Κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοίκων της Μαυροπηγής διαπιστώνουν οι επιστήμονες του Α.Π.Θ.



 

Στα όριά του βρίσκεται ο οικισμός της Μαυροπηγής, ενώ οι γεωλόγοι-σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ., η οποία έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο τη μελέτη του ρήγματος της Μαυροπηγής, το φαινόμενο έχει πάρει ευρεία διάσταση και η έκτασή του έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε έναν μόλις μήνα.
«Μέσα σε 40 μέρες που μεσολάβησαν από την πρώτη μας μέτρηση, τη μέτρηση του Σεπτεμβρίου, υπάρχει μια υψομετρική διαφορά και στις δύο πλευρές, γύρω στα 15 εκατοστά» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Θεόδωρος Τσάπανος.
Η τελευταία, μάλιστα, κατολίσθηση του Οκτωβρίου επέτεινε το φαινόμενο. Ο ρυθμός μετακίνησης των εδαφών στην περιοχή ήταν κάτω από ένα εκατοστό την ημέρα, ενώ τώρα ο ρυθμός αυξήθηκε στα 2 εκατοστά την ημέρα. Σύμφωνα με τον κ. Τσάπανο ήδη από το καλοκαίρι οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει συνθήκες ευνοϊκές για κατολίσθηση που θα επηρέαζαν τη γύρω περιοχή και επισήμαναν ότι τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα δεν είναι τυχαία. «Το πράγμα έχει ξεφύγει» δήλωσε ο κ. Τσάπανος.
Σε ότι αφορά στο πιεστικό θέμα της μετεγκατάστασης, ο καθηγητής είναι ξεκάθαρος «η μετεγκατάσταση έπρεπε να είχε γίνει χθες» και πρόσθεσε «δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά».
Η επιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς επιδρούν άμεσα στον οικισμό. Σε ανακοίνωση, μάλιστα, που εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίζουν πως παρά το ότι το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ήδη ολοκληρωθεί, αισθάνονται την ηθική υποχρέωση να τονίσουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο κ. Τσάπανος, μάλιστα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κανείς από τις αρχές δεν ήρθε σε επαφή με τον ίδιο ή κάποιο από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση.
Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής μετρούν αντίστροφα μέχρι την επόμενη κακή εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι τριγμοί που ακούγονται καθημερινά είναι όλο και πιο έντονοι. Πρόσφατα κατά τη διάρκεια επιδιόρθωσης του δικτύου ύδρευσης διαπιστώθηκε ότι οι αγωγοί είχαν σπάσει στα σημεία που εφάπτονται με το ρήγμα.
«Ο κίνδυνος είναι άμεσος και απαιτείται ο κάθε φορέας να επισπεύσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του, ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού» δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Μαυροπηγής Τάσος Εμμανουήλ.
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.