Η Σιάτιστα γιόρτασε τα Ελευθέριά της



ap9Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Δάρδα Αναστάσιο, Δρ. Ιστορικής Θεολογίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου του 1912 κατά την οποία απελευθερώθηκε η Σιάτιστα από τον τουρκικό ζυγό. Η μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912 υπήρξε σταθμός και κορυφαία έκφραση στην ιστορία του ελληνικού έθνους, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γεώργιο Χατζηκωνσταντίνου, τον Δήμαρχο Σιάτιστας κ. Κωνσταντίνο Κοσμίδη, τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιο Τζάρο, τον Νομάρχη Κοζάνης κ. Γεώργιο Δακή, το Στρατηγό Διοικητή του Α’ Σ.Σ. Κοζάνης, Αντιστράτηγο κ. Ιωάννη Μπασδάνη, τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο κ. Γρηγόριο Πατσιαρίκα, τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κοζάνης, Ανθυποπυραγό κ. Παύλο Τάκο, το Δήμαρχο Ασκίου κ. Βασίλειο Πάτρα, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης κ. Ιωάννη Ρετζέπη, και από εκπροσώπους του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Κισσαμιτών Αττικής, της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης και απογόνων Κρητών Αγωνιστών της μάχης της 4ης Νοεμβρίου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση στην κεντρικό οδό Μεγ. Αλεξάνδρου, από μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Σιάτιστας, μέλη Συλλόγων της Κρήτης και της Φιλαρμονική του Δήμου Σιάτιστας. Ακολούθησε δεξίωση από το Δήμο στο Δημοτικό Κατάστημα για όλο τον κόσμο.
Η Δημοτική Αρχή Σιάτιστας συγχαίρει όλους τους μαθητές για την άψογη εμφάνισή τους στην παρέλαση, καθώς και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων. Επίσης, ευχαριστεί και συγχαίρει το Α’ Σ.Σ. Κοζάνης, τους εκπροσώπους Συλλόγων της Κρήτης και τη Φιλαρμονική του Δήμου για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις εορτασμού των Ελευθερίων της Σιάτιστας, αλλά και όλο τον κόσμο, από τη Σιάτιστα, την ευρύτερη περιοχή και το νομό Χανίων της Κρήτης, που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και καταχειροκρότησαν την παρέλαση.

Siatista2010.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.