Τετάρτη 14/12 εκλογές της ΕΛΜΕ Κοζάνης



elme_kozanis_se_poreia34534Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενορχήστρωσε και προώθησε το μεγαλύτερο ξεθεμελίωμα κάθε κοινωνικού δικαιώματος που είχε κερδίσει μεταπολεμικά ο κόσμος της εργασίας. Ωστόσο σήμερα, το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», που αποτέλεσε την αιχμή της κυβερνητικής ρητορείας όλο αυτό το διάστημα, φαντάζει τραγικά ειρωνικό, γιατί και με το μνημόνιο η κοινωνία γύρισε πολλά χρόνια πίσω και το χρέος συνεχίζει ακάθεκτο να αυξάνει. Την ίδια στιγμή ωστόσο που οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, το μεγάλο κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν από την κρίση και από τα μέτρα των κυβερνήσεων.

Έχουν καταρρεύσει πλέον όλοι οι μύθοι που είχαν δήθεν οδηγήσει στο «μονόδρομο» της τρόικας. Ο μύθος του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα, των παχυλών αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, του «μαζί τα φάγαμε» ήταν τελικά το άλλοθι για την

διάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, την κατεδάφιση κάθε κοινωνικής κατάκτησης, την κινεζοποίηση μισθών-εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Το 48ωρο απεργιακό διήμερο 19-20 Οκτωβρίου με τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, και σε επαρχιακές πόλεις όπως η Κοζάνη και η έκρηξη οργής και αγανάκτησης του λαού στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου ήταν η χαριστική βολή, που οδήγησε στην «μεταβατική συγκυβέρνηση» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ. Με έναν πρωθυπουργό εκπρόσωπο των τραπεζών και των μεγάλων συμφερόντων. Όλα τα κόμματα που δύο χρόνια τώρα στηρίζουν την πολιτική του Μνημονίου έσπευσαν να συνεργαστούν για την «εθνική σωτηρία», δηλαδή, τη στήριξη ντόπιων και ξένων τραπεζιτών, εφοπλιστών και μεγάλων επιχειρήσεων, στις πλάτες εργαζομένων και ανέργων.

Τα «αντιμνημονιακά» φύλλα συκής έπεσαν
Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν θα μείνει έξω απ’ την «σωτηρία» της συγκυβέρνησης. Οι εξαγγελίες για συνέχιση των «συγχωνεύσεων» σχολικών μονάδων, οι πιέσεις για υπεράριθμα τμήματα, η αύξηση του ωραρίου μας, αν υλοποιηθούν θα έχουν σαν αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες συνάδελφοι χωρίς ωράριο ώστε να μπούμε και μείς σε διαδικασία εφεδρείας. Επιτροπές αξιολόγησης, όπως προβλέπει το Νέο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο θα αναλάβουν, με την απειλή του μισθού, να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης στο ξεπούλημα της εκπαίδευσης. Το «νέο» σχολείο της Αγοράς στηρίζεται στη λογική της παροχής αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, στην εδραίωση των «αξιών» της «αγοράς» και του ανταγωνισμού.

Οι ηγεσίες των συνδικάτων, οι κυρίαρχες παρατάξεις της ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ μέσα στα συνδικάτα ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν τους αναγκαίους αγώνες. Έχουν μάθει, χρόνια τώρα, να αρκούνται στις ψήφους, στις καρέκλες, στους αντιπροσώπους, έχουν μάθει να χτίζουν πολιτικές και κομματικές καριέρες μέσα από τα σωματεία. Αυτή την κρίσιμη περίοδο επιλέγουν να σταθούν με το στρατόπεδο των δυνάμεων της συγκυβέρνησης, των μνημονίων, της εφεδρείας.

Χρειάζεται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να παλέψουν για τη μαζικοποίηση των σωματείων, των συνελεύσεων και να οργανώσουν την αντίσταση τους, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές. Για να χτίσουμε ένα σωματείο ενεργό, δραστήριο, μαχητικό, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των συναδέλφων. Οι επιτροπές αγώνα, τα απεργιακά ταμεία, οι πρωτοβουλίες των συλλόγων διδασκόντων, η μέγιστη δυνατή ενότητα όσων παρατάξεων και συναδέλφων θέλουν να αντισταθούν, είναι όροι για να οργανώσουμε νικηφόρους αγώνες. Οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάπτυξη ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, μαθητών-εκπαιδευτικών-γωνιών, που θα ενισχύσει τον πανεργατικό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και κάθε επίδοξου εκφραστή της.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14/12 – 10Π.Μ. – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ  ΕΝΩΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ!

 

«Εναλλακτική Κίνηση Εκπαιδευτικών»«Αριστερή Κίνηση Εκπαιδευτικών»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.