Καταγράφονται οι εκρήξεις στο Ορυχείο της Κοζάνης;



seismografimakozanis9573495Ερώτηση

Ήθελα να ήξερα τις δονήσεις από τα φουρνέλα που εκρήγνυνται καθημερινά στο ορυχείο της Κοζάνης δεν τα καταγράφουν;

Απάντηση

Η μεταλλευτική έρευνα ξεκινά με την αναζήτηση ενδιαφερόντων γεωλογικών πετρωμάτων που πιθανώς περιέχουν κάποιο οικονομικά εκμεταλλεύσιμο ορυκτό.
Για πολλούς αιώνες, η αναζήτηση γίνονταν στο πεδίο ή στον γεωλογικό χάρτη για να αναγνωριστούν πετρώματα που μοιάζουν να είναι κοιτάσματα ή που μοιάζουν να κρύβουν κάποιο κοίτασμα.

Σήμερα, η αναζήτηση γίνεται με σύγχρονες γεωφυσικές μεθόδους, δηλ. με την εξέταση ανωμαλιών σε φυσικές ιδιότητες γεωλογικών σωμάτων, όπως π.χ. παράξενες μεταβολές στο βαρυτικό πεδίο της γης, στο γεωμαγνητικό πεδίο της γης, στην ηλεκτρική αντίσταση των πετρωμάτων, στην ταχύτητα διάδοσης σεισμικών κυμάτων, κ.λπ.

Η γεωφυσική έρευνα γίνεται με μέσα όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα, ειδικά γεωτρύπανα και με ελεγχόμενες εκρήξεις που καταγράφονται σε σεισμογράφους που είναι τοποθετημένοι σε κοντινή απόσταση. Αυτές οι εκρήξεις δεν καταγράφονται από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Εθνικού Σεισμογραφικού Δικτύου που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις, γιατί παράγουν πολύ μικρές δονήσεις συνήθως μικρότερες από 1 Ρίχτερ.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Γεράσιμος Χουλιάρας

zougla.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.