Η νύχτα του Αλέξη…



grigoropoulos

Δύο χρόνια πέρασαν από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, από  τα  πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Λίγη ώρα πριν, πλήρωμα περιπολικού είχε διαπληκτισμό με τους νεαρούς. Το περιπολικό αποχώρησε, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, αφού ζήτησε το λόγο από τους νεαρούς, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές. Ο 15χρονος μαθητής έπεφτε νεκρός και η δολοφονία του έβαλε φωτιά σε όλη τη χώρα.
Οι ειδικοί φρουροί φεύγουν και στη συνέχεια ενημερώνουν με τον ασύρματο, ότι είχαν δεχθεί επίθεση, εκδοχή που για λίγες ώρες διακινείται από την αστυνομία, όπως και τα σενάρια εποστρακισμού της σφαίρας.
Το βίντεο όμως μιας νεαρής γυναίκας που είχε δει τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδοτούν την οργή των νέων.

Ξέσπασμα οργής
Η είδηση της δολοφονίας ενός 15χρονου μαθητή βγάζει χιλιάδες κόσμου στο δρόμο λίγες ώρες αργότερα.
Η αστυνομία χάνει τον έλεγχο και το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Ακολουθούν εμπρηστικές επιθέσεις, στήνονται οδοφράγματα και οι συγκρούσεις γενικεύονται. Κτίρια πανεπιστημίων, και τράπεζες πυρπολούνται. Ίδια εικόνα και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Δύο χρόνια μετά ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος, παραδέχθηκε ότι υπήρχε εντολή για διακριτική παρουσία της αστυνομίας, ώστε να μην υπάρξει άλλο θύμα. Παράλληλα υπήρξαν  εισηγήσεις και για. στρατιωτικό νόμο. Τις επόμενες δύο ημέρες, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους γι α να διαδηλώσουν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Την ίδια στιγμή ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων με την αστυνομία συνεχίζονται και οι διαδηλώσεις των μαθητών, αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια, πυρπολήσεις κτιρίων και πλιάτσικο. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα και αναφέρονται στη δολοφονία μαθητή από αστυνομικό που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την έκρηξη μιας βίαιης εξέγερσης.
Στις 9 Δεκεμβρίου σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες κόσμου λένε το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο μαθητή στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Στους γύρω δρόμους σημειώνονται και πάλι επεισόδια, λόγω της παρουσίας αστυνομικών. Ένας από αυτούς βγάζει το περίστροφό του και πυροβολεί στον αέρα. Την ενέργειά του καταγράφουν οι κάμερες.

Η υπεράσπιση και η παραπομπή
Την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών αναλαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μιλάει για «εποστρακισμό» και “θέλημα θεού”, ενώ επιχειρείται και η σπίλωση της μνήμης του νεκρού μαθητή, με διαρροές περί αποπομπής του από το σχολείο στο παρελθόν, αλλά και συμμετοχή του σε επεισόδια.
Στις 16 Ιουνίου 2009 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για “ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση”. Στο εδώλιο κάθεται και ο Βασίλης Σαραλιώτης, κατηγορούμενος για “απλή συνέργεια”.

Η καταδίκη Κορκονέα
Η δίκη αρχίζει στις 20 Ιανουαρίου 2010 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς υπάρχει ο φόβος για σοβαρά επεισόδια
Μετά από 84 συνεδριάσεις στις  11 Οκτωβρίου 2010, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας επιβάλλει στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση 15 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σε δέκα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο συγκατηγορούμενός του ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης.
Νωρίτερα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Κατά πλειοψηφία, επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια, τον δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στους δύο ειδικούς φρουρούς.

news247.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.