Τα 5 διατροφικά βήματα κατά των εποχιακών ασθενειών



diatrofi_se_sxima_kardiasΟι παππούδες μας ισχυρίζονταν ότι: ‘Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα..’. Μπορεί η διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο να κρυώσουμε ή να κολλήσουμε γρίπη; η απάντηση είναι, ναι. Η σωστή διατροφή, παράλληλα με το σωστό τρόπο ζωής μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας θωρακίσει ενάντια στις εποχιακές ασθένειες. Το κλειδί για την πετυχημένη άμυνα του οργανισμού είναι να μην περιμένουμε να αρρωστήσουμε ώστε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, αλλά να τροποποιήσουμε η διατροφή και τον τρόπο ζωής πριν κολλήσουμε γρίπη ή κρυώσουμε.

Βήμα 1ο Βασιστείτε στα τρόφιμα και όχι σε συμπληρώματα διατροφής
Τα τρόφιμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι τα συμπληρώματα διατροφής για να αντιμετωπίσουμε επικείμενες ασθένειες, καθώς τα τρόφιμα παρέχουν σίγουρα στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και μάλιστα πληθώρα αυτών και σε διάφορους συνδυασμούς. Αρχικά, η απορρόφηση του κάθε θρεπτικού συστατικού αποτελεί μία ιδιαίτερη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, π.χ. για την απορρόφηση του Ασβεστίου απαιτείτε η παρουσία της Βιταμίνης D. Σε όποιο τρόφιμο υπάρχει Ασβέστιο υπάρχει και Βιταμίνη D, η οποία εξασφαλίζει την απορρόφηση του. Έτσι λοιπόν, από τα συμπληρώματα δεν μπορείς να εξασφαλίσεις την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν. Δεύτερον, με τα συμπληρώματα υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας. Τα θρεπτικά συστατικά όπως έχουν ένα κατώτερο όριο πρόσληψης έχουν και ένα ανώτερο και πολλά αυτό αυτά σε υπερβολικές δόσεις μπορούν να γίνουν τοξικά. Για παράδειγμα η υπερβολική πρόσληψη Βιταμίνης C μπορεί να αποφέρει γαστρεντερικές διαταραχές και πέτρες στα νεφρά.

Βήμα 2ο Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Όλοι γνωρίζουμε ότι η Βιταμίνη C είναι ένα από τις πιο βασικές βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλα αυτά, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μόνο Βιταμίνης C δεν έχει τα αποτελέσματα που αναμέναμε στη πρόσληψη των ασθενειών. Αυτό που φαίνεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, είναι ο συνδυασμός της Βιταμίνης C με τις Βιταμίνες Α και Ε, βιταμίνες που εντοπίζονται αντίστοιχα σε φρούτα και λαχανικά. Συμπερασματικά δεν πρέπει να βασιστούμε μόνο σε μία βιταμίνη (την C), αλλά να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά ώστε ν παίρνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών.

Βήμα 3ο Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Παράλληλα με την αύξηση των φρούτων και των λαχανικών μην ξεχνάτε να κάνετε και στα υπόλοιπα τρόφιμα που τρώτε σωστές επιλογές. Μια ισορροπημένη διατροφή σημαίνει άπαχο κρέας & πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια με μέτρο, και σου παρέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία για την καλύτερη υγεία.

Βήμα 4ο Μην αμελείς τις πρωτεΐνες
Οι πρωτεϊνικές πηγές όπως το άπαχο κρέας & τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επιπρόσθετα, η έλλειψη σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικά που εντοπίζονται στα παραπάνω τρόφιμα, έχουν αισθητή επίδραση της σωστή άμυνα του οργανισμού.

Βήμα 5ο Απέφυγε τα ανθυγιεινά τρόφιμα
Το να έχουμε στη διατροφή μας, συχνά, τρόφιμα φτωχής διατροφικής αξίας, δεν βοηθά σίγουρα στην προαγωγή της καλύτερης υγείας. Ας μείνουμε, λοιπόν, μακριά από “κενά” τρόφιμα, αφού δεν μας παρέχουν τίποτα, και παράλληλά παίρνουν τη θέση θρεπτικών επιλογών.

Τέλος, μην ψάχνετε μαγικά τρόφιμα τα οποία θα σας θωρακίσουν με το που καταναλώσετε μια μπουκιά. Η λύση είναι να βρείτε το μέτρο και να το κάνετε τρόπο ζωής…

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.