Χωρίς εκπλήξεις οι εκλογές στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας



ditiki_makedonia_poleis_xartis345636Με την εκλογή των 9 Δημοτικών Συμβούλων που θα συμμετέχουν στο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση του νέου οργάνου.

Πρώτη δύναμη στις εκλογική διαδικασία  των αυτοδιοικητικών αναδείχθηκε  η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία με 67 ψήφους και 5 έδρες έναντι 51 ψήφων και 4 εδρών του Αυτοδιοικητικού Κινήματος που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, 3 της Λαικής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) και 1 του ανεξάρτητου υποψηφίου Λ. Ιωαννίδη.

Οι 9 σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι  Μενέλαος Μακρυγιάννης, ¢ννα Νανοπούλου, Καραστέργιος Δημήτριος, Τερζόπουλου Μαρία και Λουκάς Δημήτριος από την Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση και από το Αυτοδιοικητικό Κίνημα  οι Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος, Μαυροματίδης Δημήτρης, Σταμπουλούς Βασίλειος και Φραγκουλίδης Σταύρος .

Για την ΚΕΔΕ εκλέχτηκαν οι Λιάντσης Κωνσταντίνος, Ρίζου Ζαχαρούλα, Νανοπούλου Αννα, Ασπρίδης Αιμίλιος, Κώστας Κυτίδης.

Ετσι,  το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη συνεδρίαση του  Διοικητικού  Συμβουλίου του νέου οργάνου  τις επόμενες μέρες για την εκλογή Προέδρου που εκτός των 9 Δημοτικών Συμβούλων, συμμετέχουν και οι 12 Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παρατάξεων ο συσχετισμός δυνάμεων των στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι 12 για την Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση και 9 για το Αυτοδιοικητικό Κίνημα.

Οσον αφορά στη διεκδίκηση της προεδρίας του νέου οργάνου, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η υποψηφιότητα του  Δημάρχου  Κοζάνης Λάζαρου Μαλουτα,  που έχει και το επίσημο  χρίσμα. Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κοζάνης  σημείωσε πως “μεγάλο ζητούμενο για τους αυτοδιοικητικούς είναι   να εργαστούμε συλλογικά προκειμένου να προωθήσουμε τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και της τοπικής ανάπτυξης που είναι κυρίαρχα”.

Στο χώρο της  Νέας Δημοκρατίας  έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι Πρόεδροι του νέου οργάνου οι Δήμαρχοι Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσιδης και Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, με κανέναν από τους τρεις μέχρι τώρα να φαίνεται να κάνει πίσω.

“Θέλουμε να υπάρχει μια οργανωμένη φωνή από την αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε όλα τα προβλήματα και να βρούμε τις λύσεις. ¸χω δηλώσει πως ενδιαφέρομαι για πρόεδρος και αν δεν δω κάποιο μήνυμα που να είναι απογοητευτικό θα συνεχίσω” τόνισε η Δήμαρχος Εορδαίας ενώ ο Δήμαρχος Γρεβενών σημείωσε πως “είμαστε μια ομάδα στην Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση και μετά τη εκλογική διαδικασία θα δούμε το θέμα της προεδρίας  όλοι μαζί”. Τέλος ο Δήμαρχος Φλώρινας υποστήριξε πως “επιμένω να είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος  αλλά αυτό θα το δείξει η πορεία”.

Επικριτικοί για το νέο όργανο ήταν ο υποψήφιος της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κοζάνης Λ. ιωαννίδης  και της Λαικής Συσπείρωσης Γ. Μητσιάκος. “Επιλέξαμε να κατεβούμε στις εκλογές, για συμβολικούς περισσότερο λόγους ώστε να δείξουμε πως δεν μπορεί κάποιοι να ταυτίζονται ακόμη σε κομματικές στοιχίσεις αλλά και  να δείξουμε πως αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπει να εκφράζεται η βούληση των πολιτών αξιοκρατικά και αντιπροσωπευτικά ενώ  δεν προωθεί την τοπική αυτοδιοίκηση” ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης ενώ ο κ. Μητσιάκος δήλωσε πως “είμαστε αντίθετοι σε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί και αυτό το νέο όργανο δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρει την αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης στην τοπική κοινωνία”.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.