Πρωτομαγιά 2012: Να εκφραστούν οι αγώνες μας – Του Αλέξη Λιοσάτου, υποψήφιου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α



alexis_liosatos_siriza_kozΤου Αλέξη Λιοσάτου, υποψήφιου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς τους, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, στην συνεχή πάλη με το κεφάλαιο. Είναι η μέρα σύμβολο, που η παγκόσμια εργατική τάξη διατρανώνει την απόφαση της να συνεχίσει την ηρωική της πορεία και τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.

Πάνω από έναν αιώνα πίσω, το 1886, οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ έδωσαν έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η ηρωική απεργία του Σικάγου, την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγικό τέλος με θύματα και παραδειγματική τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης. Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Στην Ελλάδα η πρώτη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε το 1892 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Συλλόγου.

Η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται σε μια περίοδο όπου ο παγκόσμιος καπιταλισμός βυθίζεται στην κρίση, γίνεται όλο και πιο άγριος και ανελέητος για τους «από κάτω», για τους φτωχούς και τους καταφρονεμένους. Γι’ αυτό σε όλο τον πλανήτη οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι θα βγουν στους δρόμους να ενώσουν τις φωνές τους και να διαδηλώσουν ενάντια στην χρεοκοπία του συστήματος.

Σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη, οι πολιτικές των μνημονίων και της ανατροπής των κεκτημένων μας, επιδιώκουν διαρκώς να μας αφαιρέσουν όσα δικαιώματα κατέκτησαν στο παρελθόν οι εργαζόμενοι, με μεγάλους αγώνες και να μας γυρίσουν σε εργασιακό καθεστώς παρόμοιο με αυτό των εργαζομένων στο Σικάγο του 1886.

Η φετινή Πρωτομαγιά στην Ελλάδα είναι ευκαιρία για να στείλουμε από τώρα το μήνυμα στην κυβέρνηση της 7ης Μάη και τους εργοδότες, ότι οι εργαζόμενοι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τις δουλειές μας και τα δικαιώματα μας. Δεν αρκεί η αγανάκτηση, οι συμβολικοί αγώνες. Σήμερα απαιτούνται αγώνες διεκδικητικοί, που δεν θα επιδιώκουν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά που θα έχουν καθαρό ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα καλύψουν την ανάγκη των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τον πλούτο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παράγουν και που τους των ληστεύουν συστηματικά.

Είναι ευκαιρία για να στείλουμε μήνυμα και στις συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ότι οι εργαζόμενοι δεν συναινούν και δεν υποτάσσονται. Αντίθετα απαιτούν τώρα κλιμάκωση των αγώνων.

Η φετινή πρωτομαγιά, χρειάζεται να βρει τον κόσμο της εργασίας, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, όχι κάτω από προεκλογικά μπαλκόνια αλλά στο δρόμο του αγώνα. Γι’ αυτό και το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να βγει από τις κάλπες είναι το δυνάμωμα μιας νέας αριστεράς: μιας αριστεράς που θα μάχεται μέσα στη Βουλή και κυρίως έξω από αυτήν, στους μαζικούς χώρους, στους δρόμους, στις πλατείες. Μιας αριστεράς που θα μάχεται για να αναδείξει και να δώσει προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων.

Την ανάγκη για μια τέτοια ριζοσπαστική αριστερά εκφράζουμε και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προσπάθεια για την συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, με πλαίσιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και με την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού.

Αυτήν την ανάγκη χρειάζεται να εκφράσουμε με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας στις πλατείες και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και τον κόσμο.

ΟΛΟΙ-ΕΣ  ΣΤΗΝ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΗΣ  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ!
Τρίτη 1η  ΜΑΗ, 9:30π.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.