Ενα ενιαίο πολιτιστικό προϊόν προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας- Κόντρα για τις χρηματοδοτήσεις



ditiki_makedonia_map234Τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης στην οποία θα καταγραφεί όλο το πολιτιστικό υλικό της περιοχής που υπήρχε εδώ και χρόνια καταχωνιασμένο και αναξιοποίητο και είχε υποστεί καταστροφές προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που χαρακτηρίζει μεγάλη την ανταπόκριση των πολιτιστικών φορέων στην προσπάθειά της να τους προσεγγίσει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, παλιά εργαλεία, φορεσιές, παραδοσιακές στολές, λαογραφικές συλλογές ακόμη και παλαιοντολογικά ευρήματα θα ενοποιηθούν σε ένα κοινό πολιτιστικό προϊόν ώστε να μην παρουσιάζονται στο εξής αποσπασματικά αλλά συνολικά.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των παρατάξεων του Συμβουλίου για τις χρηματοδοτήσεις των πολιτιστικών φορέων. Για το συγκεκριμένο θέμα, η μείζων αντιπολίτευση κάνει λόγο για έλλειψη σχεδιασμού στις χρηματοδοτήσεις ενώ σχετική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσε ο περιφερειακός της σύμβουλος, Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Παπαϊορδανίδης, σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή δίνονται χρήματα στους πολιτιστικούς φορείς με έναν αποσπασματικό τρόπο και χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός. Επιπλέον γνωστοποιεί ότι στην αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα καταθέσει πρόταση για την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων στην περιοχή και τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη του τόπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα πρέπει να συναποφασίζουν την πραγματοποίηση ενός πολιτιστικού γεγονότος με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η προσφορά του στην τουριστική κίνηση της περιοχής και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχορηγήσεις των πολιτιστικών συλλόγων ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια ευρώ για έναν χρόνο μόνο στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης. Για το 2011, μέχρι σήμερα, το αντίστοιχο ποσό φτάνει τις 160.000 ευρώ περίπου και για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας» απαντά, από την πλευρά του, ο κ. Κοσματόπουλος και σημειώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια στον τομέα του πολιτισμού. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση των πολιτιστικών φορέων στην προσπάθεια που ξεκίνησε η διοίκηση της Περιφέρειας εδώ και δύο μήνες για συνεργασία μαζί τους. Σημειώνει, τέλος, ότι στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδιασμού, προωθείται η δημιουργία ενός χώρου όπου θα εκτίθενται όλα τα εκθέματα που έχουν συγκεντρώσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.