Οι εννέα Δήμοι που αυξάνουν το δημόσιο χρέος και ο Δήμος Κοζάνης

dimarxeio_koz345345

Περίπου το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας επιβαρύνουν εννέα δήμοι (Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Κοζάνης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας και Σερρών), με δάνεια που έχουν πάρει από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ειδικότερα, το σύνολο των δανείων των συγκεκριμένων δήμων ανέρχεται περίπου στα 310,5 εκατ. ευρώ, με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στα τέλη του 2011 -σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)- να είναι διαμορφωμένο στα 355,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 165,3% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αναλυτικότερα:

Οι δύο γνωστοί από τα παλιά δήμοι, οι Αχαρνών και Ζωγράφου, με τα παράνομα δάνεια των 40 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που λίγο έλειψαν να σύρουν τη χώρα στη χρεοκοπία, επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος κατά 65 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο, τέτοιο επικίνδυνο ενδεχόμενο, με εγκύκλιο, ζητούν από τις περιφέρειες και τους δήμους να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα δάνεια που έχουν πάρει από ξένα τραπεζικά ιδρύματα (ύψος δανείου, δόση, ληξιπρόθεσμες οφειλές κτλ.).

Οι άλλοι επτά, οι οποίοι εξοφλούν κανονικά τις δόσεις τους (δύο το χρόνο), επιβαρύνουν το χρέους κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ:

Ο Δήμος Αθηναίων έχει πάρει δάνεια 150 εκατ. κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Δήμος Βόλου έχει πάρει δάνειο 4,5 εκατ. ευρώ από αυστριακή τράπεζα για απαλλοτριώσεις.
Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης έχει πάρει δάνειο 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για επενδυτικές δραστηριότητες (έχει αποταμιεύσει μέρος των χρημάτων).
Ο Δήμος Κοζάνης έχει επίσης πάρει δάνειο 20 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για επενδυτικές δραστηριότητες (έχει αποταμιεύσει μέρος των χρημάτων).
Ο Δήμος Μεταμόρφωσης έχει πάρει δάνεια από αυστριακή τράπεζα, ύψους 5,9 εκατ. ευρώ, για αποπληρωμές προμηθευτών, πληρωμή προσωπικού κτλ.
Ο Δήμος Νέας Ιωνίας δανείστηκε 10 εκατ. ευρώ από αυστριακή τράπεζα για αποπληρωμές δόσεων ΤΠκΔ, για απαλλοτριώσεις κτλ.
Ο Δήμος Σερρών έχει πάρει δάνειο 5,14 εκατ. ευρώ από αυστριακή τράπεζα για αναχρηματοδότηση δανείων.

Να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος επιβαρύνουν όλα τα δάνεια των δήμων, είτε πρόκειται για αυτά που έχουν παρθεί από τράπεζες του εξωτερικού είτε για εκείνα από τράπεζες του εξωτερικού. Το συνολικό τους ύψος (άληκτα κεφάλαια) ανερχόταν το 2011 περίπου στα 1,9 δισ. ευρώ.

aftodioikisi.gr
το είδαμε στο kozanimedia.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.