Συνάντηση του ΕΒΕ Κοζάνης με ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε της περιοχής

sinantisi_eve_me_dei875

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης σε μια προσπάθεια επαναφοράς του πάγιου αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής για τη βελτίωση της συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με τις τοπικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ, με πρωτοβουλία της διοίκησης και του προέδρου της  Κώστα Κυριακίδη, προσκάλεσε σε συνάντηση στο Επιμελητήριο ανώτερα στελέχη και Δ/ντές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Π.Ε. Κοζάνης.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα  στο Επιμελητήριο, αντηλλάγησαν απόψεις και αναζητήθηκαν λύσεις και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καίρια προβλήματα που οδήγησαν μέχρι στιγμής σε αποσπασματικές και ευκαιριακές συνεργασίες μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων και ΔΕΗ, γεγονός που είχε αρνητικό αποτέλεσμα στην χρόνια επιζητούμενη από την τοπική κοινωνία  δημιουργία ισχυρών  βιομηχανικών συνεργασιών ΔΕΗ – τοπικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι δ/ντές των ΑΗΣ και άλλων λειτουργικών μονάδων της ΔΕΗ της περιοχής μας που παραβρέθηκαν εξήραν την πρωτοβουλία του ΕΒΕ να τους προσκαλέσει στην εν λόγω συνάντηση, καθώς όπως με  απόλυτη ειλικρίνεια δήλωσαν «στα πλαίσια των επιταγών των καιρών η ΔΕΗ μπορεί και οφείλει πλέον να προσφέρει στην τοπική κοινωνία κυρίως μέσω της δημιουργίας δικτύων συνεργασιών με τις τοπικές επιχειρήσεις και όχι αποκλειστικά μέσω της εισοδηματικής δύναμης των εργαζομένων, όπως ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια».

Το συμπέρασμα από πλευράς προσκεκλημένων εστιάστηκε στην ανάγκη  δημιουργίας ενός εντελώς νέου σκηνικού στον οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, εργασιακό, τουριστικό  και πολιτιστικό τομέα που θα πρέπει να διαμορφωθεί μεταξύ ΔΕΗ και τοπικών επιχειρήσεων, καθώς οι συνθήκες επιβάλλουν η ΔΕΗ να είναι σύμμαχος και όχι «εχθρός» της τοπικής κοινωνίας, πράγμα που απολύτως ενστερνίζεται η Διοίκηση του ΕΒΕ  τονίζοντας εκάστοτε την απαραίτητη βαρύτητα και την εκτίμηση που οφείλεται στις θετικές συνέπειες της λειτουργίας της ΔΕΗ στην περιοχή μας που σαφώς υπερτερούν, έναντι των αρνητικών που σε κάθε περίπτωση μπορούν να εξαλειφτούν με  κοινή βούληση ΔΕΗ, Πολιτείας, τοπικών Φορέων και κοινωνίας.

Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι επειδή η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βρίσκεται σε φάση ανταγωνιστική, στους στόχους της  στο άμεσο μέλλον είναι να «εκμεταλλευτεί»- με την καλή έννοια του όρου – τις τοπικές επιχειρήσεις και να στηριχθεί σε αυτές, ξεπερνώντας την παρωχημένη  δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που πλέον δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην ανάπτυξη των κοινωνιών. Άρα η έννοια της ανάπτυξης  για τη ΔΕΗ, εφεξής θα συνδέεται με την έννοια της «συνεργασίας», με έμφαση σε τοπικό επίπεδο,  καθώς αυτό επιβάλλεται από τις εξελίξεις των καιρών.

Επίσης στόχος της είναι να συμβάλλει στη προβολή και προώθηση του βιομηχανικού τουρισμού και άλλων μορφών ανάπτυξης επιχειρηματικότητας που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα σε αποκαταστημένα εδάφη της, για τις οποίες είναι ανοιχτή σε προτάσεις.

Οι απόψεις αυτές των στελεχών της ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και άλλες που εκφράστηκαν σχετικά με τη βούληση τους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την ανάπτυξη τοπικών Δορυφορικών επιχειρήσεων των μονάδων που προΐστανται, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς οι προμήθειες και τα έργα ελέγχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τη κεντρική διοίκηση, οδήγησαν σε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών  που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «με την επίδραση καταλυτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η υπευθυνότητα και ο συντονισμός από μέρους των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, αλλά και της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει στο θέμα της συνεργασίας ΔΕΗ –Τοπικών επιχειρήσεων μια νέα αρχή».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Κυριακίδης ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους για τις απόψεις και θέσεις που εξέφρασαν, καθώς και την εμφανή διάθεσή τους να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις «προς την κατεύθυνση δημιουργίας  δικτύων αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας», όπως χαρακτηριστικά είπε, «μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων και ΔΕΗ, για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας που πρέπει όλοι να στηρίξουμε  για κοινό όφελος».

Επισήμανε ότι το επόμενο βήμα για να πετύχει ο στόχος θα είναι να σταλούν σε όλες τις μονάδες και τις υπηρεσίες προμηθειών της ΔΕΗ στην περιοχή μας καταστάσεις- λίστες  επιχειρήσεων μελών ανά κλάδο, με αναφορά στη  δυναμική και σε  άλλα τυχόν χρήσιμα στοιχεία εκάστης επιχείρησης,  ώστε ανάλογα με τις ανάγκες  των τοπικών μονάδων να αξιοποιηθούν οι λίστες αυτές, είτε για προμήθειες και ανάθεση έργων, είτε για προώθηση προγραμματικών συμφωνιών.

Ακόμα,  απάντησε θετικά στην πρόσκληση όλων των στελεχών να επισκεφθούν οι επιχειρήσεις τις μονάδες για να συζητήσουν μαζί τους για τις δυνατότητες συνεργασιών, λέγοντας ότι «την επόμενη φορά που θα είναι πολύ σύντομα χρονικά η συνάντηση μας θα γίνει στα γραφεία σας παρουσία και των ενδιαφερομένων να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ επιχειρηματιών».

«Ωστόσο και εν τω μεταξύ»,   όπως εν κατακλείδι τόνισε ο κ. Κυριακίδης« το ΕΒΕ δεν πρόκειται να σταματήσει την προσπάθειά του για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του για ισχυρό τοπικό σύμφωνο στήριξης  των τοπικών επιχειρήσεων εκ μέρους της ΔΕΗ, αίτημα το οποίο μονίμως μέχρι τώρα  αντικρούεται από τα συμφέροντα των Αθηνών και γι αυτό υπ’ αριθμό ένα αίτημά μας και συνάμα διεκδίκηση του ΕΒΕ,  από εδώ και μπρος,  θα είναι η συμμετοχή στο Δ.Σ, της ΔΕΗ, εκτός από τους ξένους προς τον τόπο μας συμβούλους και τους συνδικαλιστές, και ενός τουλάχιστον θεσμικού Φορέα της περιοχής μας που να μπορεί να διεκδικήσει και να υπεραμυνθεί των δικαίων και των συμφερόντων της τοπικής  κοινωνίας, η οποία επιθυμεί και  θέλει να είναι σύμμαχος της ΔΕΗ, αλλά απομακρύνεται συστηματικά από την επιθυμία της αυτή εξαιτίας των αντίθετων με την ανάπτυξη της περιοχή μας σκοπιμοτήτων του «κέντρου».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.