Τρώγοντας έξω υγιεινά – Άρθρο της Διαιτολόγου Βασιλικής Γκέσου



homeΠαλιότερα βγαίναμε έξω για φαγητό μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια πολλοί από εμάς γευματίζουμε έξω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, με τη συχνή κατανάλωση γρήγορου φαγητού ή παραγγέλνοντας απ’ έξω, καταλήγουμε να καταναλώνουμε παραπάνω από ένα γεύμα μαγειρεμένο εκτός σπιτιού.

Το να τρώμε έξω συνήθως σημαίνει ότι έχουμε περιορισμένο έλεγχο για το μέγεθος της μερίδας ή το πώς είναι τα τρόφιμα παρασκευασμένα. Τρόφιμα που καταναλώνουμε έξω τείνουν να είναι υψηλότερα σε λίπος και έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που τρώνε τακτικά έξω έχουν γενικά αυξημένη πρόσληψη λίπους, αλατιού και θερμίδων. Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι η κατανάλωση γεύματος με φίλους οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση φαγητού.

Παρόλα αυτά, με καλό προγραμματισμό και σωστές επιλογές, το φαγητό έξω μπορεί να είναι ευχάριστο και παράλληλα υγιεινό!

 

Συμβουλές για φαγητό έξω:

 

  • Προγραμματίστε την έξοδο έγκαιρα, έτσι ώστε με ρυθμίσετε το φαγητό σας κατά την υπόλοιπη μέρα προκειμένου να «αποταμιεύσετε» θερμίδες.

  • Συμμετέχετε στην επιλογή του εστιατορίου που να έχει διαθέσιμα πιάτα χαμηλά σε λιπαρά ή θερμίδες.

  • Μην ξεχνάτε τον κανόνα τον τετάρτων. Το μισό πιάτο να περιέχει σαλάτα, το ένα τέταρτη την πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι) και το άλλο τέταρτο το συνοδευτικό. Έχετε πάντα αυτήν την αναλογία στο μυαλό σας.

  • Προτιμήστε τρόφιμα που είναι ψητά, μαγειρευτά, στη σχάρα, βρασμένα ή ποσέ. Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα.

  • Συνοδέψτε το κυρίως γεύμα σας με λαχανικά ή σαλάτα.

  • Ζητήστε να σερβιριστεί το φαγητό χωρίς έξτρα λίπος (βούτυρο, λάδι κ.τ.λ.).

  • Ζητήστε να σερβιριστούν οι σάλτσες για το φαγητά και τη σαλάτες χωριστά για να μπορέσετε να επιλέξετε την ποσότητα που θα φάτε.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση τυριών υψηλών σε λιπαρά, κρέμα γάλακτος και μαγιονέζας, καθώς και σάλτσες που έχουν ως βάση τα προηγούμενα

  • Προσοχή στα έτοιμα μενού. Συνήθως είναι αρκετά μεγάλες ποσότητες.

  • Εάν βρίσκεστε σε μπουφέ, δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται πριν βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας. Επιλέξτε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Επισκεφτείτε το μπουφέ μόνο μια φορά.

  • Για επιδόρπιο προτιμήστε κάτι με βάση φρούτα ή μοιραστείτε το επιδόρπιο σας με κάποιον άλλο.

 

Αντικατέστησε το

Με

Γλιτώνεις…

Τηγανητά καλαμαράκια

Ψητό καλαμάρι στο φούρνο

225 θερμίδες

Ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και τυριά στο πήλινο

Ψαρονέφρι με μανιτάρια ψητά στη σχάρα και λεμόνι

350 θερμίδες

Χωριάτικη σαλάτα με ελαιόλαδο, ξύδι & μπαχαρικά

Χωριάτικη σαλάτα χωρίς ελαιόλαδο, μόνο με ξύδι & μπαχαρικά

450 θερμίδες

Σαλάτα με dressing μαγιονέζας

Σαλάτα με dressing γιαουρτιού

315 θερμίδες

 

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών

Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη

Τ. 2461501817 Κ. 6932727508

vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.