Είμαστε όλοι… «πειρατές» – «Πάει σύννεφο» το κλεμμένο λογισμικό!

computer_pliktrologio0870

Σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως (47%) αποκτούν το λογισμικό τους με παράνομο τρόπο, σε μόνιμη ή τακτική βάση.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες δε τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με την πιο αναλυτική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε χρήστες Η/Υ, σχετικά με τη συμπεριφορά και τη στάση τους απέναντι στην πειρατεία λογισμικού και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos Public Affairs, εκ μέρους της Business Software Alliance (BSA) – διεθνούς οργανισμού, που εκφράζει τις απόψεις της βιομηχανίας εμπορικού λογισμικού, και απευθύνθηκε σε περίπου 15.000 χρήστες Η/Υ σε 32 χώρες, πραγματοποιώντας 400 έως 500 προσωπικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε κάθε χώρα.

Η πλειοψηφία των χρηστών στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποκτούν συστηματικά το λογισμικό τους με… παράνομα μέσα, όπως είναι η αγορά μίας άδειας χρήσης για ένα πρόγραμμα λογισμικού και η μετέπειτα εγκατάστασή του σε πολλαπλούς υπολογιστές ή το κατέβασμα (download) προγραμμάτων από δίκτυα ανταλλαγής (peer to peer), εκφράζοντας, ωστόσο, την υποστήριξή τους στις αξίες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό τακτικών πειρατών, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, που μελετήθηκαν και ακολουθούν η Νιγηρία, το Βιετνάμ, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Η μελέτη καταδεικνύει, επίσης, ότι στις αναπτυσσόμενες αγορές σημαντικό ποσοστό των πειρατών λογισμικού πιστεύει λανθασμένα πως ορισμένοι τρόποι απόκτησης λογισμικού είναι παράνομοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι η πειρατεία αποτελεί κοινή πρακτική και πως είναι μάλλον απίθανο να πιάσουν τους πειρατές λογισμικού.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι λαμβάνοντες τις επιχειρηματικές αποφάσεις παρουσιάζουν συμπεριφορές και εκφράζουν απόψεις, που συμπίπτουν με εκείνες άλλων χρηστών Η/Υ.

newsit

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.