Αποκριά μέσα στην κρίση – της Ιωάννας Κωσταρέλλα



apokria-kozanis1Oταν τελειώνουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, στην Κοζάνη βάζουμε μπροστά τις μηχανές για την Αποκριά. Φέτος η Κοζανίτικη Αποκριά αναμένεται να είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί τα περιορισμένα χρήματα που διατίθενται πλέον για την οργάνωσή τους, αναγκάζουν δήμο και συμμετέχοντες να περικόψουν αρκετές από τις δαπάνες.

Oπως συνηθίζουμε να λέμε τον τελευταίο καιρό η κρίση μπορεί να γίνει και ευκαιρία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Κοζανίτικης Αποκριάς. Ο περιορισμένος προϋπολογισμός οδηγεί στην επανεκτίμηση και επαναξιολόγηση πολλών πραγμάτων. Στην λογική αυτή πολλά θα πρέπει να κοπούν και να παραμείνουν μόνο όσα αξίζουν.

Παλιότερα η Κοζανίτικη Αποκριά βασιζόταν στον εθελοντισμό και στη διάθεση της γειτονιάς. Χρόνο με το χρόνο έφτασε να εξαρτάται κυρίαρχα από τη δημοτική επιχορήγηση.

Πλέον χρήματα δεν υπάρχουν, οπότε κάθε τι που προγραμματίζεται είναι απαραίτητο να σχεδιάζεται με βάση τα οφέλη που μπορεί να φέρει στην πόλη, αλλά και στην τόνωση του κοινωνικού ιστού. Αυτό έκανε ανέκαθεν η Αποκριά. Eβγαζε τον κόσμο από το σπίτι και του έδινε την ευκαιρία να συμμετέχει  ισότιμα σε ένα γεγονός της γειτονιάς. Πρόσφερε το αίσθημα του ανήκειν σε μια εποχή που οι ανάγκες ήταν μεγάλες και τα χρήματα δεν περίσσευαν.

Iσως, λοιπόν, η φετινή Κοζανίτικη Αποκριά μέσα στην κρίση, μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς.

της Ιωάννας Κωσταρέλλα
από την εφημερίδα “Ο Χρόνος”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.