Δωρεάν πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου καρκίνου του μαστού σε περιοχές του νομού Κοζάνης



 

Το δωρεάν πρόγραμμα προσυμπτωματικού προληπτικού ελέγχου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες της περιοχής παρουσίασαν το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας η διοικήτρια του Νοσοκομείου Τάσα Μπούρτσου, η πρόεδρος του συλλόγου «¢λμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης Ελένη Ντελιοπούλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Βασίλη Καραπίντσιος και ο παθολόγος-ογκολόγος Μιχάλης Ανθόπουλος.
Η κ. Μπούρτσου ανακοίνωσε την προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου μέσω του ΕΣΠΑ στο Μποδοσάκειο, στο πλαίσιο της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.  Η διοικήτρια του νοσοκομείου καλωσόρισε την έλευση της κινητής μονάδας του Θεαγένειου και την πρόεδρο του συλλόγου Άλμα Ζωής και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του συλλόγου στην προστασία της υγείας των γυναικών. «Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από τις γυναίκες της περιοχής πριν καν ανακοινωθεί επίσημα, ενώ το τηλεφωνικό μας κέντρο κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα» δήλωσε η κ. Μπούρτσου, η οποία ανακοίνωσε ότι θα γίνει  προγραμματισμός δράσης και για το 2012 σε συνεργασία με το ¢λμα Ζωής.
 
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συλλόγου ¢λμα Ζωής Ελένη Ντελιοπούλου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου της Θεσσαλονίκης που έχει τρία χρόνια πορείας και επισήμανε τη θερμή υποδοχή που έτυχε από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν ελλείψεις, γεγονός που μας προβλημάτισε για το τι γίνεται πιο έξω. Πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα των γυναικείων συλλόγων που επιθυμούσαν ενημερωτική ομιλία σχετικά με την πρόληψη και τη δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας μέσω κινητής ομάδας. ¸τσι, κάναμε σχεδιασμό, ώστε να ζητήσουμε από το Θεαγένειο να έρθει εδώ» τόνισε η κ. Ντελιοπούλου. Η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και προέτρεψε μέσα από την αφήγηση της προσωπικής της εμπειρίας «όλες τις γυναίκες από τα 40 και πάνω να βάλουν στο πρόγραμμά τους τη μαστογραφία».
Ο πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας κ. Καραπίντσιος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για «τη χειρονομία ζωής» όπως τη χαρακτήρισε, ενώ από την πλευρά του ο παθολόγος ογκολόγος του Μποδοσάκειου Μιχάλης Ανθόπουλος επισήμανε ότι  η πρόληψη απαιτεί τη συμμετοχή του γυναικείου πληθυσμού και δήλωσε πως «η πόρτα του νοσοκομείου και του τμήματος είναι ανοιχτή».
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει κλινική εξέταση μαστού από έμπειρους γιατρούς του Α.Ν. Θ. Θεαγενείου και μαστογραφία. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαϊδα, τα Σέρβια, το Τσοτύλι, τη Σιάτιστα και το Δρέπανο.
Παράλληλα το Σάββατο   12/11/11 στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ομιλία στο πνευματικό κέντρο της Πτολεμαϊδας με θέμα: «Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε τον Καρκίνο του Μαστού» με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες ώστε να αντιληφθούν την αξία της Πρόληψης έγκαιρης διάγνωσης. Ομιλητές θα είναι οι γιατροί κ. Σιμπιλίδης Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Θεαγενείου, τμήμα μαστού και ο κ. Ανθόπουλος Μιχάλης Παθολόγος – Ογκολόγος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, οι οποίοι θα μιλήσουν για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η κ. Καλουτά, ψυχολόγος του Συλλόγου θα μιλήσει για τους «Ανασταλτικούς Παράγοντες Πρόληψης» και την ομιλία θα κλείσει η Πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας για την προσωπική της εμπειρία.
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.