Οι φοιτητικές εκλογές στην Κοζάνη



0ekloges_201198798y9Ημέρα φοιτητικών εκλογών η χθεσινή για χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε όλη τη χώρα. Κάλπες στήθηκαν χθες από νωρίς το πρωί τόσο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και στις δύο σχολές που διατηρεί στην Κοζάνη (Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), αλλά και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στις σχολές της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ. Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν τέσσερις παρατάξεις: Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΚ, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και η Ένωση Αιώνιων Φοιτητών.
Αντίθετα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατήλθαν στις εκλογές πέντε παρατάξεις: Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, η ΠΑΣΚ, η ΠΚΣ, η Ανεξάρτητη Κίνηση Φοιτητών και η Παιδεία Μάχης.

Δύο διαφορετικές και εντελώς αντίθετες εικόνες αντίκριζε κανείς βρισκόμενος χθες στο ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, στην Κοζάνη, αφού το μεν ΤΕΙ κυριολεκτικά «έσφυζε» από ζωή, παλμό, νέο κόσμο και φοιτητές που γέμισαν τους διαδρόμους και τους χώρους του ιδρύματος. Παντού στους χώρους ήταν κολλημένες αφίσες με τα μηνύματα των παρατάξεων, ενώ στα «πηγαδάκια» που στήνονταν γύρω από τα αρχηγεία των παρατάξεων συναντούσε κανείς φοιτητές και φοιτήτριες που φορούσαν μπλούζες και κονκάρδες των παρατάξεών τους. Αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών, συναντούσε κανείς ελάχιστους φοιτητές, δεν υπήρχε ούτε ένα πανό ή μια αφίσα που να μεταφέρει έστω το κλίμα των φοιτητικών εκλογών. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά μειωμένης συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία είναι ότι μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει μόλις 20 άτομα στο σύνολο των 460 εγγεγραμμένων.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν η αποχή θα πρωταγωνιστήσει και φέτος στις φοιτητικές εκλογές, αφού κάθε χρόνο αναδεικνύεται η «πρώτη δύναμη». Παραδοσιακά οι περισσότεροι φοιτητές ψηφίζουν αργά το μεσημέρι ή και το απόγευμα, γι’ αυτό όσο κυλούσε η χθεσινή ημέρα τόσο η προσέλευση αναμενόταν μεγαλύτερη. Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 το βράδυ. Αξίζει να αναφερθεί πως στο προηγούμενο συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, οι επτά έδρες στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ και ΣΔΟ) είχαν καταμεριστεί ως εξής: 5 έδρες είχε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, μια η ΠΑΣΠ και μια η ΠΚΣ. Στο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, τρεις έδρες κατείχε η ΔΑΠ, μια η ΠΑΣΠ, μια η «Παιδεία Μάχης» και δύο η ΠΚΣ.

Τα μηνύματα των εκπροσώπων των παρατάξεων του ΤΕΙ

Το δικό του μήνυμα στήριξης των φοιτητών στην παράταξη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, που την βγάζουν πρώτη δύναμη ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. έδωσε ο εκπρόσωπος φοιτητών ΔΑΠ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας της παράταξης της ΔΑΠ στο ΤΕΙ Βασίλης Αγγέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η ΔΑΠ 12 χρόνια τώρα στην Κοζάνη έχει αυτοδυναμία και αυτό γιατί προσφέρουμε και παράγουμε ένα έργο το οποίο έχει ανταπόκριση στους φοιτητές. Από κει και πέρα τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πολλά (αύξηση του ορίου σίτισης κ.α.). Δίνουμε διαρκή αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων, ειδικά και γενικά. Ζητάμε δωρεάν σίτιση, στέγαση, δωρεάν παιδεία. Αυτόνομα μεταπτυχιακά που δεν υπάρχουν στην Κοζάνη, να μην συγχωνευτούν και κλείσουν τμήματα, υποδομές». Σχετικά με την προσέλευση των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία, ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως η ροή προσέλευσης των φοιτητών μέχρι το μεσημέρι ήταν ικανοποιητική. «τα νέα παιδιά έχουν όρεξη να ασχοληθούν και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σπανός, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ, αναφερόμενος στις εκλογές επεσήμανε πως «Όλες οι παρατάξεις κατεβάζουν τα πλαίσιά τους, τις δράσεις τους, παρουσιάσαμε τα έργα και τις δράσεις μας, τις παραλήψεις μας, και σήμερα ήρθε η μέρα της κρίσεως. Σήμερα οι φοιτητές μας κρίνουν». Ο ίδιος ακολούθως απηύθυνε κάλεσμα στους φοιτητές να στηρίξουν την παράσταση της ΠΑΣΠ, η οποία αγωνίζεται μέσα και έξω από το ίδρυμα για το φοιτητικό σύλλογο. «Μέχρι τώρα κερδίσαμε πολλά» υποστήριξε ο ίδιος παραθέτοντας τα αιτήματα της παράταξης με κύριο τη δωρεάν παιδεία που έχει πλήρως υποτιμηθεί, δωρεάν συγγράμματα, όλοι να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν.  Τέλος ο ίδιος κάλεσε όλες τις παρατάξεις να προβληματιστούν από την αποχή.

Ο Κωνσταντίνος Σκλήρης, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ, κάλεσε τους φοιτητές με την ψήφο τους «να δείξουν μια αγωνιστική στάση, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από αυτές τις εκλογές ότι οι σπουδαστές δεν ανέχονται πλέον αυτές τις πολιτικές που τους στερεί τα δικαιώματά τους». Παράλληλα προσέθεσε πως «οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ένα κριτήριο ψήφου όχι για τη φήμη αλλά με βάση την καθημερινότητα του ζούνε: Τα έξοδα μετάβασης από και προς το ΤΕΙ (1.60 ημερησίως), τη σίτιση, τα βιβλία. Οι οικογένειές μας ζορίζονται για να τα βγάλουν πέρα. Για αυτό θέλουμε ενεργούς φοιτητές που να ξέρουν τι ψηφίζουν. Μια ψήφος σε μια μεγάλη φοιτητική παράταξη είναι μια ψήφος υποστήριξης στα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι σαν να δεχόμαστε τις προτάσεις τους για την απεργία. Ο νόμος πλαίσιο και τα νομοσχέδια μας ωθούν στην ανεργία, σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην αποχή, λέγοντας πως «η φοιτητική ψήφος είναι μια ευκαιρία να περάσουμε ένα μήνυμα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Με μια ψήφος στην ΠΚΣ θα αρχίσουν να λειτουργούν καλύτερα τα όργανα του ΤΕΙ που σήμερα είναι υπό πλήρη διάλυση».

Οι θέσεις των παρατάξεων του Πανεπιστημίου

Ο Γιώργος Μπιρμπίλης εκπρόσωπος της παράταξης της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΑΕΙ, αναφέρθηκε στην τεράστια αποχή που υπήρξε στο Πανεπιστήμιο λέγοντας πως: «Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο σύλλογο φοιτητών ίσως να μην είναι το κατάλληλο που έχει δημιουργηθεί στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Όποια πρόβλεψη και να κάνουμε για το που θα φτάσει η αποχή θα παίσουμε έξω. Προφανώς οι φοιτητές είναι πολύ απογοητευμένοι και βλέπουν ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και μετά την παραίτηση του προέδρου της Διοικούσας. Περιμένουμε κάτι παραπάνω…Το αίτημά μας είναι ένα και μοναδικό: Ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο και η βιωσιμότητα των σχολών στις οποίες φοιτούμε. Η αποχή μας προβληματίζει σαν παρατάξεις και πρέπει να δράσουμε και εμείς για αυτό».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ ΑΕΙ Γιάννης Πρεβελάκης, φοιτητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών επεσήμανε πως στο Πανεπιστήμιο φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις εμφανίστηκαν πιο ανενεργές και αποδυναμωμένες, και στα δύο τμήματα του. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε «στα πλαίσια του αγώνα μας για να μείνει το Πανεπιστήμιο ως έγινε, προς το παρών φυσικά, μέχρι να μας πάνε στα καινούρια κτήρια που μας έχουν «τάξει» ότι θα κάνουν». Ο ίδιος υποστήριξε πως σαν παράταξη είναι κατά της συνένωσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ για να μην χαθεί η αξία του πτυχίου τους και τέλος προσέθεσε πως «βασικός μας άξονας είναι η διαφάνεια στο Πανεπιστήμιο».

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.