Ο Χ. Φ. Κάραγιαν πήρε πιστοποιητικό «Αρείας Φυλής» από το δήμο Κοζάνης το 1934!



fon_karagian879698Αναδημοσιεύουμε σήμερα από τη στήλη πριν 20 Χρόνια:

Το 1933-34 ο αείμνηστος διάσημος αρχιμουσικός Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν είχε ζητήσει απο το δήμο Κοζάνης πιστοποιητικό αρείας φυλής. Αυτό ανέφερε στο «ΧΡΟΝΟ» ο τότε δημοτικός σύμβουλος Δημ. Καραλίβανος.

Ο Δημ. Καραλίβανος μας είπε «…Θα ήταν το 1933 ή 1934, όταν έστειλε στο δημαρχείο Κοζάνης  μια επιστολή ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν που ζητούσε πιστοποιητικό «Αρείας Φυλής». Κι αυτό γιατί το ζητούσε ο Χίτλερ, προφανώς για να διατηρήσει τη θέση του στη Φιλαρμονική του Βερολίνου ή για κάτι άλλο.

Θυμάμαι, ότι επειδή απουσίαζε ο δήμαρχος Αστ. Τέρπου χρέη δημάρχου εκτελούσε ο Γιώργος Ρεπανάς. Τότε απευθυνθήκαμε στον αείμνηστο βιβλιοθηκάριο Νίκο Δελιαλή και του εξηγήσαμε τι ζητούσε ο κ. Φον Κάραγιαν. Αμέσως ο Νίκος Δελιαλής μας έφερε το γενεαλογικό του δέντρο και το στείλαμε στο Κάραγιαν με την υπογραφή του δημαρχούντος Γιώργου Ρεπανά…».

Να μια μαρτυρία για τον Κάραγιαν που για πρώτη φορά βγαίνει στο «φως» και δείχνει ότι ο δήμος Κοζάνης του έδωσε πιστοποιητικό «Αρείας Φυλής».

από τον Χρόνο

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.