαρίσουν εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Με τις σκέψεις αυτές, αν δείτε κάποιο κόμμα να μάχεται στο επόμενο διάστημα για απλή αναλογική (και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ), γράψτε μας.

Πέτρος Χασάπης
olympia.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.