Όχι από την Κοζάνη στην εκχώρηση λιγνιτικών μονάδων



dei_aerophotoΚαθολική αποβιομηχάνιση απειλεί το νομό Κοζάνης σε περίπτωση που εκχωρηθεί ποσοστό 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Τη σχετική προειδοποίηση απευθύνει ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Άρης Κουρκούτας εξηγώντας ότι η αντίδραση των εργαζόμενων στα σχέδια που δρομολογούνται έχει να κάνει κυρίως με την εκτίμηση ότι «οι ιδιώτες επιθυμούν να πάρουν τις μονάδες 3,4 και 5 στην Κοζάνη, όπως επίσης και τη μονάδα 2 στη Μελίτη Φλώρινας, αποκομίζοντας κέρδη και να αφήσουν στη ΔΕΗ το κόστος».
Από τη Θεσσαλονίκη όπου και βρέθηκε το Σάββατο το πρωί με σκοπό να μετάσχει σε οργανωτική περιφερειακή σύσκεψη της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, ενόψει της μεγάλης απεργίας της 15ης Δεκέμβρη, ο κ. Κουρκούτας τόνισε «αυτούς τους ιδιώτες εμείς δεν τους στηρίζουμε», για να προσθέσει πως «η ανεργία στην Κοζάνη καλπάζει».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε οι άνεργοι ευρύτερα στο νομό ξεπερνούν το 30% του ενεργού πληθυσμού, φθάνοντας σε απόλυτο αριθμό σε πάνω από 15.000 άτομα, ενώ «οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη και μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο περίπου 185 καταστήματα στην πόλη».
Εστιάζοντας ειδικότερα στο γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Κοζάνη αποτελεί ενεργειακό κέντρο της χώρας όπου παράγεται το 70% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, ο συνδικαλιστής έκανε γνωστό ότι το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης συνεκλήθη έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο με μόνο θέμα της ατζέντας τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ. Όπως είπε οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν να αντιταχθούν στην εκχώρηση με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο των ενεργειακών υποδομών και του εθνικού πλούτου.
Σε δηλώσεις του, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής τόνισε πως «οι όποιες συζητήσεις γίνονται με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα έχουν άμεση σχέση μ΄ εμάς, αλλά και την πορεία, την προοπτική, και το αύριο μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας σαν μια γροθιά αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα ζωτικά μας συμφέροντα στηρίζοντας το κοινό και δημόσιο αγαθό».
Σχέδιο δράσης ζήτησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιορδάνης Ανδρεάδης από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης κατηγόρησε για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τον νομάρχη και ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους.
Με κινητοποίηση των συνδικαλιστικών του στελεχών, προειδοποίησε και το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΗ, «ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει καν ψήγμα ανοχής στην πρόθεση της Τρόικας και της Κυβέρνησης για εκχώρηση–ενοικίαση λιγνιτικών κι υδροηλεκτρικών σταθμών».
Παρέμβαση στη συνεδρίαση πραγματοποίησε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Πάρις Κουκουλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «στο θέμα της ενέργειας οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να εμφανιστούμε με μια φωνή και συγκεκριμένες προτάσεις». Όπως εξήγησε « το μνημόνιο που επικαλούνται πολλοί σήμερα, εμπεριέχει μόνο ως προτροπή το να επιταχύνουμε ως χώρα τη διαδικασία απελευθέρωσης της ενέργειας. Δεν υπάρχουν πουθενά σε αυτό δεσμεύσεις της χώρας που να αφορούν είτε πωλήσεις, είτε ενοικιάσεις μονάδων και ορυχείων». Ο βουλευτής έκλεισε την τοποθέτηση του προτείνοντας «να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα ταχύτατης, οργανωμένης και προγραμματισμένης σταδιακής αντικατάστασης των παλιών ρυπογόνων μονάδων, με μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Αυτό πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για τη ΔΕΗ, για το λιγνίτη, για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και, πάνω απ΄ όλα, για το μέλλον της περιοχής μας. Πρέπει να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν πως το ζητούμενο δεν είναι να βρίσκουν οι ιδιώτες έτοιμες μονάδες προς εκμετάλλευση».

voria.gr



Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.