Ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ Κοζάνης



ika-thumb-largeΈμφραγμα δημιουργήθηκε στα ιατρεία του ΙΚΑ Κοζάνης λόγω της απεργίας των γιατρών του ιδρύματος που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία.

Θύματα του χάους που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας υγείας είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, αφού οι ουρές και οι αναβολές των πολυπόθητων ραντεβού βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη αυτών των ημερών. Βεβαίως η ταλαιπωρία των ασθενών δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε ξαφνικά λόγω απεργίας των γιατρών, αλλά σχετίζεται με τις χρόνιες παθογένειες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη έλλειψη γιατρών.

Οι γιατροί του ΙΚΑ Κοζάνης ξεκίνησαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου, την περασμένη Τρίτη, με δύο 48ωρες απεργίες στη 1-2 και 3-4 Φεβρουαρίου. Ενώ λοιπόν λήγει σήμερα η δεύτερη 48ωρη απεργία, μέχρι τώρα η συμμετοχή των γιατρών του ΙΚΑ Κοζάνης ανήλθε σε 30% με 40%. Σήμερα Παρασκευή εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 50%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΙΚΑ Κοζάνης, Δημήτρη Λαμπρόπουλο, ακυρώθηκαν την περίοδο της απεργίας, περίπου 40 ραντεβού ημερησίως. Αλλά και όσοι εξετάζονται πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή γιατί οι ουρές που παρατηρούνται είναι μεγάλες.

Βεβαίως, η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ ήρθε να επιτείνει απλώς την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αφού η αρρυθμία του βασικού ασφαλιστικού φορέα είναι μόνιμο φαινόμενο. Ο Δ. Λαμπρόπουλος παραδέχτηκε ότι «το μικροβιολογικό εργαστήριο Φράκαρε στην κυριολεξία». Διευκρίνισε ότι «δύο παρασκευαστές καλούνται να εξυπηρετήσουν περί τους 120 ασθενείς που προσέρχονται για μικροβιολογικές εξετάσεις. Οι παρασκευαστές είναι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ. Ωστόσο εξυπηρετούν 80 άτομα ημερησίως, αν και κανονικά δεν μπορούν να γίνουν μικροβιολογικές εξετάσεις σε πάνω από 20-25 ασθενείς ημερησίως». Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο ακτινολογικό, το οποίο «υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί». Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΚΑ Κοζάνης, είπε ότι «προσλήφθηκε με σύμβαση έργου για ένα έτος μία ακτινολόγος, η οποία όμως είχε θέση και σε ιδιωτικό εργαστήριο και προτίμησε να κρατήσει τη θέση στον ιδιωτικό τομέα, αφού στο ΙΚΑ θα έπαιρνε 800 ευρώ το μήνα, χωρίς άδειες, χωρίς επιδόματα, χωρίς τίποτα». Με την υπάρχουσα κατάσταση το ακτινολογικό του ΙΚΑ δεν μπορεί αν λειτουργήσει και όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, «κανονικά θα έπρεπε να μας το κλείσουν».

Χρόνιο είναι και το πρόβλημα έλλειψης γιατρών στο ΙΚΑ Κοζάνης. Μάλιστα λείπουν βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιώτες και να επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά. Συγχρόνως επιβαρύνονται και για τις εργαστηριακές εξετάσεις, λόγω της προαναφερθείσας κατάστασης στο μικροβιολογικό και ακτινολογικό.

Πτολεμαίος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.