Αναπόφευκτες οι συγχωνεύσεις τμημάτων στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας



tei-kozanisΣ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι φαίνεται πως βρίσκονται πλέον τα ΤΕΙ όλης της χώρας, καθώς είναι πλέον επιβεβλημένο να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που αφενός μπορεί να αλλάξουν τη φυσιογνωμία τους και αφετέρου θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις τμημάτων.
Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που αν θέλει να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές ακόμα και καταργώντας ορισμένα τμήματά του. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε στην Αθήνα τη σύσκεψη των προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, η οποία κατέληξε στην πρόταση της αναβάθμισης των ΤΕΙ και της μετεξέλιξής τους σε πανεπιστήμια.
Η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ απέρριψε το μοντέλο διοίκησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που πρότεινε το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας πως «στην θεματική ενότητα που αφορά στον εξορθολογισμό της χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, υπήρξε έντονη συζήτηση επί των κριτηρίων που πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν με ευθύνη των ιδίων ΑΕΙ, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας. Σήμερα είναι αναγκαία, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η χωροταξική και θεματική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο δυϊσμός μεταξύ της καθαρής ακαδημαϊκής και της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, πρέπει να σταματήσει και να ακολουθηθούν τα μοντέλα που εφαρμόσθηκαν σε αντίστοιχα με την Ελλάδα κράτη της Ευρώπης».
Γι’ αυτό οι πρόεδροι των ΤΕΙ επισημαίνουν πως «είναι απορίας άξιον γιατί το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην άποψη του δυϊσμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όταν σε αντίστοιχα μοντέλα αναμόρφωσης, που έχουν εφαρμοσθεί επιτυχώς σε άλλα κράτη, τα ΤΕΙ έγιναν είτε πανεπιστήμια είτε πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Πράξεις που δείχνουν την πολιτική ευαισθησία και υπευθυνότητα, στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με το πνεύμα του κειμένου, που υποστηρίζει ένα διακριτό και υποβαθμισμένο ρόλο των ΤΕΙ έναντι αυτού των πανεπιστημίων. Η πολιτική που θα ακολουθηθεί, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τα ίδια και διαφανή κριτήρια για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό η σύνοδος των προέδρων και η σύνοδος των πρυτάνεων πρέπει να κληθούν να συγκροτήσουν μεικτές επιτροπές».
Αν περάσει αυτή η λογική τότε αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε κατάργηση τμημάτων είτε των πανεπιστημίων είτε των ΤΕΙ, με πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή, για να πάψει το απαράδεκτο φαινόμενο, ίδια τμήματα να λειτουργούν τόσο στα πρώτα όσο και στα δεύτερα ιδρύματα.
Παράδειγμα που υπάρχει ήδη στην περιοχή μας, καθώς τμήμα που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει και στο ΤΕΙ!
Φυσικά πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των τμημάτων ΤΕΙ που είτε δε διαθέτουν επαγγελματικά δικαιώματα για τους σπουδαστές τους είτε δε διαθέτουν καν σπουδαστές εδώ και χρόνια,  και την αντικατάστασή τους με τμήματα που και ελκυστικά θα είναι αλλά και θα συνδέονται με την αγορά εργασίας και τις πραγματικές της ανάγκες.

efkozani.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.