Πασίγνωστοι Θεσσαλονικείς στο μαφιόζικο κύκλωμα που εξάρθρωσε η Αστυνομία!

astinomia_faros_anamenosΤα πάνω – κάτω έφερε στη συμπρωτεύουσα η τεράστια αστυνομική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες 17/01/2012.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στην εξάρθρωση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων με πολυάριθμες υποθέσεις εκβιασμών, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί, με την αυτόφωρη διαδικασία, 52 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος και ένας υπάλληλος Π.Α.Ε. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Μέλη του κυκλώματος, που είναι αδέρφια, είχαν καταθέσεις 5 εκατομμυρίων ευρώ στο όνομα τους στην Ελβετία.

Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ – ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές απο την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, εγκέφαλος της σπείρας φέρεται να είναι ένας πασίγνωστος επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, ο οποίος είναι κουμπάρος με άτομο που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Μαζί με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σπείρας συνελήφθη και ένας ακόμη γνωστός επιχειρηματίας της πόλης που έχει εργοστάσιο με σφολιάτες.

Ο δημοσιογράφος που έχει συλληφθεί είναι πασίγνωστος τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και εργαζόταν στην κρατική τηλεόραση, ενω τώρα φέρεται να έχει τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας. Ο ρόλος του ήταν να βρίσκει με ποιο τρόπο θα γίνει η νομιμοποίηση εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ που κατάγεται από τη Βέροια έχει κατα το παρελθόν αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση ως εφοριακός, είναι μέλος μεγάλου κόμματος και ανήκει στο περιβάλλον γνωστού πολιτικού.
Το ΣΔΟΕ μάλιστα με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι συνεργάστηκε με την αστυνομία για να εντοπιστεί ο επίορκος εφοριακός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο απότακτος αστυνομικός είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ ένας αστυνομικός που κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος υπηρετεί στο Α.Τ του Λευκού Πύργου.

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ:

– Η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις 4 εγκληματικές οργανώσεις,
– Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
– Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).
– Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
– Εξακριβώθηκαν ιδιώτες και καταστήματα – επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
– Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Τα μέλη της μίας μόνο εγκληματικής οργάνωσης όπως προέκυψε από την έρευνα απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά. Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης..

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
newsit

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.