Διατροφή για γερά δόντια!



dontia_xamogelo_200200Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών. Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα με σωστές επιλογές τροφίμων μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων όπως τερηδόνα, διάβρωση του σμάλτου κ.τ.λ.. Από τη σωστή διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, στη σωστή διατροφή του παιδιού, όταν σχηματίζει τα δόντια κατά παιδική ηλικία, αλλά και την εφηβεία όλα μετέχουν στη κατάλληλη ανάπτυξη των δοντιών και για την εξασφάλιση της μέγιστης οστικής πυκνότητας.

Το σύγχρονο διατροφικό μοτίβο που περιέχει πληθώρα τροφίμων πλούσια σε σάκχαρα, αλλά και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής με την πίεση χρόνου αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την δημιουργία του κατάλληλου υποβάθρου ανάπτυξης των βακτηριδίων της στοματικής κοιλότητας και την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων. Η συνολική κατανάλωση σακχάρων, καθώς και η συχνότητα των γευμάτων αποτελούν κύριοι άξονες οι οποίοι δυσχεραίνουν τα προβλήματα, καθώς δεν επιτρέπουν την εξισορρόπηση του pH της στοματικής κοιλότητας για την επιτυχή εξουδετέρωση των βακτηριδίων στόματος (όξινο pH ενισχύει τη δράση των βακτηριδίων, βασικό τα εμποδίζει).

Τρόφιμα που ενισχύουν την υγεία των δοντιών
Γάλα Το αγελαδινό, κυρίως, γάλα δρα προστατευτικά για τα δόντια καθώς περιέχει πολλούς παράγοντες που ευνοούν την υγεία αυτών όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και την πρωτεΐνη του γάλακτος την καζεΐνη. Επιπρόσθετα, το γάλα έχει βασικό pH και βοηθά στην εξισορρόπηση του pH στόματος.

Τυρί Το τυρί εμποδίζει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων αρχικά άμεσα μέσω της αυξημένης έκκρισης σιέλου με επακόλουθο την εξισορρόπηση του pH στόματος, και έμμεσα καθώς το τυρί, τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο, αυξάνει την περιεκτικότητα ασβεστίου στο στόμα, ιχνοστοιχείο το οποίο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον το λίπος που περιέχεται στο τυρί μειώνει τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια των δοντιών.

Διατροφικές συμβουλές για γερά δόντια
Αν και για την βέλτιστη υγεία των δοντιών οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, αλλά παράλληλα κάποια διατροφικά μέτρα μπορούν να  βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των οδοντικών προβλημάτων.
•    Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, ιδιαίτερα τροφίμων με κολλοειδή υφή ή μαστιχοειδή τρόφιμα.
•    Μειώστε τη χρονική διάρκεια που καταναλώνετε τα σνακ σας, καθώς όση περισσότερη ώρα κάνουμε να καταναλώσουμε ένα σνακ, τόση περισσότερη ώρα τα δόντια μας είναι εκτεθειμένα σε υπόβαθρο φιλικό για τα βακτήρια. Παραδείγματος χάρη, ένα σακουλάκι δημητριακά πρωινού καταναλώστε τα όλα μαζί με την μία, παρά κομμάτι κομμάτι μέσα σε μία ώρα.
•    Επιλέξτε ωμά λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή τυρί για σνακ.
•    Αποφύγετε τα ροφήματα με ανθρακικό. Το ανθρακικό προκαλεί διάβρωση του σμάλτου, όταν καταναλώνονται σε αυξημένες ποσότητες, πρωταρχική κατάσταση κινδύνου για τη διατάραξη της υγείας των δοντιών.
•    Αποφύγετε τα ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη ή τα ροφήματα με ανθρακικό ανάμεσα στα γεύματα, αλλά και γενικότερα.
•    Μαζί με το γεύμα σας καταναλώστε γάλα, γιαούρτι ή τυρί έτσι ώστε να εξισορροπήσετε το pH του στόματος σας, και να προστατεύσετε τα δόντια σας.
•    Πριν κοιμηθείτε βουρτσίστε σωστά τα δόντια σας και μην καταναλώσετε τίποτα από εκεί και πέρα, καθώς το βράδυ παράγετε λιγότερο σάλιο από τον οργανισμό.
•    Χρησιμοποιήστε καλαμάκι για τα ροφήματα σας. Τα ροφήματα που καταναλώνονται με καλαμάκι έρχονται σε μικρότερη επαφή με τα δόντια με αποτέλεσμα να διαβρώνονται λιγότερο.
•    Μετά το γεύμα μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη έτσι ώστε να παραχθεί περισσότερο σάλιο και να εξουδετερώσει το pH στη στοματική κοιλότητα.

*Με τη συνεργασία του Σιδηρόπουλου Γ. Παναγιώτη, Ειδ. Ορθοδοντικού, μέλος της Ορθοδοντικής Εταιρίας Ελλάδος και της Διεθνούς Ορθοδοντικής Εταιρίας. (www.dr-smile.gr)

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.