Οι άστεγοι του Θεοδωράκη πιο επίκαιροι από ποτέ… Βίντεο



Αθήνα, Ιανουάριος 2012. Το πρόβλημα των αστέγων έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ποτέ.

Μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και ιδιαίτερα τη νύχτα κάνει εμφανές ότι χιλιάδες συνάνθρωποι μας αναγκάζονται να ζουν κάτω από συνθήκες που δεν μπορεί να φανταστεί ο νους. Στα κοινωνικά δίκτυα, Facebook και Twitter, βλέπουμε συνεχως αναρτήσεις με τηλέφωνα και διευθύνσεις όπου μπορούμε να βοηθήσουμε με ρούχα, κουβέρτες και ο,τι άλλο χρειάζονται.

astegoi1

 

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από λίγες μέρες στην πλατεία Κουμουνδούρου και κάνει το γύρο του Facebook. Κανείς δε μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η Αθήνα του σήμερα.

Το πρόβλημα όμως των αστέγων δεν εμφανίστηκε σήμερα, απλά έγινε πιο έντονο. Για τους άστεγους των Αθηνών είχε κάνει μια εξαιρετική εκπομπή ο Σταύρος Θεοδωράκης το 2008 μετά την Πρωτοχρονιά. Η κάμερα της εκπομπής «ανακάλυψε» άστεγους κάτω από γέφυρες, σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε πυλωτές πολυκατοικιών και σε στοές. Τους «παρακολούθησε» στη βόλτα τους στη γιορτινή Αθήνα αλλά και τα βράδια, όταν μένουν μόνοι. “Κεντρικό πρόσωπο”  ήταν ο Σπίθας, ο οποίος μένει στο δρόμο εδώ και 8 χρόνια. Ήταν κάποτε νταλικέρης, έχει γυναίκα και 2 παιδιά, που ζουν στις Κυκλάδες, αλλά προτιμά να ζει σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, στη «βίλλα» του όπως είπε, παρά να τους «γίνεται βάρος». Ο χαμογελαστός Σπίθας μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη για τα ταξίδια του στον κόσμο και για τους ανθρώπους με τα ακριβά αυτοκίνητα που τον προσπερνούν κάθε βράδυ.

Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή όταν το πρόβλημα των αστέγων ήταν ακόμη “στην αρχή” του ή όταν κάποιοι ήθελαν να μην το βλέπουν.

mediagate

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.