ΔΕΗ: Μια Τρόικα μόνη της – Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς…



dei_logariasmos_pros_pliromiΣημαντικό μέρος των χρεών που είχαν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πληρωθεί τις τελευταίες ημέρες. Παρά ταύτα, η ανάσα που δόθηκε θα είναι -σύμφωνα με τους ιθύνοντες-προσωρινή και είναι θέμα χρόνου να επανεμφανιστούν αρρυθμίες, καθώς η αγορά αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα. Την κρισιμότητα της κατάστασης φέρεται να έχει συνειδητοποιήσει και η τρόικα η οποία πιέζει ώστε να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, όπως η αύξηση των τιμολογίων και η μείωση των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ ώστε να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά. Οι πιέσεις της τρόικας, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς εκείνη πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου από το Παρακαταθηκών προς το ΛΑΓΗΕ, που εκτιμάται ότι θα παράσχει την αναγκαία ρευστότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Ως προς την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού, αξίζει να τονιστεί ότι τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ άντλησε σημαντική ρευστότητα από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν (επιστροφές και συμψηφισμοί φόρων και επιστροφή ποσών του ΕΕΤΗΔΕ στα ταμεία της επιχείρησης). Έτσι όπως διευκρίνισε την Παρασκευή με ανακοίνωσή της η εταιρεία, δεν υφίστανται οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ και ως εκ τούτου πιθανά προβλήματα ρευστότητας των διαχειριστών δεν οφείλονται στη ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή πάντως τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τη ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν αμέσως από το λειτουργό για την αποπληρωμή οφειλών προς τους παραγωγούς, από τον Ιανουάριο. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών του τριμήνου Ιανουαρίου Μαρτίου που μόνο για τις ΑΠΕ ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ παραμένει σε εκκρεμότητα. Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα ποσά που οφείλονται στους ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίοι με τη σειρά τους αποπληρώνουν τη ΔΕΠΑ, η οποία κάθε μήνα δίνει… «μάχη» -με επιτυχία μέχρι στιγμής- ώστε να μη χρωστάει ούτε σεντ στους ξένους προμηθευτές της.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τους φορείς της αγοράς, η αναγκαία ρευστότητα για την αγορά, θα διασφαλιστεί μόνο εφόσον εκταμιευτεί το δάνειο των 350 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί κυρίως στο ΛΑΓΗΕ, αλλά και τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.
Καθώς λοιπόν η εκταμίευση του δανείου από το Παρακαταθηκών, πιθανολογείται ότι θα είναι μονόδρομος μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς τη λύση της επίσπευσης των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος. Και αυτό γιατί η τρόικα για να δώσει την έγκρισή της για το δάνειο, φέρεται να έχει θέσει ως όρο την επίσπευση των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Θυμίζουμε ότι ούτως ή άλλως υπάρχει δέσμευση για τη θέσπιση των λεγόμενων κοστοβαρών τιμολογίων (δηλαδή τιμολόγια που να αντανακλούν το κόστος σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών) μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Παράλληλα με τις αυξήσεις πάντως, οι καταναλωτές πιθανόν να δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να «ελαφρύνονται» από το λεγόμενο χαράτσι, καθώς και η τρόικα έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και φέρεται να προσανατολίζεται στην αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα παραμένει και πάντα επικρέμαται η απειλή για κατάρρευση της αγοράς, με όλους τους φορείς, από τη ΔΕΗ μέχρι τους ιδιώτες αλλά και τα θεσμικά όργανα όπως η ΡΑΕ, να έχουν επισημάνει ότι η κατάσταση παραμένει οριακή.

capital.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.