Έχουν άραγε ιαματικά λουτρά τα Γρεβενά;



ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΙΒΩΤΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα δώρα της φύσης στο νομό μας, βρεθήκαμε στα Ιαματικά Λουτρά της Κιβωτού.

Τα λουτρά Κιβωτού βρίσκονται 4 χλμ. ΒΒΔ της Κιβωτού στο δρόμο προς Νεάπολη, και απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τη γέφυρα που αποτελεί διοικητικό όριο των νομών Γρεβενών – Κοζάνης, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Πραμόριτσα, δίπλα στον εθνικό δρόμο Γρεβενών-Κιβωτού –Νεάπολης-Καστοριάς.

Η προέλευση του νερού είναι μετεωρική και η θερμοκρασία των 15,5ο C το κατατάσσει στην κατηγορία των ψυχρών μεταλλικών.

Σύμφωνα με την έκθεση του έργου: Αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων, της Ελληνικής Θερμαλιστικής Εταιρείας με ημερομηνία 12-09-2008, λαμβάνοντας υπόψη τις χημικές αναλύσεις, οι πηγές Κιβωτού ταυτοποιήθηκαν και το νερό χαρακτηρίζεται ως : Μετεωρικό, Ψυχρό,  Οξυανθρακούχο, Χλωριούχο, Υδοθειούχο, Βρωμιούχο, Ασβεστιούχο, Μαγνησιούχο, Ολιγομεταλλικό, Υποτονικό, Ασθενώς Ραδιενεργό, Ιαματικό Νερό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των πηγών της Κιβωτού είναι ευρύτερα γνωστές τουλάχιστον εδώ και έναν αιώνα.

Μαρτυρίες κατοίκων μας οδηγούν  στην αρχή του 20ου αιώνα.

Η χρήση των ιαματικών νερών Κιβωτού γινόταν μέχρι πρόσφατα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή οι ασθενείς ζέσταιναν το νερό επί τόπου σε καζάνια και στη συνέχεια λούζονταν σε βαρέλια που έφερναν μαζί τους.

Επισκέπτες   που θεραπεύτηκαν στις πηγές συνήθως άφηναν (κρεμούσαν) κάποιο ρούχο τους στα γύρω δέντρα, ανάλογα με το ποιο μέλος του σώματός τους θεραπεύτηκε.

Έτσι και σήμερα επισκεπτόμενοι το χώρο βλέπουμε κρεμασμένα σε δέντρα γύρω από τις πηγές μπλουζάκια, φανελάκια κλπ, που μαρτυρούν τις θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα το υδροθειούχο νερό αναβλύζει από δυο γεωτρήσεις σε ένα φυσικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται  με τρόπο που να αναδεικνύει τα φυσικά κάλλη της περιοχής χωρίς να την αλλοιώσει.

 

Με την έμπρακτη συμμετοχή των μελών του   Δ.Σ. τον Ιούλιο 2009 λειτούργησε η παραπάνω απεικονιζόμενη πισίνα, οι διαστάσεις τις οποίας είναι περίπου 12 Χ 6 μ.

Είχε προηγηθεί η κατασκευή τριών  μικρών πισινών διαμέτρου 2μ. η καθεμία.

Τόσο οι μικρές όσο και η μεγάλη πισίνα βρήκαν μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να επισκέπτονται καθημερινώς το χώρο Πάρουτλου στην Κιβωτό πολλές δεκάδες  επισκεπτών, αναζητώντας δροσιά και ανακούφιση κατά τις θερμές μέρες του καλοκαιριού και όχι μόνο.

Για όσους επιθυμούν τα ζεστά λουτρά, υπάρχουν ξύλινα σπιτάκια με μέγεθος 2,5μ Χ 2,5μ, που λειτουργούν ως ατομικά λουτρά, με ζεστά νερά.

Ο πρόεδρος του Τοπικού Κιβωτού, κ. Ευθυμιάδης Μπάμπης φρόντισε, ώστε να καθαριστεί η γύρω περιοχή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαρεί τις αναλλοίωτες φυσικές ομορφιές της περιοχής  που τον καλούν να τις εξερευνήσει, είτε μέσω περιπάτου πλάι στο ποτάμι, οδηγώντας τον στο κοντινό δασάκι, είτε μέσω ποδηλάτου στο ήσυχο τοπίο.

Η χρήση των εγκαταστάσεων αποτελεί τον πρόδρομο για την κατασκευή ενός μεγάλου θερμαλιστικού κέντρου, απαίτηση των κατοίκων της Κιβωτού, που αρχίζει να γίνεται πεποίθηση ότι μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω της έμπρακτης υποστήριξης του Δημάρχου Γρεβενών, κ. Κουπτσίδη Δημοσθένη, όπως και τη θέρμη και το πάθος με το οποίο εργάζεται το Δ.Σ. του Συλλόγου Ιαματικών πηγών Κιβωτού, με πρόεδρο τον κ. Καραίορδανίδη Ελευθέριο, αλλά και της γενικότερης υποστήριξης των απανταχού Κιβωτιανών.

Επισκέπτες των Ιαματικών πηγών, τόσο κάτοικοι των Γρεβενών και της Κοζάνης όσο και ετεροδημότες που βρέθηκαν στην Κιβωτό,  έμειναν ενθουσιασμένοι από το έργο που παρήγαγε ο Σύλλογος μέσα στα 3 χρόνια ύπαρξής του (η ιδρυτική γενική συνέλευση ήταν 16 Αυγούστου 2008).

 

 

Φυσικοϊατρικά χαρακτηριστικά των ιαματικών πηγών Κιβωτού στο Δήμο Γρεβενών

που συνέταξαν οι :

Ζήσης   Αγγελίδης Δρ. Υδρογεωλόγος

Νικ. Καραμίτσιος Ιατρός 

Μανασσής Μήτρακας Δρ. Χημικός Μηχ/κός

 

Έχοντας υπόψη τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού της πηγής η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται αναφέρεται ως θειούχο -αλκαλικών γαιών.

Το υδρόθειο που συμμετέχει στο χημισμό από δέκατα των mg μέχρι πάνω από 100 mg προσδίδει στο νερό εκείνες τις βιολογικές ιδιότητες που είναι χαρακτηριστικές αυτού του αερίου και κυριαρχούν στις ιδιότητες των υπολοίπων στοιχείων.

Τα θειούχα υποτονικά νερά διεθνώς χρησιμοποιήθηκαν στην ποσιθεραπεία, στην Εισπνοθεραπεία και στις πλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, στην Ιατρική Υδρολογία ή από συγγράμματα για τα θειούχα νερά τύπου Κιβωτού, έχουμε τα εξής:

Εσωτερική Υδροθεραπεία Χολολιθίαση 

Η ποσιθεραπεία αποτελεί, από πολύ παλιά, προσφιλή μέθοδο θεραπείας της χολολιθίασης.

Μηχανισμός δράσης: Το θείο, που αποτελεί το δραστικό στοιχείο, επιδρά στο ηπατικό κύτταρο α) προάγοντας την γλυκογένεση β) προστατευτικά, έναντι της υποκυτταρικής εκφύλισης και γ) εμποδίζοντας την υπερβολική εναπόθεση λίπους.

Παθήσεις του εντέρου: Τα θειούχα – θειοασβεστούχα νερά ενδείκνυνται α) στις κολίτιδες που οφείλονται σε αμοιβάδες β) στις κολίτιδες που συνοδεύονται από διαταραχές της λειτουργίας του ήπατος και γ) που οφείλονται σε χρόνια δηλητηρίαση από μόλυβδο ή υδράργυρο.

Εκφυλιστικές αρθροπάθειες: Η δράση των θειούχων νερών είναι αναλγητική και μυοχαλαρωτική.

Δερματολογικές παθήσεις: Τα θειούχα νερά ενδείκνυνται, με εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών μεθόδων (μπάνιο, ψεκασμός), για παθήσεις όπως κνησμοί αιδοίου – πρωκτού, ψωρίαση, νεανική ακμή, συνέπειες εγκαυμάτων, ιχθύαση, ροδόχρους ακμή.

Εισπνευσιοθεραπεία (Εισπνοθεραπεία)

Σύμφωνα με τον Μ. Χολέβα (1990), τα θειονατριούχα -θειοασβεστούχα – θειοχλωριούχα νερά που η δράση τους οφείλεται στην παρουσία του υδρόθειου, ενδείκνυνται στις χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος.

Ο τρόπος θεραπείας εφαρμόζεται με κατάλληλες συσκευές υδροθεραπείας. Το νερό μετατρέπεται σε σταγονίδια και εκτοξεύεται με δύναμη στις αεροφόρους οδούς.

Συνοψίζοντας, το θειούχο, ΗΟΟ3 – Να – Ο& – Ο – Μ3 – Κ – 5, υποτονικό νερό της Κιβωτού είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, με ιατρική επιμέλεια και σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, για παθήσεις όπως:

  • Αρθροπάθειες
  • Παθήσεις του μυοσκελετικού
  • Δερματολογικές παθήσεις
  • Ήπατος και χοληφόρων
  • Παθήσεις του εντέρου
  • Χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού

Συμπεράσματα

Η πηγή  της Κιβωτού Γρεβενών ανήκει στην κατηγορία των Υδροθειούχων, πράγμα που την καθιστά αξιόλογη, αφού παρόμοιες πηγές στον Ελληνικό χώρο είναι λίγες.

Για πληροφορίες σχετικά με τις ιαματικές πηγές Κιβωτού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο προεδρείο του Συλλόγου:

Πρόεδρος: Καραϊορδανίδης Ελευθέριος , 693 777 666 3

Αντιπρόεδρος: Παρασίδης Λάζαρος, 6972308624

Γραμματέας : Παναγιωτίδης Θεόδωρος, 6972871429

Υπ. Δημ. Σχέσεων : Δαβιδίδης Νικόλαος, 6932462090

Φαξ : 24620 41523

Email: pigeskivotou@yahoo.gr

Facebook : Ιαματικες πηγες Κιβωτου

greveniotis.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.